自由講場

跳至

首頁
34567...19

尾頁

珍珠宮

wong915 發表於 18-2-13 08:40
其實而家香港政府真係好難做,因為點做都有一班人出嚟意啱心水,做係錯,唔做都係錯! ...

Agree

珍珠宮

cyan120 發表於 18-2-13 09:53
我都覺政府而家做事畏首畏尾,總之一刀切咩都停實唔會比人鬧,但其實鬧既只係一班傳媒及議員,但佢哋唔代表 ...

我同意現在政府真係畏首畏尾。

冇計,多得班垃圾議員同傳媒,冇言。

大宅

secretrose 發表於 18-2-13 09:35
真心煩。咁又嘈一餐。
唉...每一個關乎大眾嘅決定, 都會有人讚成 有人炸型

水晶宮

回覆樓主

煙花唔係必須品,就算我係食buffet睇煙花嗰個,理解暫停原因都唔會埋怨。人哋咁慘,自己花錢事小,嗰幾仟蚊同生命來比較,點比?
距離意外的日子咁近,呢頭發生大意外,轉頭就大鑼大鼓放煙花慶祝...
我比較同情意外的死傷者及其家人的感受,真係好難受。

子爵府

baby_chu 發表於 18-2-13 09:18
唉..... 其實我幾鐘意睇過年煙花!想當年屋企有白事,唔去得拜年.... 起碼出去睇場煙花,都輕鬆下!點解宜 ...

所以唔好亂講嘢,一陣好嘅唔靈醜嘅靈,真係唔洗係去拜年派利是就弊。

子爵府

吾好玩啦 發表於 18-2-13 08:02
賠就梗係無啦!不過真係一個超無聊、又擾民的決定!邊個要哀悼就自己哀悼啦!邊個想守埋孝添無人理你,但 ...

講得好。

係旁人三姑六婆無事搵野講,政客順便抽水,政府唔想俾人話冷漠....

子爵府

chocolatebean 發表於 18-2-13 08:01
正苦一個唔該取消上課,又停煙花,全港市民只有配合,逆來順受,冇力反抗 ...

停課做得好好

水晶宮

原来煙火要攞去消毁!真係浪費!點解不可改期?

珍珠宮

畀面勳章

DebuPegg 發表於 18-2-13 10:29
講得好。

係旁人三姑六婆無事搵野講,政客順便抽水,政府唔想俾人話冷漠....

繼續燒煙花,有人會閙政府"粉飾太平"!

取消燒煙花,又有人話"為左一架巴士死傷者"要全港冇煙花睇!

政府真係難做! 使唔使攪個公投決定應否取消煙花?

翡翠宮

痴線

侯爵府

Babetoto 發表於 18-2-13 08:31
其實停煙花真係好有共產的味道,我唔開心,你都唔可以笑!
雖然煙花放左我都唔睇既,我亦對車禍深表同情。 ...
我都有相同感受, 況且, 現在取消, 會令商戶, 遊客, 或有其他人受到影響及損失, 嚴重車禍已經令好多人及家庭陷入傷痛, 現在取消煙花, 又多班人唔開心, 為咩呢???? 哀悼死者有好方法, 下半旗, 大型活動前有默哀儀式, 甚至令嗰位司機得到相應懲罰都可以......

侯爵府

幸福花 發表於 18-2-13 10:38
原来煙火要攞去消毁!真係浪費!點解不可改期?
又係噃...

大宅

小詠 發表於 18-2-13 09:58
有一年的年廿八, 我都有親人交通意外走左, 一樣做左幾天A1頭版....但我早已買晒新衫, 年貨過年, 唔會因為 ...
我都幾認同,雖然事主家人一定傷痛唔開心,大家都會替佢難過,但其實也沒有必意全港市民係一個喜慶既日子一起帶住這樣愁緒過新年,利申我都唔睇煙花,只係覺得大時大節應該開開心心喜慶過好正常,見到林鄭仲叫下屬這兩星期唔好去喜慶活動,其實唔係要做到咁呀,話晒都新年,反而馬會宣佈了唔會停初三賽馬。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

joycewsm 發表於 18-2-13 08:07
如果照常舉行,又會有人出來話政府冷血
咩都話得一大餐

珍珠宮

hahawin 發表於 18-2-13 10:49
我都幾認同,雖然事主家人一定傷痛唔開心,大家都會替佢難過,但其實也沒有必意全港市民係一個喜慶既日子一 ...
咪係, 人地馬會都馬照跑啦

唔喜慶, 最多係關九巴同馬會呢兩間商戶既事, 九巴請埋D低質素司機, 責任係佢度, 馬會其實就無辜左, 只係死傷都係馬迷

巴士/小巴公司, 地鐵/ 小輪都好, 請人開車開船, 係要睇埋人格先得, 唔係有牌就請

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實整件事最大問題係有班變態政客,咩都拉埋一齊講,上鋼上線,佢地既出發點並唔係真係有同理心想哀悼班死傷者,佢地既終極目標係政府及官員既下場。

我雖然都反對取消燒煙花,但亦唔係點樣怪政府,因為如果政府唔聽班垃圾政客取消,繼續放煙火既話,班垃圾政客可能會發大來玩野,到時分分鐘又日日大叫大喊 "林鄭冷血、林鄭下台" 架喇。

珍珠宮

2024年龍年勳章

snowshine1357 發表於 18-2-13 07:42
好多人比咗錢訂位或者啲鋪頭入晒貨,就係為個晚,依家咁突然取消,佢地會有損失,係咪要自己硬食依啲損失, ...
你入咗5噸煙花?!

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

snowshine1357 發表於 18-2-13 07:29
真係想知政府會點處理,定你死你事?
其實我提出依個問題,係想大家諗下,政府做咩決定之前係咪都要諗下受 ...
其實你係什麼心態??????????????????????

首頁
34567...19

尾頁

跳至