親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

靚寶 發表於 18-6-8 16:02
係,佢地冇歧視華人,在冬宮直頭有班妹妹仔用國語講:你好,仲主動搵我影相,佢地同西方人面口差太遠了
...

1993年搭聯合航空去美國,啲空姐又老面口又黑,對華人。今次回程搭俄航兩個空姐推飲品車,企前個問我飲咩,我話要熱茶,佢話咁要等一陣,咁梗係冇所謂啦!咁幾秒後,企後果個空姐又問我飲咩,咁我答返佢要熱茶,企前果個即話佢已講咗俾我知等一等,語氣唔多好,咁我答佢因佢前面個空姐問,所以我答佢,吖!佢竟然講sorry喎,未見過啲空姐肯低聲下氣,一向都好吋㗎嘛!

水晶宮

SandyKL 發表於 18-6-8 18:08

1993年搭聯合航空去美國,啲空姐又老面口又黑,對華人。今次 ...

但呢個民族唔多笑,好cool

琥珀宮

靚寶 發表於 18-6-8 16:03
佢地真是唔識英文,我想象唔到世界盃佢地點攪得掂啲遊客

通常有領隊帶,我個團領隊講佢公司有世界盃團,6皮已爆滿。佢公司個個男領隊搶住帶。

水晶宮

SandyKL 發表於 18-6-8 18:10
通常有領隊帶,我個團領隊講佢公司有世界盃團,6皮已爆滿。佢公司個個男領隊搶住帶。
...

比我都搶住帶

琥珀宮

靚寶 發表於 18-6-8 16:02
永安有個死魚女領隊,冇攪氣氛完全hea做

我呢個叫Elaine,.正爆,笑容滿分,講歷史冇brake, 聽得我入神。跟好領隊都要睇吓彩數。

琥珀宮

靚寶 發表於 18-6-8 18:09
但呢個民族唔多笑,好cool

網上講俄羅斯對陌生人笑係恥笑人,所以唔好怪佢地黑面,不過黑面中都有笑嘅,去超市個看檔後生男仔仲同我地班師奶開玩笑添。

水晶宮

SandyKL 發表於 18-6-8 18:14
網上講俄羅斯對陌生人笑係恥笑人,所以唔好怪佢地黑面,不過黑面中都有笑嘅,去超市個看檔後生男仔仲同我 ...

真是唔講唔知

珍珠宮

SandyKL 發表於 18-6-7 09:08
我入超市雞同鴨講,大商場靚店買嘢,遇到個售貨員努力想用英語表達俾個新嘅我,見佢好努力load英語但唔成 ...

咁真唔好考慮自由行

珍珠宮

TMC3012 發表於 18-6-7 11:12
無, 邊有啲咁既事

琥珀宮

迷人pinklady 發表於 18-6-8 22:49
咁真唔好考慮自由行

除非識講俄語。

大宅

SandyKL 發表於 18-6-8 18:08

1993年搭聯合航空去美國,啲空姐又老面口又黑,對華人。今次 ...

請問知唔知俄羅斯電器用咩插頭?唔該呀。

琥珀宮

PPHO 發表於 18-8-7 18:42
請問知唔知俄羅斯電器用咩插頭?唔該呀。

兩腳圓腳插,寫住俄羅斯插頭至好買。

大宅

SandyKL 發表於 18-8-7 18:59
兩腳圓腳插,寫住俄羅斯插頭至好買。

唔該晒呀

大宅

我10月自由行, 好多人話俄治安不好, 好多扒手, 以樓主所見, 係嗎?

另外仲需要注意什麼? 謝謝!

禁止訪問

大宅

回覆 Alange 的帖子

多謝提供資料.

禁止訪問

大宅

我是自由行, 很EASY, 最最最重要酒店近METRO , 我住 Izmailovo區 d 4星cheap cheap酒店對面已經係metro(坐5個站around 15-20分鐘就到紅場), 酒店又近超市, 又有exchange店, 行幾分鐘又到跳蚤市場. 至於克里姆林宮飛我係上淘寶淘免排隊飛(免排隊真係好緊要, 我一開門就換到飛, 我見即時買飛的人龍轉左3個S) , 反而係台灣某旅網站買的其他門票; 因世界盃其間不能使用, 要回到香港之後E-MAIL佢退款. 另言語問題就更EASY,有個APP VOICETRA 講寫都得, 已經足夠溝通, 至於交通就YANDEX (在MOSCOW同UBER共用的) 我去機場是CALL UBER = 盧布1300 (但要注意一定要預時間, 我要75 MINS先塞到, 但好處就方便舒服), 因為有D地鐵站是沒LIFT的, 有的就只有扶手電梯, 所以拉大唿上比較困難)

cocokan2004    發表於 19-9-20 01:30

大宅

我book 咗 Kadashevskaya Hotel (卡達謝卡亞酒店), 佢話步行到紅場只需
10-15分鐘, 應該好方便.

由於老公生日, 想請問聖彼得堡有冇餐廳推介呀? 謝謝!

男爵府

回覆樓主:

多謝樓主分享,因為我想3-4月去摩爾曼斯克睇極光+聖彼得堡+莫斯科+貝加爾湖睇藍冰。正係好頭痛溝通問題。

首頁

尾頁

跳至