自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好想成事啊! 好想多一日親子日呀!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

香港太多公眾假期, 或者聖誕復活是旦減一日代替啦, 都ok嘅!

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係咪連白領藍領都一致有得放先 ? 如果唔係, 最好唔好, 第一, 只有白領有得放, 有欠公平. 第二, 小朋友返學有咩唔好 ? 佢地已經一個星期放兩天假哪, 仲放 ?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 醒目開學勳章

唔讚成

子爵府

太多公眾假期咩??
可能我番星期一至六(5日半)... 我原全唔覺得多喎!!

我梗係想多一日啦.. 休息吓陪吓小朋友就好lu
但係唔明點解佢地 propose 加一個時要減番其他宗教既假期?? 其實, 唔同宗宗教既假期點解唔可以共全?? 起碼道教同孔教係乜係邊日, 我真係唔知wor!!

禁止訪問

禁止發言

好媽媽勳章

珍珠宮

唔會多一日的, 如果放尼個假, 一定在其他扣架..

侯爵府

唔錯呀~~~~

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

香港已經太多假放啦.... 所以咪加一個減一個囉......

子爵府

讚成
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

逢Easter 一定係星期日,
放星期五同埋星期一,
難得既一連4日假期,
如果拆開了,咁d 假打得好散,
我情願留Easter 假。

原帖由 ntefamily 於 09-3-10 15:00 發表
EASTER放少2日彌補返都OK

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

作為打工仔嘅我一定讚成喇
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

減受難節翌日都好,因為一定係星期六,我係唔係都唔洗返,減呢日我有so
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

如果多一日, 而唔減一日, 我就贊成囉.

侯爵府

原帖由 DebuPegg 於 09-3-10 14:59 發表
太多公眾假期咩??
可能我番星期一至六(5日半)... 我原全唔覺得多喎!!

我梗係想多一日啦.. 休息吓陪吓小朋友就好lu
但係唔明點解佢地 propose 加一個時要減番其他宗教既假期?? 其實, 唔同宗宗教既假期點解唔可以共 ...

who said 唔可以共存? 妳知唔知香港公眾假期係世界上主要大城市之中最多, 而且今年復活加聖誕總共有5日假期, 減一日, 絕對唔係過份嘅要求!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有多一日假期梗係贊成啦

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

邊有咁著數, 實係期他假度扣~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

點解聖誕復活呢啲西方節日要放2日呢? 不如分拆2日出嚟讓俾其他宗教, 咁咪和平共融囉~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

對我黎講無分別..因為我放勞假, 最好變哂無分勞假定紅假

首頁

尾頁

跳至