懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我本人已持有加拿大Passpost, 想幫BB係HK攪埋個加籍唔知要點做呢???

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我好似記得阿嫂係同bb飛返去嗰邊搞架.. but not sure
點解唔打去領事館問呀?

男爵府

我幫bb係香港攪晒,攞咗公民咭(citizenship) 及護照,不過d証件相要求幾嚴的,我係「快圖x」影,諗住無衰,但職員話其實佢地係影得最差的。
你打去加拿大領事館問詳情啦!

複式洋房

唔該晒咁多位! 我會打去加拿大領事館問詳情.

大宅

我BB同屋企其他BB都係快圖美影,羅去做加拿大護照都冇問題渦, 有特別格式架

我地係網上DOWNLOAD左DFORM填好, 帶BB相,係相上面簽名, 帶埋BB出世紙, 家長加拿大ID,(好似要結婚証書), 親身去領事館,

凈係朝早先可辦手續, 早D去唔使排隊

仲有, 今年4月之後係外地出世的BB, 唔可以入籍啦

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

新法例是指second generation only.....our kids' kid.

(http://www.cic.gc.ca/english/citizenship/rules-citizenship.asp)

Who will become a citizenThe law restores citizenship to people who:
  • became citizens when the first citizenship act took effect on January 1, 1947 (including people born in Canada prior to 1947, war brides, and other British subjects who had lived in Canada for at least five years before 1947) and who then lost citizenship
  • were born in Canada or who became Canadian citizens on or after January 1, 1947, and who then lost their citizenship and
  • were born outside Canada, on or after January 1, 1947, in the first generation born abroad, to a Canadian citizen.
The law also gives citizenship to some people who have never been citizens. This includes people who:
  • - were born outside Canada on or after January 1, 1947
  • - are in the first generation born abroad and
  • - were born to a Canadian citizen.
原帖由 LeeCC 於 09-3-10 21:38 發表
我BB同屋企其他BB都係快圖美影,羅去做加拿大護照都冇問題渦, 有特別格式架

我地係網上DOWNLOAD左DFORM填好, 帶BB相,係相上面簽名, 帶埋BB出世紙, 家長加拿大ID,(好似要結婚証書), 親身去領事館,

凈係朝早先可辦手續, 早D去唔使 ...

仲有, 今年4月之後係外地出世的BB, 唔可以入籍啦

大宅

原帖由 makfr 於 09-3-10 22:08 發表
新法例是指second generation only.....our kids' kid.

(http://www.cic.gc.ca/english/citizenship/rules-citizenship.asp)

Who will become a citizenThe law restores citizenship to people who:
became ...
係渦, 我上加拿大領事館個網, 都話2nd generation 先唔可以入籍, 我姑奶比錯料我

大宅

好媽媽勳章

我都聽人講今年4月改法例,
加拿大藉海外出生既子女無得再跟父母入藉,
唔知係唔係?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

吓? 4月後出世唔可以入藉? 有邊道可以睇到?

原帖由 LeeCC 於 09-3-10 21:38 發表

凈係朝早先可辦手續, 早D去唔使 ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁張相可以係邊度影到呢??

複式洋房

我已經同領事館確認:
如果你係自已在加國land(第一代),你既仔女仍然可以跟你入加藉;如果你自已係經家人申請入藉(第二代)(唔係自已移民),你既仔女就唔會再可以經父母直接申請入藉。

我阿仔申請加拿大citizenship張相只不過係Kodak Express用數碼相機影,都OK喎,只要背景係白色同個size o岩就得喇。
http://hk.myblog.yahoo.com/moma-bellytalk

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問阿b出世後幾耐前要去申請? 係咪喺交易廣場加拿大領事館攞form?

大宅

原帖由 leung-baby 於 09-3-13 21:08 發表
請問阿b出世後幾耐前要去申請? 係咪喺交易廣場加拿大領事館攞form?

羅左出世紙就去得申請, 不過要等成一年先做到

網上download form 都得架

大宅

原帖由 mpyleung 於 09-3-12 23:14 發表
咁張相可以係邊度影到呢??

快圖美, 要有公司印

複式洋房

咁我個小B唔知有無得申請呢???

首頁

尾頁

跳至