自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 召藥師 於 09-3-10 13:08 發表

但係而家d肉檔7成都係加料牛肉,買10次有7次都中招,去大型超市買來路貨又貴......唉......

仲有牛嘅脂肪對血管健康有嚴重影響,我見報章內營養師建議一日唔好食超過一個乒乓球咁大嘅牛肉。 ...

牛既脂肪同其他紅肉脂肪一樣吧?
吃豬的脂肪一樣有害
因為係飽和脂肪

但小朋友唔同, 正值發育期
脂肪對佢地來講係需要既
適量的肉類脂肪我想問題不大吧

公爵府

食乳酪都可以。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 09-3-10 01:12 PM 發表

牛既脂肪同其他紅肉脂肪一樣吧?
吃豬的脂肪一樣有害
因為係飽和脂肪

但小朋友唔同, 正值發育期
脂肪對佢地來講係需要既
適量的肉類脂肪我想問題不大吧 ...

牛脂肪係勁好多,如果妳試過洗牛油碗碟就知佢難洗過豬油雞油好多。

所以我多數食冇乜脂肪嘅碎牛(懶得切),一食牛尾、牛肋條同牛腩個類就會煲湯,去左大部份油先加其他料煲。

盡我一己之力,發放正能量!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 召藥師 於 09-3-10 13:25 發表

牛脂肪係勁好多,如果妳試過洗牛油碗碟就知佢難洗過豬油雞油好多。

所以我多數食冇乜脂肪嘅碎牛(懶得切),一食牛尾、牛肋條同牛腩個類就會煲湯,去左大部份油先加其他料煲。 ...

脂肪含量:
如果上"食物安全中心--營養資料查詢"的網頁查, 會發現
100克半肥瘦豬肉: 脂肪含量係37克
100克半肥瘦牛肉: 脂肪含量係13.4克

100克瘦肉係: 6.2克脂肪
100克瘦牛肉係: 2.3克脂肪

覺得牛肉肥過豬肉, 係好多人的誤解
所以, 我話要睇下係比較兩者的邊個部分
同埋, 睇埋用乜野方法烹調
如果只係烤, 唔駛用好多油, 脂肪含量唔會增加得好多

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 09-3-10 01:41 PM 發表

脂肪含量:
如果上"食物安全中心--營養資料查詢"的網頁查, 會發現
100克半肥瘦豬肉: 脂肪含量係37克
100克半肥瘦牛肉: 脂肪含量係13.4克

100克瘦肉係: 6.2克脂肪
100克瘦牛肉係: 2.3克脂肪

覺得牛肉肥過豬肉, 係 ...

係嘅(其實我意思係同等份量脂肪去比較,即牛脂肪最難洗)

我屋企通常煮瘦肉(一d肥膏都見唔到個種),但一煮牛就多數係牛肋條、牛尾依類又肥又香位置,見到d油都怕怕。

p.s.古代人用牛脂肪當爉燭我都想玩吓(不過會有黑煙)

珍珠宮

但係而家d肉檔7成都係加料牛肉,買10次有7次都中招,去大型超市買來路貨又貴......唉......
..

我都唔會去牛肉檔買牛肉的
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 召藥師 於 09-3-10 13:47 發表

係嘅(其實我意思係同等份量脂肪去比較,即牛脂肪最難洗)

我屋企通常煮瘦肉(一d肥膏都見唔到個種),但一煮牛就多數係牛肋條、牛尾依類又肥又香位置,見到d油都怕怕。

p.s.古代人用牛脂肪當爉燭我都想玩 ...

我都好少買牛骨煲湯, 真係煲過一次都嚇c.....

最多都係菜心炒牛肉, 有時煎牛扒, 不過個工人成日煎到好似塊鐵咁, 下次都係咪side埋呢d錢~~

子爵府

仲有牛嘅脂肪對血管健康有嚴重影響,我見報章內營養師建議一日唔好食超過一個乒乓球咁大嘅牛肉,我一星期食3-4餐牛。 ...

我想問牛肉檔加左乜野料呀?
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

超級版主

原帖由 carrai 於 09-3-10 02:35 PM 發表

我想問牛肉檔加左乜野料呀?

加左防腐劑呀!

