家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 tmacho 的帖子

多謝樓主分享。請問如何確認轉角位?
我哋有咩要留意?

男爵府

3月期和10年期美債收益率2007年來首次出現倒掛,之前多次提及當市場聚焦番經濟數據的話,股市係可以跌得好快,每次大危機之前,其實好多野早已經發生,差在當時既焦點係邊,而上年到今個月頭焦點都係中美貿易戰

當焦點集中番經濟數據,大戶一定會先沽或為敬,基本上開市果陣都冇時間比你諗沽定唔沽

所以如果現時持貨量多(正股),應考慮做對沖先

特朗普係一個百分百商人,尋日見德國同歐元區既數據極度差,而美股又大跌,即刻沖出黎話考慮取消北韓制裁,又話同金仔係好朋友

所以如果特朗普既政策同言論黎緊仲可以影響股市既話,黎緊會係大型區間市

相反,如果佢講既野市場唔再理會的話,咁熊三將會迅速係短時間發生

Last but not least, 想覆番之前一升到28000之上就沖出黎話我叫人做淡既人,首先我從來都唔係死硬派大淡友,我係根據客觀既數據去分析,各國pmi差係事實,亦冇叫人去做淡

連分析同操作都唔知係乜就沖出黎串人,睇淡不做淡咁簡單道理都唔明,(分析)數據差咪睇淡,(操作上)個市之前仲炒緊放水升緊咪唔做淡(中線)

如果咁都死硬做淡 ,咁同沈大c有咩分別,破左產幾百次,近幾個月亦有人因為咁而自殺

我講既野未必岩,如果你有更好既觀點歡迎係到分享,呢個post除左我自己分享之外,亦好歡迎大家都分享,而唔係係到講埋晒d廢話,而家社交平台太多你呢d咁厭世既人

TKSMOM    發表於 19-3-25 19:04
fwp    發表於 19-3-24 00:01
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

子爵府

tmacho 發表於 19-3-23 01:31
我個人睇法未到牛市,介乎熊市同大型區間,會落番26xxx至少,所以逢低買上呢個講法都要睇咩位
...

明白,谢谢!
心盲最可怕。

男爵府

Thanks 樓主

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

多謝樓主客觀分析

男爵府

1.從技術面睇,rsi上次掂一掂三角形底線後就回升,現時上方三角形頂線(幅圖冇畫)位置大約係29450,底線大約係28500,呢1000點運行左一個月,本周會睇實29450會唔會突破到,會試29800

2.周五夜期已到達首站反彈目標29200,3月季結已完成,下周初去向將成關鍵,同時周五國權call出現極大量異動,4月及5月同時加大量call, 因現時4月都未到,所以仍需幾日時間觀察,但初步觀察國指若能守穩11300,短線反覆升至11650-11700才有大阻力,若配合下周中美再有好消息,不排除月中前升至12000

3. 美元仍然走強,對新興市場不利,已到重大阻力,因此若美元黎緊偏軟,上述兩點就向上成立機會較高

4. 上周美國gdp差預期小小,美股並冇受任何影響,長倉冇特別減少,相信後市仍有一波沖上

以港股黎講,短線仍然偏強,初步睇4月先高後低既機會較大

4.以往債息掛鉤都有約一年滯後,即平均一年後經濟先衰退,股市(美股)先跌

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

子爵府

thank you for the sharing!
心盲最可怕。

子爵府

tmacho 發表於 19-3-31 10:02
1.從技術面睇,rsi上次掂一掂三角形底線後就回升,現時上方三角形頂線(幅圖冇畫)位置大約係29450,底線大 ...

thank you very much for sharing !

心盲最可怕。

大宅

1.從技術面睇,rsi上次掂一掂三角形底線後就回升,現時上方三角形頂線(幅圖冇畫)位置大約係29450,底線大 ...

thx

大宅

回覆樓主:

今日入貨了!

大宅

收到,多謝你嘅分析!

男爵府

樓主,30000已破,請問差不多回調嗎?好似好危險咁,如揸正股要走嗎?

男爵府

回覆樓主:

樓主有新分析嗎?

男爵府

回覆 Yee_ng 的帖子

先不評論大市係牛定係熊, 下試27000機會極大, 無論係牛二定熊三,我個人覺得大市都需要營做第2隻腳,即有機會跌至26500或更低水平,如果下個月真係中美元首會面有機會傾得成既話,咁呢次就係牛二,就係入市時機。
現時內銀係非常之弱,亦未見底,第2季純利應該都會比第一季差,所以內銀弱足兩個月

同時亦見到好多股份都係單日急升見頂派貨,如175,5等等

而近日華為事件更觸發新一輪沽壓, 前幾日TRUMP為左減低市場緊張氣氛而延遲對歐汽車TAX及取消對加拿大及墨西哥等某項關稅,,對大市仍無幫助, 中美兩國立場好強硬,除非兩國元首親自傾,否則就算D細飛黎飛去傾都係冇結果

總結,留意人仔走勢,近排人仔非常弱,港股亦跟住弱,另外大市現貨指數留意27630/27260,27630失守就好易落番27260,如果連27260都失守,咁就迎接六窮月

TKSMOM    發表於 19-5-20 12:22

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

tmacho 發表於 19-5-20 00:46

先不評論大市係牛定係熊, 下試27000機會極大, 無論係牛二定熊三,我個人覺得大市都需 ...

謝謝分析

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

謝分析

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

謝謝你分析

子爵府

先不評論大市係牛定係熊, 下試27000機會極大, 無論係牛二定熊三,我個人覺得大市都需 ...
you are back! thank you for your analysis
心盲最可怕。

男爵府

多謝分析

如果想入5號仔收息,$60入穏陣嗎?

男爵府

回覆樓主:

c9 仔哲學: 如果中美談判不成, 美國出口和生產也受影響。 美股會因而大跌嗎? 如果會的話, 侵侵會投鼠忌器, 侵侵不竟是精明生意人。 是嗎?

首頁

尾頁

跳至