親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

尋日夜機返港, 寄完行李, 準備過 immigration, 點知有個高而肥男仔包扎住隻左手既, 向我地行埋黎, 問我地係咪香港人, 仲立即SHOW 佢張HKID CARD 比我地看, 話冇惡意, 佢係花蓮地震時受傷, 因為冇水冇電, 好難捱, 好辛苦先可以去到台北機場, 改到機票, 叫我地方心, 唔係問我地攞錢, 但佢話機場幫佢CALL 救護車要收3千幾. 佢問我地有冇親戚係住新界, 可能係想叫佢自己D親人扮過數比我地既親戚, 我地就現場比D 錢佢 (唔知個原理係點呃, 因為都唔係聽得好清楚). 我老公一口拒絕, 佢就立即黑面, 口UP UP 話咁都唔幫......我老公SHOW 比我看, 原來網路上已經有呢位男人騙錢既帖.......
去台灣既JM小心. 我地已經向服務檯的工作人報告了, 差在冇去找警察.

琥珀宮

moonychan 發表於 18-2-13 09:56
尋日夜機返港, 寄完行李, 準備過 immigration, 點知有個高而肥男仔包扎住隻左手既, 向我地行埋黎, 問我地係 ...

機場冇警察咩?多謝提醒

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

mandy952 發表於 18-2-13 10:02
機場冇警察咩?多謝提醒
事發果層得D 機場保安, 行了一圈, 見唔到有POLICE, 問左其中一個保安, 要我地落去BASEMENT再找, 因為要搭機, 冇再花時間去找了~

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主

謝謝提醒

大宅

回覆樓主

嚟緊會過台北,多謝提醒

男爵府

尋日夜機返港, 寄完行李, 準備過 immigration, 點知有個高而肥男仔包扎住隻左手既, 向我地行埋黎, 問我地係 ...

係咪高大男人
今日下午4點中華航空line見到佢,同我地講放心唔係問我地拎錢,佢同阿媽去街比人扑暈左,阿媽call白車入院,但原來白車要比NT7000台幣,佢手頭拎住NT$4000比我地睇,話差NT$3000,佢可以叫親戚入返錢比我地,仲拎住張香港身分證,我冇理佢走左,因為前晚係facebook見到有人報導左,佢係甘問人拎錢,見我地拎住香港護照,只問香港人

wcpcelia    發表於 18-2-20 16:44

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

謝謝提醒

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

多謝分享

公爵府

親子王國15週年勳章

其實都一早揚曬,佢仲夠膽死繼續呃

男爵府

moonychan 發表於 18-2-13 10:04
事發果層得D 機場保安, 行了一圈, 見唔到有POLICE, 問左其中一個保安, 要我地落去BASEMENT再找, 因為要搭機 ...

多謝提醒

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

咁衰格
呢個人喺佐敦地鐵站嚟㗎?

子爵府

回覆樓主

扮遺失旅費專呃自己人 港男桃園機場被捕
02月22日(四) 22:46
鍾男在桃園機場被警方逮捕。(中時電子報圖片)
鍾男在桃園機場被警方逮捕。(中時電子報圖片)
香港一名鍾姓男子周四(22日)下午4時許在台灣桃園機場客運大樓,與另一名香港女旅客發生爭執,航警接報到場處理並查驗鍾男的身份,發現鍾男是詐騙慣犯,隨即將其逮捕,並帶回偵訊。

經查,警方發現鍾男在台期間,屢次在機場以旅費遺失等藉口,專門向香港旅客商借3000元(新台幣.下同,約815.6港元)至4000元(約1087.5港元)不等,卻遺下假電話,令受害人事後無法聯繫他。周四當天,鍾男打算重施故技,在桃園機場登機櫃位前尋找香港旅客,恰巧被準備離台的鄭姓女受害人撞見,雙方隨即發生激烈口角,惹來警員注意,鍾男才被捕。

至於受害的鄭女表示,她本月9日在出境大廳被鍾男搭訕借錢,鍾男當時留下手機號碼,聲稱回港後「一定還錢」,但事後鄭女發現電話號碼是假的。沒想到此次她來台,竟然又在機場看見鍾男向其他旅客行騙,盛怒之下上前理論並要求還錢。

警方表示,鍾男犯案纍纍,目前已依詐欺罪嫌,函送桃園地檢署偵辦,警方同時呼籲其他受害旅客前來指認

mlyuen    發表於 18-2-23 11:05

侯爵府

好媽媽勳章

Rilakkuma12 發表於 18-2-23 10:41
扮遺失旅費專呃自己人 港男桃園機場被捕
02月22日(四) 22:46
鍾男在桃園機場被警方逮捕。(中時電子報圖 ...

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁都比佢撞到仲拉左

珍珠宮

拉左就好了~ 真係乜藉口都UP 得出.....

首頁

尾頁

跳至