嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

我BB現在7個月大,她由6個月開始食糊仔,食了 2-3 weeks,諗住轉粥仔,但煲了3次,佢都唔肯食…喊,但再開糊仔又食哂

Thanks!!!

大宅

好媽媽勳章

個陣我個女都係咁ga, 或者佢仲未鍾意粥仔既texture呢, 所以咪唔食囉. 你試下餵多一排糊仔然後再試粥仔啦, 你監硬迫佢食搞到佢唔鍾意食野咪仲弊. 我個女到9個月先至肯食粥仔, 仲要只食蔬菜蓉+粥仔, 到10個月大先至慢慢加肉類俾佢, 但佢身高體重都長得幾好ga, over 90 線!

別墅

我囡囡都係7個月, 開頭只肯吃糊仔, 後來我用瘦肉切片, 用來煲粥, 出左 d 味, 再加入南瓜蓉 & 菜蓉, 佢就肯食喇.

另外, 我將 d 米用真空壺局一晚, next day 倒出來再煲, 咁就好快煲到好棉. 你都試下啦, 個質感似糊仔, 囡囡食得很好. 加油.

別墅

謝謝你地呀!
請問你係用咩煲來煲粥仔?因我試過用飯煲,也試過用真空煲,再“顏”爛D粥,但她不吃…

另外,瓜菜係咪煮熟了才放入粥仔煲?
thanks......

我囡囡都係7個月, 開頭只肯吃糊仔, 後來我用瘦肉切片, 用來煲粥, 出左 d 味, 再加入南瓜蓉 & 菜蓉, 佢就肯食喇.

另外, 我將 d 米用真空壺局一晚, next day 倒出來再煲, 咁就好快煲到好棉. 你都試下啦, 個質感似糊 ... [/quote]

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我個仔到一歲大病後先食粥, 之前唯有煮飯仔, 不過都係一時時肯食, 於是成日轉歺單, 一時通粉/麵, 一時食麥皮
坦白講~ 我乜都試過, 所以我唔會浪費精力煲粥, 反而麥皮就多數肯食!

首頁

尾頁

跳至