自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

今年9月完租約, 之前已續了一次約, 冇加租, 就快住滿4年了, 早2個星期前通知我地, 如要續約, 要加1千....
呢個時勢加租, 合理嗎?

衣家想揾土瓜灣附近D樓租, 有冇姊妹可幫忙留意?
600尺左右~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

租了4年加租合理嗎? 如果租金平加租都合理! 冇話合唔合理! 只有接受唔接受!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

之前無加到,算賺左喇
不過呢個時勢同業主再傾下啦!
減到加幾百得唔得?
因為郁一郁條數係返到。

大宅

經濟咁差要加租::;pppp:

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

9月到未知咩環境,咁快就講定加租,似迫遷多啲.

珍珠宮

D細路係土瓜灣返學, 但衣家係住緊官塘($6500), 真係貪佢平先住架啫~ 我細路校車連工人坐車送飯來回, 都要成$1300~ 再加埋租($7500 + $1300), 我不如索性搬近D細路學校仲好~~

土瓜灣附近D樓, OK嗎? 有冇人住緊?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我記得以前業主話加租, 我問過人, 佢地話如唔多過11or 13%都算合理.

侯爵府

原帖由 Siuchoi 於 09-3-10 14:33 發表
D細路係土瓜灣返學, 但衣家係住緊官塘($6500), 真係貪佢平先住架啫~ 我細路校車連工人坐車送飯來回, 都要成$1300~ 再加埋租($7500 + $1300), 我不如索性搬近D細路學校仲好~~

土瓜灣附近D樓, OK嗎? 有冇人住緊? ...

官塘...唔怪得加啦!

土瓜灣都話啫! 土瓜灣附近D樓OK, 有新有舊, 係衰冇地鐵!

侯爵府

原帖由 kylie_mom 於 09-3-10 14:33 發表
我記得以前業主話加租, 我問過人, 佢地話如唔多過11or 13%都算合理.

重要係觀塘, 人地觀塘重建, 政府以實用面積每呎幾千蚊收購舊樓, 而且apm又咁旺, 俾我老虎蟹都加啦!

男爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我年年都加$200,今年仲要加$500添 ....我都搵緊地方搬...

公爵府

我咪又係被業主+租.......
我本身住上環區既一間算大既套房
租3xxx,之前已經續左一次租
但續租時本來大家都係簽一年生一年死約,點之,個業主就改左2年死約...(我就唔介意既 )
但續約冇耐,就咋咋啼啼話要收番間房...一係就+番$1000蚊租 (但佢竟然簽左2年死約,所以除非佢賠番d租比我喇 )
頂....我就話+租都要等租約完哂先可以加:;pppp:
我地租約5月尾到期...其實老公預計左佢+到$4000都冇所謂既,但點之業主一開口就話要加$1500mouth:
即係加原本租金既差不多一半
妖.....我之後谷鬼氣都係搵番間獨立門口既單位tim,價錢仲貴少少tim既黎租...原來唸住搬屋唔見一籮"菊",但好彩我新業主肯同我簽3年約 仲好過被之前業主牽住黎行,因為佢+我$1500都係簽1年約咋
3年後,我唸應該間公屋到我喇卦
原帖由 Siuchoi 於 09-3-10 14:15 發表
今年9月完租約, 之前已續了一次約, 冇加租, 就快住滿4年了, 早2個星期前通知我地, 如要續約, 要加1千....

600尺左右~ ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

搬啦... 土瓜灣好多樓, 有新有舊, 平有平租, 貴有貴租, 選擇好多.

伯爵府

加1千租金,真係有心迫遷。

我自己都租住土瓜灣唐樓,你可以到附近的地產舖查詢。

原帖由 Siuchoi 於 09-3-10 14:15 發表

600尺左右~ ...
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

我覺得佢係有心.......迫遷.......你咩成全佢囉.

侯爵府

好媽媽勳章

600尺左右~ ...

唔好意思!
借個位問吓野!
我有層唐樓係KOWLOON CITY(SORRY有D中文字唔識打),
係7樓一梯兩伙有三房兩toilets,
但有一房想罷什物(希望租客可讓我一月進入一次),
即租其他地方,
咁可以租how much??
thanks!

伯爵府

其實土瓜灣都有好多選擇,唯一係無地鐵,不過,交通都方便,但若果小朋友在土瓜灣讀書,真係可以搬到土瓜灣,而且小朋友又唔駛咁辛苦。

原帖由 Siuchoi 於 09-3-10 14:33 發表

世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

租得開心,就租落去lo,唔開心就搵第2間.好簡單.
ありがとう!!!

禁止訪問

畀面勳章

大宅

樓主, 我同你差唔多喎.. 同區租金又差唔多.. 不過業主又無話加租喎.. 不過要還原個露台.. 要搬走1個月呀.. 而家頭痕緊..

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

你咪算好囉!我舊年九月續租,加咗接近三成!

600尺左右~ ...

首頁

尾頁

跳至