義工

自由講場 今日: 4220|主題: 988868

跳至
樓主: 麟媽媽
又到黎天王出黎講打針喎  

大宅

國民生產總值:3398

回覆樓主

其實真係唔知到底應該幾時打同打一次定兩次

珍珠宮

國民生產總值:41918

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

最主要係睇有冇預測錯邊隻流感病毒, 我記得有年係估錯左, 所以果年既針真係打左都唔防得幾多, 亦有D人中左副流感, 由於有打過流感針, 所以身體有訓練過對付流敏既練習, 所以流感既病徵比冇打過既反應細D咁.....其實疫苗呢家野年年都有人爭論都拗唔出勝負黎

伯爵府

國民生產總值:17212

菇兒 發表於 18-2-9 11:06
以我所知每年只係得一批疫苗,就係10月果批,要來預防來緊一年兩個流感高峰,中間唔會研發新疫苗。
而家講 ...

咁而家打左,10月又未夠1年未打得,係咪即係唔太好?

大宅

國民生產總值:2084

回覆樓主

我仔係11月頭打,每年都咁上緊時間,醫生會提幾時有針,叫我留意。
唔明天王講3月果批係咩⋯

伯爵府

廷廷媽 發表於 18-2-9 11:46
最主要係睇有冇預測錯邊隻流感病毒, 我記得有年係估錯左, 所以果年既針真係打左都唔防得幾多, 亦有D人中左 ...

就係17年10月估錯咗。
哎,咁複雜咁

大宅

國民生產總值:4969

回覆樓主:

真係越來越亂

大宅

國民生產總值:4380

回覆樓主

我當時個家庭醫生係同我講:疫苗係外國抽三種常見或預計會大機會病發的,所以打左你唔中個三種中其他,你都係會病,絕對無抗體(除非妳中過好返產生),當然打左後身體接受藥劑,就會多個保護。

所以打唔打,真係取決個人體質同情況。

伯爵府

國民生產總值:15035

回覆樓主

黎天王講野冇咩人會明,不過
我鍾意

Queen2016    發表於 18-2-9 17:54

複式洋房

國民生產總值:430

變左爭論打好定唔打好

水晶宮

國民生產總值:66029

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實唔係唔可以討論吓流感針既成效,打唔打之類,但只係講其中一,兩個 point , 搭句要問吓醫生之類,只令信息好混亂,有點不負責任。
總有離別的時候

珍珠宮

國民生產總值:43899

2018復活節勳章

回覆樓主:

乜唔係每年十月打新針咩?一年打一次丫麻?唔係架

大宅

國民生產總值:3411

芒果米池 發表於 18-2-9 11:48
咁而家打左,10月又未夠1年未打得,係咪即係唔太好?

未夠一年又打會唔會唔好我就唔知,但理論上係應該每年10月一有疫苗就打。

子爵府

國民生產總值:12614

2018勳章

麟媽媽 發表於 18-2-9 10:53
令我諗起佢近排嘅維他命C廣告,加強自己抵抗力!

醫生話下次新疫苗要8月先有得打,我女打四價醫生話到期日系7月,甘即系可保護到7月,下個流感高峰期系三月,甘自己想下而家打吾打啦

瑪瑙宮

國民生產總值:128126

2018勳章

芒果米池 發表於 18-2-9 11:51
就係17年10月估錯咗。
哎,咁複雜咁

10月時新聞講咗 政府無跟世衛指引入貨

46萬劑疫苗錯配 香港冬季流感恐大爆發
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171003/mobile/bkn-20171003110533323-1003_00822_001.html

伯爵府

Poyau 發表於 18-2-9 14:34
10月時新聞講咗 政府無跟世衛指引入貨

46萬劑疫苗錯配 香港冬季流感恐大爆發

多謝分享

珊瑚宮

國民生產總值:112964

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小平媽媽 發表於 18-2-9 11:08
好似8月果支,先係今年新針

no, 11月果批先係for 冬天流感

瑪瑙宮

國民生產總值:128126

2018勳章

芒果米池 發表於 18-2-9 16:10
多謝分享

不用客氣

珍珠宮

國民生產總值:31304

畀面勳章 BK Milk勳章

Shut up!!

珍珠宮

國民生產總值:45450

2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Froggy_joe 發表於 18-2-9 11:02
我覺得黎天王有一段內容講得非常之好……

就係問你的醫生,唔好輕信傳言 ...

佢呢段message 都要過濾下先。

最後果句句子咁長嘅? 忘記標點

珍珠宮

國民生產總值:36041

環保接龍勳章

回覆樓主

黎生想叫大家問左醫生先決定,唔好盡信報導。
人生本是苦

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.