29鮮牛肉樣本有防腐劑 食環署抽驗發現 專家:可引發哮喘

再有新鮮牛肉被驗出含防腐劑二氧化硫。食環署在過去兩個月,發現29個零售新鮮牛肉樣本含有二氧化硫,其中一個樣本含量更高達百萬分之8,700。業界指現時經營困難,不排除有行家為節省成本,加入二氧化硫,但專家指,鮮肉中含有如此高份量防腐劑屬「離譜」,立法會議員亦批評食環署資源不足,未能做好檢測及檢控,確保食物安全。

可以令肉類變得鮮紅
食環署去年12月及今年1月從港九新界多個零售點,抽取179個新鮮牛肉樣本進行檢測,結果發現當中29個含有二氧化硫,份量介乎11至8,700ppm 。最高二氧化硫含量的樣本來自將軍澳尚德街市新興新鮮糧食店,其次為屯門富健花園街市利興商舖的牛肉樣本,含量為3,800ppm 。根據《食物內防腐劑規例》,二氧化硫可用於果、果汁等食物,但不得加於新鮮、冰鮮及冷藏肉類,違例者一經定罪,最高可判罰款5萬元及監禁6個月。食環署將檢控有關零售商,並會繼續監察情況。九龍牛羊商會理事長葉紹基指,鮮牛肉供不應求,加上成本大增,不排除有行家或批發商在牛肉中加入二氧化硫,以延長牛肉保存期,但他指,加入防腐劑是以往行內的做法,估計或有行家在不知情下繼續使用。城大生物化學系副授林漢華指,二氧化硫可令肉類色澤變得鮮紅,若添加在不新鮮的肉類中,可「扮鮮肉」,但在肉類加入如此高含量屬「離譜」,即使食用前徹底清洗,亦未能減低濃度,「食一餐就可以令上呼吸道刺激,出現喉嚨痛、發炎。」更可引發哮喘及過敏反應

議員倡重整監察架構
立法會食物安全及環境衞生事務委員會副主席黃容根擔心有關現象會影響牛肉的食用安全。他指,現時內地供港牛肉不足,或會有人將加入二氧化硫的冷凍或不新鮮牛肉,當作新鮮牛肉出售,危害市民健康。他認為食環署能力有限,但管轄範圍廣,難以做好監察,建議政府重整有關架構及職能,以確保食物安全。食環署去年首9個月檢驗的200個牛肉樣本中,21個被驗出二氧化硫。07年全年檢驗200個牛肉樣本,當中25個含二氧化硫,佔12.5%,遠高於06年的2.5%。

十大不合格二氧化硫牛肉樣本來源
商號:新興 地址:將軍澳尚德街市52至53號二氧化硫含量(ppm):8,700商號:利興 地址:屯門龍門路富健花園街市地下32號舖二氧化硫含量(ppm):3,800商號:順景肉 地址:尚德街市55至56號檔二氧化硫含量(ppm):2,800商號:寶運豬牛肉 地址:屯門寶田街市地下18至20號檔二氧化硫含量(ppm):2,400商號:金路牛羊肉 地址:深水寶安道街市M19號檔二氧化硫含量(ppm):1,300商號:美林順發牛肉 地址:大埔富善街市地下51號舖二氧化硫含量(ppm):1,000商號:李明記牛肉 地址:上水石湖墟街市L52號檔二氧化硫含量(ppm):950商號:海記牛肉 地址:牛頭角街市M17號檔二氧化硫含量(ppm):820商號:永星鮮牛肉店 地址:天水圍天恩街市8號檔二氧化硫含量(ppm):570商號:泰 地址:觀塘街市31號檔二氧化硫含量(ppm):420資料來源:食物安全中心

子爵府

原帖由 召藥師 於 09-3-10 14:40 發表

加左防腐劑呀!

29鮮牛肉樣本有防腐劑 食環署抽驗發現 專家:可引發哮喘

再有新鮮牛肉被驗出含防腐劑二氧化硫。食環署在過去兩個月,發現29個零售新鮮牛肉樣本含有二氧化硫,其中一個樣本含量更高達百萬分之8,700。業 ...

明白! 召藥師 ,唔該哂!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

I don't eat beef, don't eat diary products (milk, cheese, even yogurt)
But I eat pork, seafood, poultry and I have a balanced diet (meat+carbohydrates+veggie), so I don't see any problem at all!

公爵府

沙甸魚都有鈣質呀, 加埋茄汁好開胃

首頁

尾頁

跳至