跳至

首頁

尾頁

別墅

airforce1 發表於 18-4-24 13:47
就係手停口停先兩邊走。
另一個post 有投資移民($500 萬aud 起錶),剩食息都夠。
...
在澳洲有冇辨法攪些生意仔? 例如出入口?

男爵府

2018復活節勳章

1mocha 發表於 18-4-23 20:30

你係呢版,都算係對移民澳洲係最positive 的一個。

咁你坐完監未,入得籍未?
對於在学小朋友,澳洲真系讀得很開心。
對於大人,好彩的揾到工,又俾人壓價,出糧又冇左一截。雖則有人話錢系揾5晒。但我未至於咁高境界做工唔為錢。Satisfaction 同錢一樣重要。
入籍後,都會撤退。現在最怕正苦成日提議改入籍法,我時限仲未夠,希望唔好改。

男爵府

Activehealth 發表於 18-2-15 18:43
樓主的孩子讀過香港的國際學校嗎?要不然怎知道香港的國際學際學生不能給學生「愛的教育」?

我自己中學( ...

請問是澳x國際學校嗎?我女讀緊直資小學,諗緊中學繼續升讀本校中學部,定轉國際學校爲回澳洲讀大學做准備,或者中學直接返澳洲讀,好難决定

大宅

airforce1 發表於 18-4-24 13:47
就係手停口停先兩邊走。
另一個post 有投資移民($500 萬aud 起錶),剩食息都夠。
...

投資移民 post 都只係討論 $150萬嗰隻, 冇 $500萬富豪呀...

別墅

我聽我朋友講,佢搵咗agent搞,佢話而家要220萬喎。150萬要用來買政府債卷之外,仲要証明另有70萬資產。

大宅

trumanwu 發表於 18-4-24 19:20
我聽我朋友講,佢搵咗agent搞,佢話而家要220萬喎。150萬要用來買政府債卷之外,仲要証明另有70萬資產。
...

準確黎講係要有 AUD2.25m 資產. 其中 AUD1.5m 要買政府債券鎖住4年. 188b 要求一向都係咁, 冇咩變過.

大宅

highfive 發表於 18-4-24 17:40
投資移民 post 都只係討論 $150萬嗰隻, 冇 $500萬富豪呀...
以為講188c,咁1.5m ,香港求其一間兩房都呢個價

男爵府

babyjoyce 發表於 18-4-24 17:03
請問是澳x國際學校嗎?我女讀緊直資小學,諗緊中學繼續升讀本校中學部,定轉國際學校爲回澳洲讀大學做准備 ...

不是

男爵府

shadowso 發表於 18-2-13 21:00
我將會去Sydney,即係讀selective school 會被大學優先取錄?

早幾個月,我大女學校咁橋安排咗啲學生參加 ...
請問是哪個考試?ICAS嗎?

大宅

wiiabcd 發表於 18-2-14 08:19
讀selective school 絕對唔會有大學優先取錄呢樣嘢,
大家都係透過公平的公開考試 HSC 的成績嚟排位,
成 ...

請問可以透露邊間selective 嗎?我現在住Sydney

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

litttle_o 發表於 18-5-1 20:50
請問可以透露邊間selective 嗎?我現在住Sydney
你意思係問我仔女讀邊間 selective ?

還是問 Sydney 有邊間係 selective ?

大宅

wiiabcd 發表於 18-5-2 07:37
你意思係問我仔女讀邊間 selective ?

還是問 Sydney 有邊間係 selective ?

想問你仔女讀邊間selective, 因為我真係以為間間selective 都係只有讀書,唔知道有d selective 都好著重其他課外活動。thx 先

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

litttle_o 發表於 18-5-2 16:20
想問你仔女讀邊間selective, 因為我真係以為間間selective 都係只有讀書,唔知道有d selective 都好著重其 ...

以下呢4間 selective 係出名超多 sport 和課外活動嘅學校
Sydney Boys High School (逢星期六強制必須回校 sport day, 及與私校對賽)
Sydney Girls High School
North Sydney Boys High School
North Sydney Girls High School

而下面呢幾間都係好多課外活動嘅selective,
Baulkham Hills High School
Caringbah High School
Hornsby Girls High School
Hurlstone Agricultural High School
Northern Beaches Secondary College (Manly Campus)

子爵府

litttle_o 發表於 18-5-2 18:20
想問你仔女讀邊間selective, 因為我真係以為間間selective 都係只有讀書,唔知道有d selective 都好著重其 ...
Sydney Boys High School (逢星期六強制必須回校 sport day, 及與私校對賽)- not compulsory; though you will need doctor's certificate if you miss simple things like walk-a-thon.

大宅

wiiabcd 發表於 18-5-4 10:41
以下呢4間 selective 係出名超多 sport 和課外活動嘅學校
Sydney Boys High School (逢星期六強制必須回 ...

間間都好難入

伯爵府

whoami1977 發表於 18-5-4 10:44
Sydney Boys High School (逢星期六強制必須回校 sport day, 及與私校對賽)- not compulsory; though you w ...

當然也有例外 , 例如學生逢星期六會參加校外一向的活動訓練 (如 orchestra , 球類運動/比賽, 身體健康問題)
只要有醫生証明, 家長信等都可以豁免, 只係呢間學校太注重運動項目,
連成績表平均分都包括運動的分數來排名.
以前 (講緊10年前) 如果星期六唔返學 sport , 學校要見家長架 (我朋友親身經歷).

伯爵府

litttle_o 發表於 18-5-4 11:18
間間都好難入

Caringbah High School 唔難.

禁止訪問

伯爵府

Bingb 發表於 18-5-5 17:58
好叻呀!可唔可以分享點樣準備考selective school及學校考什麼呢?

學校內部考什麼我就唔太知, 每間學校出卷唔一樣,
當時聽亞女講,
一份卷有120題, 限時60分鐘, 答中最多當然就最高分,
再加上 ICAS / Naplan 成績 / assignment / project / 奧數 , 就係學校分數.

平時我會買D練習功課書俾仔女假期時做,
一套功課全年重複又重複做幾次,
直到佢哋答中 95%題目, 我才會升 Level, 轉深一級程度.

公爵府

wiiabcd 發表於 18-5-7 11:32
學校內部考什麼我就唔太知, 每間學校出卷唔一樣,
當時聽亞女講,
一份卷有120題, 限時60分鐘, 答中最多當 ...

有咩练习好介绍呀?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至