自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

林鄭宣佈由於得社會廣泛認同,為表哀悼,決定取消年初二煙花滙演。煙花滙演贊助商其士集團,會將取消發放煙花而節省的成本捐予事故中死傷者及家屬,款項不少於一百萬元。

即係咁,
1)取消煙花,係咪深思熟慮下決定?
雖然單車禍好慘,我亦好同情死傷者,
但每日好多意外 好多事故,
係咪就不能普世歡騰 不能過新年 人人都要愁雲慘霧?

2)九巴反車車禍,死傷者獲得好多支援及賠償,
平時/過往死傷者有冇咁多支援?
我認同幫到就幫,但今次會唔會over左?

點解之前好多無辜死傷者又無咁多幫助?

我唔係反對政府金錢等幫助死傷者,係奇怪點解以往發生的事上,無咁大支援?
南丫海難者有無咁多幫助?
早排幾單電單車車禍無辜死亡者,又有無咁多幫助?

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主

一,應唔應該取唔取消,見人見智,唔評論

二. 以往沒這麼多支援,係因為以往唔識做/無諗過要做,今次反而係突出林鄭協調的能力較其他前任高,點解係over左

wcpcelia    發表於 18-2-13 11:44
kamjjj    發表於 18-2-12 22:37
Christy1030    發表於 18-2-12 21:36

複式洋房

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

村姑 發表於 18-2-12 18:45
林鄭宣佈由於得社會廣泛認同,為表哀悼,決定取消年初二煙花滙演。煙花滙演贊助商其士集團,會將取消發放煙 ...

上次深水埗有冇賠咁多?

男爵府

1314625 發表於 18-2-12 18:53
一,應唔應該取唔取消,見人見智,唔評論

二. 以往沒這麼多支援,係因為以往唔識做/無諗過要做,今次反而 ...

答你:
二)
之前車禍出事的死傷者,亦好無辜,點解無咁多support?
呢單九巴車禍,死傷者的確係慘,亦需要被幫助,當日九巴亦暫時發放9萬慰問金,亦陸續有不同的支援,
今次取消煙花的成本,我寧願係繼續做善事去幫助其他同類事件上嘅人,而唔係一筆過發放晒比今次案件上的死傷者。

村姑 亞Bee

男爵府

snowshine1357 發表於 18-2-12 18:50
擺明over同大細超添,我家人之前夠交通意外受傷啦,攪到工都返唔到2年,政府又有無走嚟即刻比錢比支援呀, ...

我就係覺大細超,
就咁比筆錢死傷者,咁以往的死傷者/有需要幫助的人,點解無咁多支援呢?
村姑 亞Bee

男爵府

回覆樓主:

有議員聯署要求停辦,政府只是順應民意。

大宅

回覆樓主

睇完新聞個心都拿住拿住,搭巴士都有陰影,但就事件討論

1. 覺得取消新年賽馬會較適合,始終死者當中好都係馬迷

2. 今次意外大部分因素係人為,而死傷者未必係窮人,賠償係必要,但賠都應該係九巴賠

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

林鄭宣佈由於得社會廣泛認同,為表哀悼,決定取消年初二煙花滙演。煙花滙演贊助商其士集團,會將取消發放煙 ...

個巴士司機碎走19個家庭同傷者和全部人無煙花

pansy888hk    發表於 18-2-12 20:09

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ValerieBaBa 發表於 18-2-12 19:03

因為選舉快到,加上講下成本低。又有光環

男爵府

couchpotatoes 發表於 18-2-12 19:03

1. 覺得取消新年賽馬會較適合,始終死者當中好都 ...

無錯,賽馬先要停辦!

村姑 亞Bee

寶石宮

couchpotatoes 發表於 18-2-12 19:03

1. 覺得取消新年賽馬會較適合,始終死者當中好都 ...

1, 一係馬會抽% 捐比受傷馬迷啦

佢地舖左唔少草皮

男爵府

有無聽大部分民意丫

藍絲/黃絲議員,都不代表我
村姑 亞Bee

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

下,班政棍。
點解唔取消花市?!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係人人都要愁雲慘霧,只係一獲過死19個係香港黎講真係算大單野,人地頭七唔使燒煙花贈興咁姐....
樓主作為中國人咁百無禁忌,新年會唔會返大陸行一轉丫? 人地頭七燒唔到煙花你覺得咁可惜咁咪返大陸燒炮仗賀下佢囉

vpo0615    發表於 18-2-13 12:22
wcpcelia    發表於 18-2-13 11:44
kimmama    發表於 18-2-12 21:43

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kenkenwai 發表於 18-2-12 18:55
唔取消肯定比班黃絲議員小到飛起

嗯。

男爵府

回覆樓主

我自己覺得取消煙花ok r
對環境空氣好d tim