自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

又到新年,爸爸係4年前年初一在家跌倒,住院大半個月就離我們而去。爸爸很少參與我地家庭樂,因為我地總忽略左佢,原因係所謂嘅代溝。我們閒話家常時很少有爸爸份,出街也是因為佢腳唔好。加上血科病精神唔好,基本上經常在家或到附近買馬仔過日神。而且經常性討厭爸爸因為佢食煙令我地好辛苦,怪佢去廁所會整污糟周圍,我忘了他眼睛唔好有輕微白內障。到他走個日,朋友只來2個,而佢帶大嘅8個侄只有2個有到。好心酸。爸爸人很好,但點解我咁討厭在生時的他呢?現在就只有想念和後悔的心情。想起未嫁時每晚放工回家,他總是第一時間去幫我熱飯送再拎俾我食再幫我洗碗,當時唔識感激。處理遺物時見到好新淨我買俾佢隻錶同皮帶時我都喊傻左,爸爸一直唔捨戴。明天又眼腫,唔知幾時先可以放低,定係自己唔想呢

wcpcelia    發表於 18-2-14 11:31

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

睇到我都想喊

大宅

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jessiest 發表於 18-2-14 03:33
又到新年,爸爸係4年前年初一在家跌倒,住院大半個月就離我們而去。爸爸很少參與我地家庭樂,因為我地總忽 ...

睇到你段文字我都 。。。我爸也是15年前新年前離開,所以每逢過年也會想起!好想念。。。

寶石宮

2023年兔年勳章

又到新年,爸爸係4年前年初一在家跌倒,住院大半個月就離我們而去。爸爸很少參與我地家庭樂,因為我地總忽 ...

複式洋房

回覆樓主

大宅

每逢節日,我都想起我爸爸媽媽,心好掛念,佢地走左幾年了,而家每到節日,都無咩想慶祝嘅感覺,個心會諗:爸爸媽媽您地好嗎?樓主,明白你的。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

早知唔入黎

子爵府

回覆樓主

我睇到一半已經喊左
爸爸都走左7年,我都係未停過掛念佢
好後悔在生時無好好陪佢關心佢
只係掛住返工拍拖

樹欲靜而風不息
我呢世都會咁後悔

男爵府

回覆樓主:

樓主文字裡真係好洋蔥,我爸爸仲健在,但你描寫你爸爸嘅生活細節同我爸爸太相似啦!喊到我啊!我都好驚有日要面對爸爸嘅離去

珍珠宮

devilray666 發表於 18-2-14 04:19
唔知點樣安慰你或者你掛住你爸爸嘅時候,去佢墳前拜祭佢,同佢傾計,佢會知道你好愛佢嘅:fortunat ...

明白你心情,多謝你分享,
令大家更明白要珍惜眼前人!

首頁

尾頁

跳至