意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 31|主題: 127300

有無人請過係中東做過既菲傭? 嘔左幾耐血佢至做得好?

男爵府

國民生產總值:6171

大廚勳章

中東做過, 之前見過一個, 依家請左一個, 兩個都勁駁咀, 但又唔係醒過人.

有無人請過? 或請緊? 要教幾耐至可以自己做野? 佢黎左唔夠一個星期, 我已經嘔血!

王國熱話
想係新屋裝日本個種坐廁,有咩牌子選擇?
慢磨榨汁機幾乎爆炸
急!請問大家如d膠食了在玻璃窗上,可以...
Dyson吸塵機一問

王國長老

國民生產總值:14599

月餅勳章 王國長老

原帖由 SEricsson 於 09-3-10 14:15 發表
中東做過, 之前見過一個, 依家請左一個, 兩個都勁駁咀, 但又唔係醒過人.

有無人請過? 或請緊? 要教幾耐至可以自己做野? 佢黎左唔夠一個星期, 我已經嘔血! ...

我都覺得蠢可以教、仲可以接受;但蠢得黎仲以為自己好叻,仲要駁晒咀就真係...

子爵府

國民生產總值:11304

我之前果個做過科威特,我姐姐之前果個做過杜拜,2個都好醒,但會晒咀,人無完美

男爵府

國民生產總值:9006

我上一個都係中東架, 我嘔左, around 半年有多喎. 不過係因為蠢, 同埋煮嘢唔好食. 唔係因為駁咀.

公爵府

國民生產總值:29020

2018勳章

我請親D bun, 佢地多數係中東做過, 其實佢地係邊度黎, 都係一個字....[蠢]~

不過我未遇過駁咀工人~ 蠢就遇得多~~

複式洋房

國民生產總值:306

我都係請到個於中東做過,勁駁咀,簡直係舉一反十,只是來了兩個月,做錯話佢,永遠無話自己錯,喺其他問題先引致,比佢吹到BB 聲!
而家最大問題係佢既聽覺有唔妥,有好幾次我哋全部人(兩大一小)入了屋,除了鞋,大小姐才慢條斯理從房走出來,此情況不是一兩次,先後已有三至五次不等,有時連我返來也不知道,亞B 反而聽到開門聲比我,問佢究竟知唔知道我已入了屋,佢答話喺廚房聽唔到,好多時連電話響又聽唔到,總知諸多理由! 此外,去廁所之次數又頻密,四至五日用完一舊廁紙 (之前六至七日才換),各姊妹阿,你哋教我如何處理,比多次機會大小姐改過,抑或是否換個呢?

大宅

國民生產總值:1291

我上個賓係中東做過. 係好醒目, 家務都做得好好. 不過, 還晒錢之後, 就變樣, 成日黑面, 1日唔埋2日就勁黑, 有"炸"聽唔到妳同佢講野. 態度越黎越差! 做野亦特登差左. 所以總括經驗: 其實醒同蠢都一樣, 因為醒嘅, 佢要特登唔同你做好,比面色妳睇. 蠢嘅亦同樣做得唔好, 所以都係一樣會做得唔好. 仲有蠢嘅都會以為自己醒.

大宅

國民生產總值:2461

我嗰个做咗1年幾,又蠢又慢又頓.....
1年度開始好衰,乜都衰....依家炒佢...
原帖由 PearPear 於 09-3-11 10:25 發表
我上個賓係中東做過. 係好醒目, 家務都做得好好. 不過, 還晒錢之後, 就變樣, 成日黑面, 1日唔埋2日就勁黑, 有"炸"聽唔到妳同佢講野. 態度越黎越差! 做野亦特登差左. 所以總括經驗: 其實醒同蠢都一樣, 因為醒嘅, ...

伯爵府

國民生產總值:18056

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個印都係沙地做過
駁咀又冇
不過你話佢時會黑面....
(唔係成日話, 個次係佢條key插係門口, 仲要係第2次先勁插)
有時係會蠢d
好似我買milk
佢可以一盒同我放入雪櫃
一盒放係storage櫃
結果就係壞左一盒..........唉
真係冇咩common sense

工人我覺得睇心地同人品最緊要
我本來都想換左佢
因為我要生bb了
佢又唔識湊, 平時又懶
不過, 我見佢天氣凍會主動幫我d狗著衫
又問我bb出世晚上要唔要跟佢訓,怕我晚上訓得唔好

所以, 我決定俾機會佢
oh....有d離左題tim

伯爵府

國民生產總值:15062

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都請咗個中東賓, 佢係中東做左8年
黎左一星期, 暫時ok, 係有d冇記性囉
不過都會主動揾野做, 但唔識煮飯
我對家務要求唔高, 佢主要係湊bb(2yr),
日頭仲要湊bb去奶奶屋企,
由奶奶睇住, 因為到7月尾細b出世...
要比佢習慣係99屋企湊b, 到時2個大人睇1個nb 同2.5yr
所以係屋企時間唔多, 但基本cleaning都做足
晚飯後, 佢clean好廚房掉左垃圾就可以休息,
因為佢每朝都要5點幾6點起身, 7點鐘就要出門口,
所以我寧願佢早瞓, 養足精神第二日湊b...

侯爵府

國民生產總值:22472

駁咀唔關係咪係中東做過, 係佢本人問題, 我bun之前係中東2個國家做過7年, 從來冇駁咀, 不過成日冇笑容。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

禁止訪問

國民生產總值:5363

子爵府

國民生產總值:12051

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我想問下你地剛剛請既中東做既印印,點溝通呀?佢地唔識廣東話同英文喎。

大宅

國民生產總值:2382

傻BB講得岩

禁止訪問

國民生產總值:5363

大宅

國民生產總值:1737

我上一個都係在中東做過. 我嘔到無血可嘔, 都是做了半年, 再做多個月我就變乾c.

佢初到步好似未見過現代人, cooking唔洗講都唔識, sugar & salt都未分得出, ok啦...教足半年都唔識自己cook一歺正常晚飯. 泳衣都iron. 你話死未. 叫佢做野都yes mum. 問佢知唔知 / 明唔明都是yes mum. of course outcome是sorry mum. 蠢蠢蠢.

原帖由 crystal888 於 09-3-10 14:37 發表
我上一個都係中東架, 我嘔左, around 半年有多喎. 不過係因為蠢, 同埋煮嘢唔好食. 唔係因為駁咀.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.