0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

係度想請教各位媽媽(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
b仔本身出世已經好細粒得2.6kg
宜家兩個月啦 都仲係好似人地一個月甘 好擔心
B仔食開奶粉 一個月個時仲飲緊90-110ml
宜家五知點解五願飲 願飲願小(emoji)而且佢成日都五願訓教,仲好醒訓
因為佢已經比較偏細粒 仲要五飲奶 又五願訓 根本就五長肉
想問媽媽們有無方法令佢開胃d/食多D
因為要好努力幫b仔追磅
聽人講飲開奶茶/米水沖奶會開胃D 真的嗎?
隻S26又係米真係肥仔奶粉?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

咁細個唔建議你用其他嘢開奶架,而且開奶茶要三個月先可以俾佢飲。佢會唔會系有d厭奶?

別墅

我要做媽媽 發表於 18-2-13 09:14
咁細個唔建議你用其他嘢開奶架,而且開奶茶要三個月先可以俾佢飲。佢會唔會系有d厭奶?
...

想問如果厭奶會點架

別墅

回覆樓主:

人哋教:比bb睇住你食嘢咁佢會開胃d,我bb好細個就瞓住high chair 睇我哋大人食飯,雖然未必即刻有用不過長遠計都可以試試(so far 我bb5個月都未有厭奶,仲成日好想食嘢,真係託賴 )

別墅

BBIP830 發表於 18-2-13 12:51
人哋教:比bb睇住你食嘢咁佢會開胃d,我bb好細個就瞓住high chair 睇我哋大人食飯,雖然未必即刻有用不過長遠 ...

唉(emoji)(emoji)(emoji)等我試下睇下得五得先(emoji)
宜家真係咩方法都要試下
佢宜家好衰 奶五願飲 扭計要奶嘴

別墅

YWLL 發表於 18-2-13 14:58
唉(emoji)(emoji)(emoji)等我試下睇下得五得先(emoji)
宜家真係咩方法都要試下
佢宜家好衰 奶五願飲 扭計 ...

其實我bb兩個月奶量同你bb差不多,只要返健康院姑娘話佢體重接近生長線就ok啦,不過我bb嗰陣每日都瞓到11~13粒鐘,你試下睡眠方面都着手一下,包被包佢實d,或者播下d白嘈音或者睡眠音樂睇下佢會唔會瞓得林d啦

首頁

尾頁

跳至