自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

邊區?

男爵府

醒目開學勳章

呢個問題....唔知樓主係咪覺得唔方便答, 所以一直都冇回應?

不過樓主都係一個成年人, 覺得唔對勁, 大可以走上前問個小朋友: 喂, 小朋友, 呢d咩黎架? . . 剩係請小朋友食架? 邊度仲有呀?. . .之類問題. . . .跟住自己看清楚, 我覺得咁會好d。

原帖由 KiNnK 於 09-3-10 11:03 發表
邊區?

侯爵府

w-h-a-t?!

伯爵府

唔......我會先同保安講左先,才會再決定點做!
我係帶小朋友到將軍澳公園玩,平時都係bb和小朋友多,
因已是上星期四放學後發生,我要慢慢記起,但當時真係
呆了,只懂叫小朋友回來叫他們不要亂吃陌生人東西!
其實,我真想問問各媽咪意見,有否見過這情況,不是真
想嚇人,如有......請見諒!

只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

別墅

原帖由 anita0725 於 09-3-10 09:35 發表
會唔會係d人放係公園度方便出貨, 但比呢個小朋友執度 ?

呢個似d。
唔會係毒家請人食,毒品好貴,佢地唔會請"無利益回報"既人食。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

我覺得未必係毒品喎... 一個小朋友點能夠攞粒"糖"黎派架?!丸仔唔平,都要成百蚊粒架. 若果係我...我即刻走埋佢問佢個粒係咩"糖"先...

若要懷疑不如去求証!

大宅

大宅

咁恐怖.....

複式洋房

未必係毒品~~有時我見有小朋友派汽水味既糖俾人食~因為佢地一有糖~就好多小朋友會埋去食~佢地覺得有糖就會有好多小朋友同佢玩掛~

大宅

janetlam74,

請問係邊區呢? 可否透露多少? thx!

原帖由 janetlam74 於 09-3-10 09:51 發表

謝謝你的提意,我都覺應咁做(因一直都很不安)

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

係囉, 行埋去了解吓好d
原帖由 gogoblue 於 09-3-10 12:38 發表
我覺得未必係毒品喎... 一個小朋友點能夠攞粒"糖"黎派架?!丸仔唔平,都要成百蚊粒架. 若果係我...我即刻走埋佢問佢個粒係咩"糖"先...

若要懷疑不要去求証! ...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

翡翠宮

好媽媽勳章

m... 我估 未必係毒品卦 ...
反而, 樓主話用藥袋裝.. 我有 d 擔心, 好似之前 d post 咁講, 佢唔知係邊執/搵番o黎, 唔知係乜, 諗住同其他小孩分享 ... 一係, 拎o左屋企人 d 藥當糖派咋.....
如果係我, 一定埋去睇係乜, 問個小朋友係咩o黎 ? 邊道拎番o黎 .... 小朋友拎藥當糖食, 好大件事o架.....

珍珠宮

好媽媽勳章

毒會唔會咁易比小朋友攞到呀,仲要周圍派?會唔會係係地下度執到d藥,以為係糖咋~但個小朋友都成8歲咁大,點會連咩係糖都唔知?奇怪~!mouth:

大宅

假如係毒品,佢肯唔肯share呀...你估佢傻架咩!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

不過咁細個...點解可以咁容易攞到毒品 ?

如果係就真係好恐怖

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

我覺得機會好微,
下次好友善咁問個小朋友叫佢請你食,
咁咪知道事實囉,唔使估估下!

別墅

原帖由 janetlam74 於 09-3-10 12:28 發表
唔......我會先同保安講左先,才會再決定點做!
我係帶小朋友到將軍澳公園玩,平時都係bb和小朋友多,
因已是上星期四放學後發生,我要慢慢記起,但當時真係
呆了,只懂叫小朋友回來叫他們不要亂吃陌生人東西!
其實,我真想 ...

咁就理解到.....tko
以前已經係咁,而家更猖狂

禁止訪問

複式洋房

原帖由 heichunmum 於 09-3-12 01:24 發表
不過而家好多毒品,唔知大家知唔知,真係有免費試食,目的令你上癮,之後再返去同佢買,無錢買就幫佢帶貨,因為小朋友唔會有法律責任,我覺得就算那位小朋友俾人的不是毒品,都一定要搞清楚,一來可能派那位小朋友都唔知食左d ...

沒錯,其實毒品真係唔係大家想像中的貴,因為工作關係,剛接觸過一d後生仔同外展社工,毒品真係可以平到唔使10蚊一次,而小朋友(我指小學生)亦有一些是不回家的(當然我不是說所有夜小朋友都會濫藥,只是有一些係咁都唔奇)

免費毒品亦是真的,目的是導你上癮嘛

這件事,個人認為跟保安說說,要他留意一下是要的,若再見到就應親身上前問清楚,可能真的是誤會呢,

不過,現在的小朋友咁醒,8歲應該分到什麼是真糖,什麼是毒藥掛~
[http://www.snugglepie.com]

複式洋房

咁恐怖!!

首頁

尾頁

跳至