自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

mocha_y 發表於 18-2-9 20:47
秋冬同春夏,半年1支針。
依家2月,黎明應該喺話秋冬支針打完,2-3星期先有藥效,之後已經喺春夏,就已經無 ...
解讀成功

大宅

回覆樓主

其實每年得一支針,專家們在三月研究並預計來年會流行邊幾種後,經過幾個月的製作,在十月就會推出,效用係一年,覆蓋了冬季及夏季流感期。
黎天王所指的舊針可能指舊年10月打果批,但就算今年三月來的只是補購,與10月那批針的內容一模一樣。
其實睇完某D回應,我真心覺得如果佢唔係絕對清楚就唔好公開講,會混淆了一些本已不明的人。佢成個回應得一句啱:問醫生。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

菇兒 發表於 18-2-9 11:06
以我所知每年只係得一批疫苗,就係10月果批,要來預防來緊一年兩個流感高峰,中間唔會研發新疫苗。
而家講 ...
我的兒科醫生都係咁講, 每年10月先出新疫苗, 所以每年10月之後打一次就足夠

珍珠宮

回覆樓主

我小朋友打嗰支針盒唔同樣有唔同藥廠?

男爵府

回覆樓主

黎生提示非常warm 明就明 唔明點都唔會明

子爵府

回覆樓主:

大家有冇睇過早幾年勞永樂醫生對 流感疫苗嘅論點,
有興趣可以睇下

伯爵府

回覆樓主:

伯爵府

我覺得黎生想簽阿kay, 走出嚟幫佢解圍。

男爵府

Gooblovebb 發表於 18-2-10 09:34
其實每年得一支針,專家們在三月研究並預計來年會流行邊幾種後,經過幾個月的製作,在十月就會推出,效用係 ...

我聽返黎都係每年得一枝針,但係世衞會每隔半年更新一次預計流感組合。一直冇聽過每年要打兩枝流感針。

男爵府

ASUS_JT 發表於 18-2-10 18:45
我覺得黎生想簽阿kay, 走出嚟幫佢解圍。

到今時今日,去到停課階段,死百幾人,其實唔係醫學專業人士真係收下口當幫忙,一個衝完出黎又一個,真係醫學娛樂化咩。

複式洋房

flowerbabe 發表於 18-2-9 21:12
打左流感針,仲病多左好多,成日感冒,又易咳,
真的,打左的朋友唔知有冇同感
...

無,我成家大細都打, 效果理想,所以我覺得打針係有用嘅。

大宅

cattz288 發表於 18-2-9 17:46

難怪咁多產品搵藝人做代言人! 佢地講就乜都啱! 醫生都要質 ...

唔關黎天王同謝xx事啦其實,係bk 一早已經有人發表左流感針有問題至會一講咁多共鳴

男爵府

Gooblovebb 發表於 18-2-10 09:34
其實每年得一支針,專家們在三月研究並預計來年會流行邊幾種後,經過幾個月的製作,在十月就會推出,效用係 ...

係啦,同醫生講既完全唔同。
原來真係一年得一枝流感疫苗,啲人仲話一年兩枝,每半年打一次

【冬季流感】許樹昌反駁黎明疫苗過期論 不明白「點解有咁評論」

繼早前家長群組瘋傳歌手謝安琪私下批評疫苗問題的錄音後,藝人黎明今日(9日)在 Facebook 上亦批評本港疫苗「非常有可能還是往年季度的存貨」。中文大學內科及藥物治療學系主任許樹昌指該說法錯誤,解釋疫苗需4至6個月的時間製作,到10月才發送到不同的地方,「所以很容易讓人誤解疫苗是過期。」

中文大學內科及藥物治療學系主任許樹昌醫生解釋,疫苗需4至6個月的時間製作。(湯庸皓攝)

謝安琪及黎明接連發放有關流感疫苗獨特見解後,引起社會譁然,醫學界紛紛出來澄清。許樹昌批評有關說法謬誤,對二人在 Facebook 的言論感意,直指黎明不明白疫苗的概念,卻要在一早就作出評論,「唔明白佢啱啱訓醒覺,點解會有咁嘅評論!」他強調,香港現時接種的疫苗皆為2017至18年度北半球最新的流感疫苗,「上季度嘅疫苗已經被全部銷毀。」

他解釋,今季疫苗涵蓋甲型流感H1、H3病毒,以及乙型流感「山形」及「維多利亞」型,包含是次於本港肆虐的「山形」流感的菌株,因此保護力強;根據參考澳洲及加拿大的測試,「今年北半球預防流感嘅疫苗針,成效為55至60%之間。」

男爵府

mocha_y 發表於 18-2-9 20:47
秋冬同春夏,半年1支針。
依家2月,黎明應該喺話秋冬支針打完,2-3星期先有藥效,之後已經喺春夏,就已經無 ...

一年得一枝流感疫苗架乍。

【冬季流感】許樹昌反駁黎明疫苗過期論 不明白「點解有咁評論」

繼早前家長群組瘋傳歌手謝安琪私下批評疫苗問題的錄音後,藝人黎明今日(9日)在 Facebook 上亦批評本港疫苗「非常有可能還是往年季度的存貨」。中文大學內科及藥物治療學系主任許樹昌指該說法錯誤,解釋疫苗需4至6個月的時間製作,到10月才發送到不同的地方,「所以很容易讓人誤解疫苗是過期。」

中文大學內科及藥物治療學系主任許樹昌醫生解釋,疫苗需4至6個月的時間製作。(湯庸皓攝)

謝安琪及黎明接連發放有關流感疫苗獨特見解後,引起社會譁然,醫學界紛紛出來澄清。許樹昌批評有關說法謬誤,對二人在 Facebook 的言論感意,直指黎明不明白疫苗的概念,卻要在一早就作出評論,「唔明白佢啱啱訓醒覺,點解會有咁嘅評論!」他強調,香港現時接種的疫苗皆為2017至18年度北半球最新的流感疫苗,「上季度嘅疫苗已經被全部銷毀。」

他解釋,今季疫苗涵蓋甲型流感H1、H3病毒,以及乙型流感「山形」及「維多利亞」型,包含是次於本港肆虐的「山形」流感的菌株,因此保護力強;根據參考澳洲及加拿大的測試,「今年北半球預防流感嘅疫苗針,成效為55至60%之間。」

侯爵府

菇兒 發表於 18-2-9 11:06
以我所知每年只係得一批疫苗,就係10月果批,要來預防來緊一年兩個流感高峰,中間唔會研發新疫苗。
而家講 ...

我不嬲都係年尾打

伯爵府

春季勳章

九暈畏 發表於 18-2-10 21:18
一年得一枝流感疫苗架乍。

分兩季的,一直都喺。

伯爵府

我又覺得有d私家醫生真係會用過期貨,之前有新聞報導過。
黎生話叫你地問清楚d先打,好正常啫.

我又唔明點解個d政府官員醫生,咁肯定佢地一定無過期貨呢?
佢地一樣有靠群之馬,醫療事故成日發生,好難唔令人懷疑。

首頁

尾頁

跳至