家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Brownana 發表於 20-11-25 11:19
今日升穿27000, 係咪可以入貨?

我諗都要睇吓企唔企到先

大宅

再重申多次:

入市前要有部署,部署完就要睇埋即市操作

兩個例子:

1)部署
A.大市提及企穩7月頭高位先叫做企穩
B. 尋日提及9988 275蚊阻力好大, 唔係咁易升穿,企唔穩就回番255-260再睇

2)操作
A. 部署完都要睇即市係點先決定點做,即市一下急升升穿左27000,唔洗半小時就急回200,執筆時回左300幾點, ,即市就會判斷今日咩情況, 跌新經濟,夾匯豐,夾淡倉味浪,一下急抽,好多淡倉都用27000 +/-50點止蝕,夾完就即回

其次轉倉期,後日期指結算,較大機會26400-26800結算

未必個個可以成日睇住個市,但事前部署係必須的
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

侯爵府

2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tmacho 發表於 20-11-25 14:01
再重申多次:

想問樓主點睇下年第一季市況? 拜登上場係咪對hk 股市都有正面影響?

子爵府

再重申多次:

多谢楼主分享。
我股呢个时候应该避开指数股。

心盲最可怕。

男爵府

再重申多次:

多謝樓主分析

複式洋房

樓主
請教,美股係咪值得投資過港股?
謝謝。

大宅

回覆 [email protected]@ccc 的帖子

兩個市場操作好唔同,美股大價股都可以一日升跌10-20%,港股大價股好小會做到

整體黎講港股大部分時間都係波幅市,價值投資係美股較適用,香港唔係冇,但相對會小D而資金亦多數留係美股

Brownana    發表於 20-11-30 14:57

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

大市變動不大,仍然係新舊經濟股行相反,當兩者一齊升,咁大市就會好牛,現時指數睇實26400-26600,跌穿26400 就初步轉弱

後市如果12月初至中跌到落26000之下,而又守到25300,會係吸入良機

26400 >25900-26000>25700>25300

相反,如果月初強勢企穩27000(3日), 所謂既牛市來臨

暫時傾向無論牛定熊,都係先回先,之後到支持位睇下有冇力
我個人操作係買住股票+沽期指,有D股同大市關聯性不大,就會先買果D 先,等大市(指數)跌穩/明朗就會再入番成份股

點解成日講要企穩? 因為呢D市最容易出假身, 特別係期指結算 同場外結算(即今日)

fwp    發表於 20-12-1 08:37
Brownana    發表於 20-11-30 14:57

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

2021勳章 醒目開學勳章

tmacho 發表於 20-11-30 13:58
大市變動不大,仍然係新舊經濟股行相反,當兩者一齊升,咁大市就會好牛,現時指數睇實26400-26600,跌穿264 ...

謝謝分享!(emoji)

大宅

2021勳章

大市變動不大,仍然係新舊經濟股行相反,當兩者一齊升,咁大市就會好牛,現時指數睇實26400-26600,跌穿264 ...

請問樓主,點比較0005和2888?以投資時期為6-12個月計,那一隻較好?

大宅

2021勳章

樓主,請問對後市有冇新睇法?
D分析員好似一面睇好咁,反而有點驚,唔知中長線可否入貨!?

大宅

回覆 luvysl_blythe 的帖子

初步睇12月中至尾會跌, 然後見底, 一月份升既機會大D
初步睇25700-25900 >>25400>>24900-25100

fwp    發表於 20-12-11 09:26

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

回覆 starbucks2016 的帖子

當咁多媒體突然個個睇(本周沖上27000), 就要小心了, 正如當時急跌, 咁多媒體睇跌到幾多幾多一樣

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

回覆 cpmummy 的帖子

兩隻差不多, 但如果恢復派息就匯豐好D,之前市場憧憬會派息, 所以前排急升, PRICE IN左, 上星期5話監管機構要求延遲半年派息, 又跌番,再等等 38.5-39 睇下有冇支持先

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

伯爵府

2021勳章

已沽出大部分美股、港股科技股類, 只保留3140, 3033和大行股票基金

近日買入具有價值的H股,港股,可以收息和揸得安心些

大宅

回覆 tmacho 的帖子

暫時變化不大, 都係同半個月前差不多, 企唔穩7月頭高位, 9988亦去落番之前所講既位
整體黎講偏向今次回完係入貨機會,我個人而家係沽住期指(睇淡指數)+買個別股份(主要買非指數成份股)

而家有乜可以留意? 留意下近日比美國制裁既股份, 如883,941呢類高息, 過多一個月等TRUMP落左台就會回升,

兩隻都係尋緊底,可以放入Watching LIST, 穩陣派可以等係底部做一個range後先入場, 進取派就可以再等大市跌多棍偷步入

[size=1.25em]初步睇25700-25900 >>25400>>24900-25100

呢一刻唔知會跌到邊,會等跌到果D位再睇,未來有兩樣野會關注,亦會直接影響大市,
1. 疫苗副作用
2. 12月14前 TRUMP最後全力一擊翻盤

技術分析; 大市磨左咁耐, 又跌又升, 看似升唔起,跌唔落, 呢D市最易突如其來跌500-600點

fwp    發表於 20-12-11 09:28

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

2021勳章

tmacho 發表於 20-12-10 09:05
回覆 cpmummy 的帖子

兩隻差不多, 但如果恢復派息就匯豐好D,之前市場憧憬會派息, 所以前排急升, PRICE IN ...

唔該晒,其實我自己都鍾情5號多D,依隻係我過往穩定賺錢的股,前提當然一定要有息派

大宅

2021勳章

tmacho 發表於 20-12-10 14:12

暫時變化不大, 都係同半個月前差不多, 企唔穩7月頭高位, 9988亦去落番之前所講既位

唔知掂解有D怕883和941這類舊經濟紅底股,由其941過去十年不斷向下,怕賺息蝕價
反而盲椿椿又走去買9988,總覺得新經濟股也撐不落去咁,分分鐘大插,跟住又永遠都上唔番買入價

伯爵府

2021勳章

tmacho 發表於 20-12-10 14:12

近日買883,941, 亦買入688, 836長缐收息持有

慶幸在今年大跌市高位放咗728,減持咗883
好有耐性地等到近日才補番

688亦由內房轉馬

男爵府

2021勳章 醒目開學勳章

tmacho 發表於 18-2-15 14:13
********下文來自本POST第24頁
趁假期有空,再分享下近日本人既小小看法,而大市分析同操作就過兩 ...

樓主,請教你點睇美股?即張調整還是繼續向上?我最近先開始入貨,怕走唔切。謝謝解答(emoji)

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