意見反饋
義工

產前產後 今日: 1|主題: 240883

臍帶血 - 哥哥有, 弟弟要不要有?

複式洋房

國民生產總值:252

哥哥出世已經儲了臍帶血, 那麼弟弟出世理論上還要不要儲呢? 因為真的幾貴呀! 有冇媽咪知呀? 謝謝!

大宅

國民生產總值:1328

上次去睇講座. 儲左一個唔代表妹妹/弟弟都合用家..所以係要2個都要儲.

伯爵府

國民生產總值:18595

醒目開學勳章 BK Milk勳章

兩兄弟個HLA可以完全唔同架!

大宅

國民生產總值:1835

請問lobee儲臍帶血要幾$,同埋你係邊間儲呀?

原帖由 lobee 於 09-3-10 13:41 發表
哥哥出世已經儲了臍帶血, 那麼弟弟出世理論上還要不要儲呢? 因為真的幾貴呀! 有冇媽咪知呀? 謝謝!

複式洋房

國民生產總值:252

真係好肉痛...

大宅

國民生產總值:1104

但係同一個family 兩兄弟佢地HLA 應該易d 夾到喎, 唔係咩?

臍帶血資料, 可以去我個blog, 我research 左d info, 做左個比較, for 大家參考:
http://midbyhome.blogspot.com/search/label/臍帶血庫

伯爵府

國民生產總值:18595

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 porporchi 於 09-3-11 23:31 發表
但係同一個family 兩兄弟佢地HLA 應該易d 夾到喎, 唔係咩?

臍帶血資料, 可以去我個blog, 我research 左d info, 做左個比較, for 大家參考:
http://midbyhome.blogspot.com/search/label/臍帶血庫 ...

係易d, 不過都可以完全唔同
e.g. 媽媽有 pq 爸爸有rs
小朋友得到嘅組合會係: pr, ps, qr, qs
(仲有d情況會有cross-over, 即係同一組chromosome 上面d 密碼交叉對換..)
所以, 有大約50%機會有50%一樣
有25%機會係100%一樣
有25%機會係完全唔同!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.