家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

多謝樓主回覆(emoji)

男爵府

tmacho 發表於 20-6-1 16:55
近日比較忙, 簡單講重點:

1. 今日港股大升,因市場預期特朗普上星期5會出辣招回應香港問題,但最後只係講 ...

想請問香港樓價又會點呢?

男爵府

短線資金多 幾次升唔穿25000,今次應該都有機會穿一穿
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

夜期24,602
+357

男爵府

回覆樓主:

1.短線技術指標係超買
2.倉位未見淡倉
3.回一回再上機會都大

4.德國再放入1300億歐羅救市

5.大市版塊輪流升

6.強弱股走勢兩極

現水平我個人就唔會加或減倉

我個人仍然keep住約3-4成長線倉(之前21000-22000果浸入)

男爵府

有幾樣野都重要:
1.尋日現貨成交1400億係近期高(之前果幾日因MSCI換碼所以先咁高), 高位持續大成交.>利淡

2. 期指未平倉大減 > 利淡

3.現貨同期指今日高位都係上幾次都破唔到

4.但由於外圍仍然處於強勢, 暫時當回調, 現貨支持24050/23850 , 穿埋850就確認轉勢

現時期指行緊一個好大型喇叭形態, 不斷試頂底, 而上次國安法底部剛好係喇叭形底部, 今日高位剛好係頂部...

短線偏向反覆. 若外圍持續強勢, 咁港股就大機會升穿25000, 否則就會跟番喇叭形回落

littlefunpig    發表於 20-6-4 12:14

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

回覆 ktang0 的帖子

內地人太多錢, 香港人需求都大, 未來10年都難大跌, 樓價一樣跟番大圍環境,暫不受政治因素影響

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

tmacho 發表於 20-6-4 11:24
回覆 ktang0 的帖子

內地人太多錢, 香港人需求都大, 未來10年都難大跌, 樓價一樣跟番大圍環境,暫不受政治 ...

始終磚頭都係比較穩陣

大宅

個市好似唔識回,冇位入,真係錢太多了!

珍珠宮

之前問$7.11~$7.21買唔買7500

$7.06 冇買到7500, 大市好強, 現價$6.845, 再下望$6.45

珍珠宮

$11.42 買入175 吉利, 請問短線上唔上到$12.8

男爵府

唔講基本/技術面,香港股市從來都係散戶永遠是錯的

講近,平時散戶好小睇油價,前排油價跌到落20蚊,突然好多人叫買3175,當散戶眾志成城,永遠都係沉船時候

油價而家升番上暴跌前,但3175仲未番家鄉,當時涉及轉倉成本,所以長渣必輸

到近日見到有d討論區開左7500圍爐post, 情況就同3175一樣

最簡單直接就係睇牛熊比例,一年有9成時間都係5:5/6:4比例,但由上星期開始已經去到3:7比例,甚至2:8比例,又係散戶眾志成城時候

所以就算經濟衰退正如多個國家話需要2年時間先恢復好,短線散戶睇齊同一邊,好難睇淡

到下星期一高開殺晒近熊後就要睇下牛熊比例係咪仲係3:7比,若係,就小心抽多浸

fwp    發表於 20-6-6 16:59

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

子爵府

tmacho 發表於 20-6-6 00:30
唔講基本/技術面,香港股市從來都係散戶永遠是錯的

講近,平時散戶好小睇油價,前排油價跌到落20蚊,突然 ...

樓主覺得港股熊市完左未,會唔會跌返去22000,做緊第二隻腳?

大宅

樓主,咁中長線是時間入末?

男爵府

樓主

請問如果抽多一浸,現貨 睇幾多?

謝謝你!

男爵府

樓主

如果抽多一浸,現貨 睇幾多?

謝謝你

男爵府

雖然經濟面係熊,但技術面都有反彈時候,唔會一直咁跌

都有機會等到美國大選完先跌,歷年大選前都係升為主,現任人都會出盡利好招數為連任鋪路

講番港股,熊市都會有反彈,唔係唔買股,而係策略上同牛市簡股同操作唔同

-新經濟股不斷破頂或係高位徘徊
-部分資源股都由低位彈番4-5成
-銀行/本地地產由低位彈1-2成

走勢幾極端

唯一睇到係板塊輪流炒,科技股》資源〉到近日銀行

有d股現價係吸引可以部署分注長渣,例如2388
有d股現價只宜短炒隨時要食糊,如3690新經濟股等

甚至有d藥股都好靚,大跌市果陣都冇乜點跌

總結:
1.指數方面,<短線>有機會周一高開後會回番幾百點,然後升番上25000-25400,橫行一排

2. 最簡單「參考」前日提及牛熊比例,如果周一殺完重熊後,牛熊比仍然係3:7,咁反彈就未必咁快完

3. 從期權角度睇,上星期係好多好倉流入,都要睇周一大戶有冇食糊,但估計今輪直升左2000幾點,相信短線都會先食糊

4.周五美國公佈失業率比預期好,但之後修正番統計局出錯,4月原本係14%,修正後係20%,5月修正後係16%
要睇周一市場點反映

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

tmacho 發表於 20-6-7 17:01

都有機會等到美國大選完先跌,歷年大選前都係升為主 ...

男爵府

回覆 allenho3 的帖子

現價買7500算平嗎

子爵府

tmacho 發表於 20-6-7 17:01

都有機會等到美國大選完先跌,歷年大選前都係升為主 ...

1347我13·6入,而家好唔好食左糊先?

首頁

尾頁

跳至