自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

為哀悼大埔巴士翻側大車禍中的19名死者,政府取消原定今晚年初二的賀歲煙花匯演,康文署人員今早於大鴉洲銷毀全數28,999枚、共重5噸的煙花。有網民其後於社交網站上傳煙花銷毀過程。根據影片可見,現場有約三艘躉船向半空燃放煙花,由於大霧關係,能低見低,只能「霧裡看花」。

影片吸引大批網民留言,有人稱「其實改期放,會唔會覺得無咁浪費呢?」、「還我煙花」、「好浪費」、「咁其實同喺維港放有乜X嘢分別」、「環境污染又嘥錢」、「咁就幾百萬」、「正宗燒銀紙」。

康文署解釋,由於這批總重量約5噸的煙花已開封,其穩定性已受影響,不能留作日後使用,在公眾安全考慮下必須銷毀。康文署人員今早7時起,在大鴉洲以燃放方式銷毁這批煙花,全程用上23分鐘。為確保公眾安全,燃放期間,躉船500米範圍列作禁區。

原定的8幕煙花匯演也歷時約23分鐘,共發放28999枚煙花,造價約880萬元。

http://std.stheadline.com/instan ... D%E9%8A%B7%E6%AF%80

大宅

Yee_ng 發表於 18-2-17 21:58
為哀悼大埔巴士翻側大車禍中的19名死者,政府取消原定今晚年初二的賀歲煙花匯演,康文署人員今早於大鴉洲銷 ...

改期會較好

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

象牙宮

回覆樓主:

咁就無左

伯爵府

下次要全民公投或至少立法會通過先可以取消

公爵府

回覆樓主:

浪費

子爵府

回覆樓主:

不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

大宅

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

好多人都會好失望,一年先得一二次,買左咁放好浪費

琥珀宮

回覆樓主:

安樂啦!蘋果記者、泛民,仲有怕事嘅建制。

侯爵府

SandyKL 發表於 18-2-17 22:25

為嘈而嘈果班,實有嘢嘈嘅,點做都一樣。

男爵府

Yee_ng 發表於 18-2-17 21:58
為哀悼大埔巴士翻側大車禍中的19名死者,政府取消原定今晚年初二的賀歲煙花匯演,康文署人員今早於大鴉洲銷 ...

致 當初贊同/建議取消煙花嘅人:
請問你地有咩感想?
(真心問,不是玩野)
村姑 亞Bee

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

點解唔改期而要浪費?不解

琥珀宮

畀面勳章

SandyKL 發表於 18-2-17 22:25

咩呀,可以慳番一百萬丫嘛,浪費左千幾萬之嘛

琥珀宮

calvin1230hk 發表於 18-2-17 22:28
為嘈而嘈果班,實有嘢嘈嘅,點做都一樣。

這個政府亦實在太無奈,令人歎息

琥珀宮

littlesister 發表於 18-2-17 22:34
咩呀,可以慳番一百萬丫嘛,浪費左千幾萬之嘛

用千幾萬令一眾反對派收口,代價真係值?林鄭與建制派實話值。

珍珠宮

SandyKL 發表於 18-2-17 22:42
...

可以點?照放實俾果班野話無良!正苦左右做人難!

子爵府

回覆樓主

呢個政府太軟弱,有網民叫取消煙花,佢就取消煙花。有網民叫流感停課,佢就流感停課。

琥珀宮

畀面勳章

SandyKL 發表於 18-2-17 22:42
...

我估林鄭唔想政府同議會既關係變番緊張啫,因為九巴意外處理得唔錯,呢期真係難得地和諧,佢決定得就當然覺得值架啦,但就的確太浪費啫

琥珀宮

畀面勳章

cheung2013 發表於 18-2-17 22:46
呢個政府太軟弱,有網民叫取消煙花,佢就取消煙花。有網民叫流感停課,佢就流感停課。
...

咁我覺得停課又的確需要喎,要控制一下流感感染,早少少放假正常喎

首頁

尾頁

跳至