家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

Agnes_wcm 發表於 18-8-15 19:38
請問幾$?

x2

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

洋房

回覆樓主:

大宅

tmacho 發表於 18-8-15 12:04
襯放lunch講下現時大市係咩狀況

如明天是諗法1,幅度係幾大呢,係邊個位就留意離場呢,科技股洗倉完畢未,定仲有得大跌。

男爵府

luvysl_blythe 發表於 18-8-15 19:19
700 明天會否直插? 止蝕好定長揸好?

現家先諗止唔止 有點遲,跌穿370果一刻就應該止,anyway睇下聽日壞消息出盡後,#700 可唔可以低開高收,短線稍作反彈,不過中長線都係弱勢
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

男爵府

annabelle1919 發表於 18-8-15 21:20
如明天是諗法1,幅度係幾大呢,係邊個位就留意離場呢,科技股洗倉完畢未,定仲有得大跌。
...

睇下你渣緊咩貨,overall 洗完倉後基金或大戶都唔會係短時間內再大舉進場,若明天能夠低開高收,短線或會反彈番27500附近,現家觀察緊既係中期反彈會幾時到,當然後市再跌機會係大,詳細後談

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

tmacho 發表於 18-8-15 10:10
再三提醒大家 高估值股票將會繼續被洗倉 如#268呢d 仲有好多空間下跌

尋日講過呢類股份唔好亂撈底 今朝開市再跌10%,連續三日每日跌10%,大市方面睇今日能否守住26800,若不能,就要等短期終極一跌先回穩

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

美股跌禁小, 我地會幾時終極一跌?

男爵府

tmacho 發表於 18-8-15 12:04
襯放lunch講下現時大市係咩狀況

若果收市前仍然維持現水平,諗法1成立,上望27570

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

tmacho 發表於 18-8-16 09:30
尋日講過呢類股份唔好亂撈底 今朝開市再跌10%,連續三日每日跌10%,大市方面睇今日能否守住26800,若不能 ...

今日收27100,係咪會有反彈?

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

tmacho 發表於 18-8-15 23:18
現家先諗止唔止 有點遲,跌穿370果一刻就應該止,anyway睇下聽日壞消息出盡後,#700 可唔可以低開高收,短 ...

哎,我隻2018,150買,跌左一半

男爵府

SZECHAN1217 發表於 18-8-16 21:20
今日收27100,係咪會有反彈?

係 同周三諗法一樣 低開高收 短線反彈 詳情聽朝group講

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

tmacho 發表於 18-8-17 00:02
係 同周三諗法一樣 低開高收 短線反彈 詳情聽朝group講

等待中:)

男爵府

chanti 發表於 18-8-17 14:21
等待中:)

摘錄今朝開市前分析:

「有幾樣野短期會利淡香港股市

1.內地股市走弱(即市影響)
2.人民幣走弱
3.美元走強

講番大方向:
尋日大市創52周新低有377隻,係呢半年最高紀錄,加上基金及大戶要錢唔要貨,好多中大型股票都陸續被洗倉,特別係高估值股份,本月高低位部分介乎都有2成至5成,結論市底係好差,反彈後仍然要下跌

講番短期走勢,昨天走勢同周三想法一樣低開高收,短線仍然有望反彈,而26800不能跌穿,至於今日支持位會係27000,觀望今日能否高開平收甚至高收(平收已經好叻),若高開低收的話,咁下星期再試26800機會好大,跌穿亦大,短線阻力約27300,而呢浪短線反彈關鍵位係27600
不過由於大市都係欠缺動力,近日波幅亦極大,如果唔係貼市的話,亦應減少操作,博短線反彈呢個動作除非閣下係即日鮮,否則都唔太建議」

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

回覆樓主

以下部份內容取自於19/8

「本周分析:

繼中美貿易戰後,近期土耳其事件再次短暫影響市場氣氛,雖然土耳其事件不至於會引致全球金融危機,但其背後意義更加大,新興市場貨幣仍然係咁脆弱,當日資金紛紛回流番去美元,令新興市場股市紛紛大跌。2018年係難玩既一年,難在政治市係更加變幻莫測,當土耳其事件慢慢淡化後,焦點又番返去中美談判,而近日有消息指美方將會係8月底再邀請中方去傾,就黎到美國中期大選,即管睇下特朗普想點玩。。

.....

大方向仍然睇淡,28100為是次重要關位,若升穿則有機會再升回28900,甚至如上文所說中期反彈至29700。

短線方面,周五美元收市明顯回落,有利新興市場作出反彈,而恆指方面,只要下周恆指守得住26800,首個反彈目標仍看27600....

操作方面,.........................................」

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

tmacho 發表於 18-8-20 11:12
以下部份內容取自於19/8

「本周分析:

多謝樓主

子爵府

2024年龍年勳章

原來呢度有高人,miss咗添,早啲睇到呢個post就好了! 唉!呢排成日左一巴右一巴!

男爵府

回覆樓主

以下部份內容取自今朝

「每日分析:

昨天恆指多次觸及支持後都迅速回升,最終收27598,升384,而國指收10632,升118,而前日提及恆指首站反彈目標27600亦到了,恆指同國指兩者均到了短期好淡分界位,技術上短線大市係有動力再上,消息面上係驚本周尾中美磋商又傳出利淡消息,雖然市場都預左唔會咁快傾得掂,係至怕美方再次發出挑釁言論,影響短線大市情緒。

大方向上,仍然沒有改變,長線市底仍然差,昨天13隻股創新高,155隻股創新低。今個月重要支持26800,阻力28100。

.......

操作上,除非今日企唔穩27500及跌回27400之下,否則短線我個人都唔會開淡倉住,短線有機會大戶已經食左糊平左淡倉.....

。」

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

別墅

tmacho 發表於 18-8-21 11:41
以下部份內容取自今朝

「每日分析:

對不起,請問”大户食左糊平左淡倉”咩意思?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 我有好多股仲蟹梗,尤其隻2018 .. 115蚊左右買左好多.... 好擔心

首頁

尾頁

跳至