懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無聽過醫生話 '高大媽媽生大BB' '細粒媽媽生細BB'呀

我昨天去照超聲波時, 醫生話BB size 細左兩週(31週5日先得3.1 磅咋), 但醫生話 '高大媽媽生大BB', '細粒媽媽生細BB'呀, 請問各位有無聽過醫生敢講呀? 因為我好擔心, 昨晚成晚訓唔著......唉!

子爵府

Re: 有無聽過醫生話 '高大媽媽生大BB' '細粒媽媽生細BB'呀

你唔好擔心,我都冇聽過,只要你健康、心情放開D。BB就會健康。 :mrgreen: :mrgreen:
[size=small]My little baby Vivian !

別墅

Re: 有無聽過醫生話 '高大媽媽生大BB' '細粒媽媽生細BB'呀

我去產檢時,醫生一直都話我個胎細2個星期.
而我本身,都唔算太大舊(156cm).
不過,有個醫生同我講過,胎兒細2個星期,可能有很多原因架.
可能你受孕日子遲左...我經期一向都比較遲.上個月10號,今個月就會係12號,下個月就係14號,如此這般.
而家我都比d醫生搞到我唔清唔楚,我都而家都唔知預產期係11月中還是12月頭?
不過,如果你個bb有一直成長,就唔駛咁擔心.
自己小心d,唔好比自己早產,順其自然啦.Take Care
:-D 幸福是當我擁有你 :-D http://tw.pg.photos.yahoo.com/ph/fibe001/album?.dir=/861c

男爵府

我估個醫生係同你講笑!!! ?-( ?-(

男爵府

唔好擔心啦, 媽咪高大同bb 大細無咩關係架. 我朋友細細粒.五呎多

珍珠宮

cherrycherry,
無聽過, 不過都幾logic, 但你唔駛太介意喎, 都要睇雙方遺傳,....又要睇你食幾多野, 阿b有幾吸收....我都聽過人地話當年媽生你幾多磅, 就會差不多....好多野都唔可以作準既...個個case都唔同...唔好因為醫生咁講而唔開心啦...醫生話細左, 咁你咪食多d野囉....仲有時間比bb吸收喎... :wink:

別墅

你唔好太緊張,我出世時得4磅幾,而家咪咁健康,現在做o左媽咪o忝,我bb出世7磅5安土,我未有bb時100磅咋

大宅

絕無根據, 我朋友最多5呎1吋, 但生左個8磅幾bb!

複式洋房

QE醫生有同我講過 :-x

洋房

唔使咁擔心喎!每個BB生長速度都會有唔同,可能數週後會追加返size呢.
曳曳既傑仔在10月3日登陸地星喇!

男爵府

cherrycherry,

真係吾好甘擔心喇! 距離預產期還有一段日子, 呢段時間食好d訓多d, BB既size好快會後來追上的, 記住不要給自己大太壓力呀!
該用戶已被刪除

民房

是真有這一回事,我睇明珠台記錄片"千禧bb檔案"有提及, 細粒的媽媽會限制bb生長, 這是一種自我保護的功能, 否則會令到自己不能負荷, 但你不用太担心, 只要定期check住就得啦, 其他野唔担心得太多

子爵府

我都係雜誌(孕媽媽?媽媽寶寶?)上睇過國外既統計數字, 的確係有根據既, 當然好多野都唔會係百分百。妳依家31周, 仲可以加油, 瞓多d, 飲多d奶有用架。
不過只要bb足磅, 健康就得啦!我囡囡出世9磅幾, 但係又點, 好多出世時輕過佢既, 依家都重過佢。學我個醫生話zai, 出左世之後妳要鋤到佢幾大都好, 出世時咁重唔係一件好事, 一來生辛苦, 二來危險。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我本身有5"9...D姑娘都話BB如果到預產期(02Nov2004)先出世一定過8lb...可能因為人高腰又長D...多D空間比BB生長 .......同埋我生完到而家第10日喇....已經差不多修哂身 [quote]
[url][/url]

伯爵府

kiunam 寫道:
是真有這一回事,我睇明珠台記錄片"千禧bb檔案"有提及, 細粒的媽媽會限制bb生長, 這是一種自我保護的功能, 否則會令到自己不能負荷, 但你不用太担心, 只要定期check住就得啦, 其他野唔担心得太多

--------------------
kiunam ...說得對呀~~~~~~

男爵府

都唔一定係咁!我同我先生都好高,佢6呎,我5呎10,但我地囡囡出世時是7磅半左右,中碼bb only!所以我生得幾輕鬆!
而囡囡出世後反而長得仲快,好快已變大碼bb!!

別墅

cherrycherry 寫道:
我昨天去照超聲波時, 醫生話BB size 細左兩週(31週5日先得3.1 磅咋), 但醫生話 '高大媽媽生大BB', '細粒媽媽生細BB'呀, 請問各位有無聽過醫生敢講呀? 因為我好擔心, 昨晚成晚訓唔著......唉!

cherrycherry,我找到一個網站,你試試看一下.
http://home.kimo.com.tw/lyfan580101/information/program.htm
:-D 幸福是當我擁有你 :-D http://tw.pg.photos.yahoo.com/ph/fibe001/album?.dir=/861c

大宅

多謝各位媽媽既回覆呀, 剛睇完妳地既意見, 我想我可能真的太緊張了, 我會放鬆d, 等佢順其自然啦. ......好野, 個人開心番好多啦, 哈! 哈!

大宅

細粒的媽媽會限制bb生長, 這是一種自我保護的功能, 否則會令到自己不能負荷

Kiunam,

如果係真既, 我就慘啦 ! 因為我都好細粒,條腰好短(係比其他人短), 我27週未夠時, 我個bb已經開始成日頂我個胃, 有時仲feel 到佢頂我個胸附近, 與此同時, 仲又會頂我個勝胱. 依家輪到我好擔心, 我個bb因為我條腰短而限制自己生長添 ! :evil:

首頁

尾頁

跳至