嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔以家差不多9個月大, 最近d 粥我無打蓉哂, 只係打蓉d 菜 和肉(菜肉預先煮熟了), 之後撈埋d粥 再煮一煮就熄火焗一陣食. 我見bb 都食到吞到, 但係大便就唔係日日有得去, 屙d 屎就係圓圓一粒粒, 屙屎嘅時候又無喊, 但係會見到佢要用力屙先屙得出, 咁樣係唔係便秘? 係唔係消化唔到d 粥先會便秘?

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Readymami 發表於 18-2-15 05:28
我仔以家差不多9個月大, 最近d 粥我無打蓉哂, 只係打蓉d 菜 和肉(菜肉預先煮熟了), 之後撈埋d粥 再煮一煮就 ...

有無飲多啲水?

大宅

ka_kelly55 發表於 18-2-15 12:09
有無飲多啲水?

有比水佢飲, 每日大約30-50ml, 因為佢係飲人奶, 飲太多水怕會影響飲奶, 係唔係飲得太少水?

以家暫時代一餐, 晚餐就一半奶一半副食
回覆 Readymami 的帖子

Hello Readymami ,9-11個月BB,一般可以食到有小顆粒嘅泥狀食物,食左固體後最常見排便改變原因,主要係水份/纖維攝取未足夠,BB便便會唔會好乾/硬?BB排便時需要協調同控制腹腔同盆腔肌肉,增加腹腔壓力將大便推出,只要唔係因為大便硬身令BB 排便困難就唔需要太擔心。媽媽有冇幫BB 做肚仔按摩黎幫助佢腸道蠕動?
有冇食水果蓉
?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

Readymami 發表於 18-2-15 05:28
我仔以家差不多9個月大, 最近d 粥我無打蓉哂, 只係打蓉d 菜 和肉(菜肉預先煮熟了), 之後撈埋d粥 再煮一煮就 ...

乳酪好有效

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-20 18:00
回覆 Readymami 的帖子

Hello Readymami ,9-11個月BB,一般可以食到有小顆粒嘅泥狀食物,食左固體後最常 ...

D 大便算硬 and 乾, 但係又未去到all 便便時喊, 只係每次都all 得好少, 唔似以前咁一大pat, 我有比水果蓉, 菜就每次都會比兩種菜, 可能水分比太少.

大宅

lokheibaby 發表於 18-2-21 09:48
乳酪好有效

9個月大已經可以食乳酪? 我怕d Bb 乳酪唔夠乾淨怕會肚all.
Readymami 發表於 18-2-21 10:57
D 大便算硬 and 乾, 但係又未去到all 便便時喊, 只係每次都all 得好少, 唔似以前咁一大pat, 我有比水果蓉, ...

水份唔夠都可能係囝囝排便少左嘅原因,食固後要開始同BB建立飲水習慣,補充足夠水份。lokheibaby 建議食乳酪都好好呀 乳酪係由乳酸菌加入牛奶中發酵而成,乳酸菌可以增加腸道益菌,促進腸道健康,媽媽留意返乳酪通常貯存在2~3度密封保存,細包裝、低糖、低脂乳酪都係首選呀! 每種新食物要試連續3-4日,份量由少開始,觀察囝囝有冇敏感反應呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-21 17:54
水份唔夠都可能係囝囝排便少左嘅原因,食固後要開始同BB建立飲水習慣,補充足夠水份。lokheibaby 建議食乳 ...

我試下再比多少少水佢飲, 今日我亦都比左yogurt 佢試吃. 想問一下, 食物太粗會不會影響無便便?
Readymami 發表於 18-2-22 11:57
我試下再比多少少水佢飲, 今日我亦都比左yogurt 佢試吃. 想問一下, 食物太粗會不會影響無便便?
...

BB便便同佢食物質感粗/幼無直接關係,咀嚼好嘅食物,由胃和腸道內進行消化、吸收營養,未能夠完全吸收食物纖維、殘渣,會形成大便經直腸排出體外。媽媽試下用按摩肚仔方法,促進腸道蠕動/放屁 (5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向幫BB按摩肚仔,先從5分鐘開始,然後延長到10-15分鐘),腸道蠕動多左對排便都有幫助架!

首頁

尾頁

跳至