義工

上樓一族 今日: 6|主題: 5889

末期腎衰竭體恤安置

男爵府

國民生產總值:6472

朋友啱啱排左1年公屋,突然發現末期腎衰竭,要洗腎。
本身租緊屋住,屋主聽到佢有病就藉口話唔再租比佢。
搵個幾個地方都話唔租,可能驚變凶宅。身體差又做唔到野,請問可以申請體恤安置嗎?點搞?會比社工鬧嗎?THX

王國熱話
入息審查急問
申請公屋最快的速度大約幾耐配到房?
麻煩大家可以幫我睇下係咪已轉s1?
父母離婚戶籍一問

子爵府

國民生產總值:14696

2018勳章

hokally 發表於 18-2-13 00:13
...
可以揾社工傾下,有無暫時的屋,再唔係,真係比唔到錢,問下可以去向晴軒住...

Macus Ma Ma

子爵府

國民生產總值:14696

2018勳章

...
你問問以下收唔收...

為首批需要租戶共住的單位。單位實用面積為三百七十二至四百一十五平方呎。聖雅各福群會共收到超過六十四份申請表,當中主要為正輪候公屋的單親家庭,至今有共二十三戶成功申請,有十二戶已於去年底入伙,其餘十一戶將於本月底陸續入伙。

聖雅各福群會高級經理王佩賢表示,配對租戶共住的時間較預期長,坦言部分申請者得知需與人共住單位後放棄申請,現時仍公開招募五戶租客。

Macus Ma Ma

大宅

國民生產總值:1028

...

去揾醫務社工,同佢講你情況,我先生都係洗腎,申請左一年上樓

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.