跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 18-5-13 13:17
有咩练习好介绍呀?
之前都介紹過你,

練英文閱讀理解係一套9本 ERA Specific Skill Series,

我仔女由 year 2 開始做 Book C Level, 做得好會升 Book D, 如此類推.

GA 我揀咗 Enrich-Ematics , 數學我搵用文字題和奧數練習書,

再買 ICAS past paper 操卷.

基本上做齊以上嘅練習, 都唔洗補習就可以考到二線精英.

公爵府

回覆樓主:

系?sorry i am getting old. lol
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

回覆 wiiabcd 的帖子

Wiiabcd! SRA specific skills series for reading 我google 見到話停止出版了,找不到地方自得賣,你知道澳洲那𥚃有得賣嗎?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

ellalei 發表於 18-5-16 17:25

Wiiabcd! SRA specific skills series for reading 我google 見到話停止出版了,找不 ...
套書有價有市, 二手市場都好活躍, 好難想像會停產,
不論唐人西人有志考入精英嘅家庭都入手一套以上,
甚至小學都會用呢套書做教材, 不論如何, 實體店我已pm你.

別墅

wiiabcd 發表於 18-5-17 09:27
甚至 ...

wiiabcd, can you pm me as well. Thanks

大宅

甚至 ...

可以pm我嗎?

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

如果可以留港入澳洲國際學校當然好,但我哋喱啲無戶籍嘅學位咁少,有錢都入唔到

大宅

甚至 ...

你好呀,可唔可以都pm我呀?

同埋數學係邊類型文字題同奧數?因為我而家係買緊naplan個類都係齋計,小朋友而家係year 1, 佢就不斷計完就叫我買,但明左個concept, 操佢計到5位數一遇文字題都冇用。

可以講解一下咩係GA嗎?

大宅

mrschui 發表於 18-5-18 17:41
可以pm我嗎?

唔該,可唔可以pm埋我?到處的找不到這套書,thank you!

男爵府

Hello wiiabcd,

剛睇到這個post, 我和小朋友打算出年年頭去sydney year 1& kindy.
以上既exercises,可否講詳細點?
我去amazonsearch, 有好多SRA Specific Skills Series, 花多眼亂….

另外, 請問在澳洲讀public school, 係唔係好睇父母培養? 老師既role係點? 我澳洲啲朋友大部份都要小朋友補習, 而且幾長時間

伯爵府

JAlove 發表於 18-7-3 17:26

Hello wiiabcd,剛睇到這個post, 我和小朋友打算出年年頭去sydney 讀 year 1& kindy.
exercises 已經有書名, 還有哪方面不詳細?

amazon 好易買錯, 請先看實體書再決定.

澳洲讀書好自由 不論公校 私校或教會學校, 父母當然有責任培養,

老師教書都好自由, 資歷深嘅隨時一年只教半年書, 半年放假靠代課老師接手.

小朋友補習都係當課外活動咁, 有人去亦有人唔去, 想學多D增加競爭力都會去,

就類似俾錢買功課練習咁, 補習社根據syllabus 編制合適教材練習,

唔需要自己胡亂買一些坊間練習而不合用, 更少有家長無私分享含金量高的教材.

公爵府

wiiabcd 發表於 18-5-14 13:16
之前都介紹過你,

練英文閱讀理解係一套9本 ERA Specific Skill Series,

想问下,GA ,同ICAS past paper 边度买平?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

伯爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 18-7-6 19:38
想问下,GA ,同ICAS past paper 边度买平?
我覺得 Hurstville STC 書店最平.

公爵府

wiiabcd 發表於 18-7-6 19:57
我覺得 Hurstville STC 書店最平.

火车站果间?

伯爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 18-7-6 20:20
火车站果间?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]1-3 Hudson St, Hurstville

公爵府

wiiabcd 發表於 18-7-6 21:07
1-3 Hudson St, Hurstville

大宅

airforce1 發表於 18-2-13 07:22
大約2014年,當時小兒就讀三年級,每天繁重的功課領小兒透不過氣來,後來因為流感,學校停課數天,小兒和我 ...

多謝你嘅分享

複式洋房

我都唔知原來係 compulsory... 我記得當年(2x年前)係星期三 sports day 就校隊訓練,然後逢禮拜六就阿爸車我去同其他學校比賽。

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 18-7-6 19:38

可以去EBAY睇下, past paper soft copy 好平, 但我未買過

首頁

尾頁

跳至