家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

********下文來自本POST第24頁
趁假期有空,再分享下近日本人既小小看法,而大市分析同操作就過兩日再講

投資第一步就要認清楚整個環球經濟係去到邊一個階段,每一個階段都有不同受惠既股票同商品,就算大牛市,都可能有D股票不停向下走,所以要對症下藥先可以避免簡錯股,避免坐艇,日日等番家鄉

有5點要留意,從上而下
1. 經濟周期
2. 基本面(包括個股既業務業續前景等)
3. 資金面(包括環球資金流向及個股等)
4. 技術面(陰陽燭及動能指標等)
5. 大戶倉位(指數)

以上5點可歸納為分析,有左分析後,大概知道現家個市係處於邊個階段,亦簡好股票,跟住重點就係如何操作,亦係我經常提及最重要定贏輸既重要一環,就算分析勁到識飛都好,冇一個良好既操作手法,最尾都係輸錢收場。

當然分析好重要,但臨場操作更重要,特別係今年既政治市,政治市係最難玩,因為基本上如果唔係知情人士,就冇可能預計到,就以近日貿易戰為例,我諗冇咩人會分析到會出現突如其來既貿易戰,今日就話向鋁鋼業徵收,聽日又直指成個製造業,後日又到科技,面對呢D突如其來既消息,特別係開緊市果陣發生,市場會迅速有反應,如果冇一個良好既操作手法,面對突如其來既急速下跌,可能會不知所措,將之前定下落黎既策略都通通忘記

自從踏入2月, 每日大升大跌已恆常化,波動之大,真係比較容易左一巴右一巴,
而呢段時間亦好多人認為已經係熊一,要判斷係咪熊一定牛二,好多時都係後知後覺,睇番頭先我提及過果5點,第一第二點無疑係牛市,而第四點短線無疑已經係偏弱,加上近日各國對外質易政策問題,令到市場氣氛非常緊張,牛同熊之間好似只係一線之差,分析黎講好似都係五五波,但對於我個人黎講,我仍然會根據自己既分析自己既系統去操作,而當我既系統出現危險SIGNAL而同時以上提及5點當中3點以上都出現轉差,我會毫不保留轉為以淡倉操作為主

而當以上5點有2點都唔一致既時候,保守方法就係觀望,呢段時間好睇個人風險取向同進取程度,如果唔係太貼市,短線就盡量小做,再者每個人操作方法都唔同,果隻股票係咩價位入(持貨心態又唔同),假設現價係10蚊,投資者A係高位12蚊買同投資者B係低位7蚊買既處理方法又唔同,加上短定中定長線同注碼分佈既處理方法都唔同,所以我係到分享既主要都係大市(恆指),因為最怕大家理解既野都唔同,唔想有任何人因此蒙受損失

另外,要搞清楚自己每一個TRADE既目的,係短,中定長線? 而每個人心目中既定義都唔同,所以有時係坊間見到某專家或某報告都要留意番究竟佢指既時段係幾長,而我個人定義短線係唔超過一個月(小則幾日),中線3-6個月,長線9個月-1年

投資路途很長,對我黎講,仲有幾十年既路要行,如果冇一套既定既操作手法同規則,就好容易就會受到唔同媒體,專家同財演既言行而影響

最後,每個人當然都有自己既一套睇法,冇話邊個岩邊個錯,上星期有朋友覺得我轉左口風同埋問說好的右腳呢? 直至呢一刻黎講,中長線我仍然睇好,至於短線就未穩, 至於右腳,開一開日線圖就可以見到,至於遲D會唔會轉口風,我唔係好似某大師咁一味睇淡,我只係根據分析同TREND而做操作,若TREND轉左,我自然亦會轉,說到底邊有人會同錢鬥氣

另外當初2月我認為三月中後先會出現隻右腳,而去到3月頭,已經好似出左第2隻腳,比想像中快,所以當時我都有所保留,直到呢一刻,未企穩31800都難以擺脫區間震蕩,而短線就如我前幾天提及30900,27號當日曾經升穿,但收市未能企穩,所以當時短線仍然會有震蕩,大市分析同操作就容後再講

最後最後我唔介意人地評論我,因為我講既野都唔一定係岩,而最驚訝係估唔到上星期有咁多人留言支持我既小小分享,而呢篇野打左一粒鐘都係值得

Last updated: 1 April 2018

JD930    發表於 18-3-20 16:43

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

tmacho 發表於 18-2-15 14:13
下半年波幅將會繼續擴大,每個月10%波幅以上,正股唔怕坐,三四線股及衍生工具要靈活走位

...

水晶宮

回覆樓主:

有早知,冇。。-

大宅

下半年波幅將會繼續擴大,每個月10%波幅以上,正股唔怕坐,三四線股及衍生工具要靈活走位

...
以恒子30000點計, 10%波幅係咪即是3000點波幅上落呀?

大宅

...
以恒子30000點計, 10%波幅係咪即是每月有3000點波幅上落呀?

大宅

...
以恒子30000點計, 10%波幅係咪即是每月有3000點波幅上落呀?

男爵府

purple_onion 發表於 18-2-15 15:42
有早知,冇。。-

唔岩形容wo 呢句係形容發生左既事

我既看法係based on數據

男爵府

heilylaw 發表於 18-2-15 15:57

係 連續月波幅擴大同時都要小心風險

重點係今年高位未見
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

男爵府

purple_onion 發表於 18-2-15 15:42
有早知,冇。。-

你可以睇番我上年既post 6月果陣已經講左

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

回覆樓主

有一直跟開你pose

別墅

回覆樓主

支持:)

大宅

照現時步速3,4 ...

樓主終於返黎,好掛住你D咁有質素既post呀。

想請教如何看的出3/4月見底,5月開始升?

大宅

tmacho 發表於 18-2-15 17:21
係 連續月波幅擴大同時都要小心風險

重點係今年高位未見

同時想請教日/週/月波幅除左自己計之外,邊度可以睇到數據?

別墅

3.4月見底即係點?三/四會跌市?

男爵府

aliceay 發表於 18-2-16 03:44
樓主終於返黎,好掛住你D咁有質素既post呀。

想請教如何看的出3/4月見底,5月開始升?

由2月頭急跌 唔洗幾日跌幾千 亦曾經跌穿1月份低位 跌得急 反彈幅度亦自然大

今次全球跌市並唔係因為經濟基本面轉差 跌市第一日美股係尾市果陣先急跌 引發更多程式盤(好倉)止蝕及追沽 由於連續幾日都跌幅大且速度快 令
到原本部份好倉都守唔住 當眾多好倉同時平倉 令到股市沽壓更大

今年高位從多個數據睇 都未見頂

現家要睇32000呢個位可唔可以突破 否則都係要3萬2樓下橫行收窄 回番3萬點附近 甚至再試多次29000

一切都係部署 實際操作都要根據番當時市場狀況而決定 因為市場隨時會轉變

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

aliceay 發表於 18-2-16 03:52
同時想請教日/週/月波幅除左自己計之外,邊度可以睇到數據?

都係自己整 係yahoo finance down番d數據

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

shanshan子 發表於 18-2-16 03:52
3.4月見底即係點?三/四會跌市?

暫時睇較大機會做番個底 然後先上

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

子爵府

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

強,專業,厲害

男爵府

請問樓主,之前跌市時將mpf 轉佐保守,呢幾日港、美都係咁升,是否應該轉返出來?

首頁

尾頁

跳至