懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

eddie1626 發表於 18-3-8 00:25

用電子燉唔使睇火,仲慳煤氣費添,每日燉兩個鐘,都好come ...

係喎,你講得啱。

其實我已經決定左買,但係諗緊買邊個牌子邊啲款。因為我坐月時阿媽未必可以成日來,我又驚自己攰煲嘢會唔記得,所以想買個燉盅,但係我係實際形,買得就想長用,即使坐完月都會燉下湯飲,所以想買個耐用啲。

本來見到伊瑪有款幾靚,但係呢個牌子好似好多人話易壞,維修服務又唔好,所以又要諗過。。。

邊個牌子好呢?

大宅

MMQ 發表於 18-3-8 12:43
係喎,你講得啱。

其實我已經決定左買,但係諗緊買邊個牌子邊啲款。因為我坐月時阿媽未必可以成日來,我 ...

今日都去睇完,係千色見到你講個牌子,唔燉湯轉煲湯都得

複式洋房

MMQ 發表於 18-3-8 12:43
係喎,你講得啱。

其實我已經決定左買,但係諗緊買邊個牌子邊啲款。因為我坐月時阿媽未必可以成日來,我 ...

買億世加個個都唔錯!
買圓形個啲,一大加兩至三個細盇個啲,
橢圓形+兩細盇唔係太好(我用緊)

子爵府

eddie1626 發表於 18-3-13 19:35
買億世加個個都唔錯!
買圓形個啲,一大加兩至三個細盇個啲,
橢圓形+兩細盇唔係太好(我用緊)

係咪因為得兩個細盅唔夠用?

子爵府

kammy842 發表於 18-3-9 16:42
今日都去睇完,係千色見到你講個牌子,唔燉湯轉煲湯都得

你指金樂?我行過千色見到佢擺檔,覺得唔洗睇火又安全,又心思思想買。

不過老火湯始終唔好飲咁多,但係黑晶陶瓷無燉盅跟,而個姐姐又話燉嘢麻麻地。

另一牌子nutzen就有黑陶瓷膽又跟埋燉盅,但膽仲話保用一世。。。

大宅

MMQ 發表於 18-3-13 20:22
你指金樂?我行過千色見到佢擺檔,覺得唔洗睇火又安全,又心思思想買。

不過老火湯始終唔好飲咁多,但係 ...

我最後買左伊瑪..唔燉可以煲湯唔駛睇火幾方便

子爵府

kammy842 發表於 18-3-13 20:47
我最後買左伊瑪..唔燉可以煲湯唔駛睇火幾方便

如果長遠黎講呢啲大湯煲+燉盅真係好啲,真係坐完月都仲會用到。

複式洋房

MMQ 發表於 18-3-13 20:16

係橢圓形個個盇放唔到一隻雞落去整滴雞精,因為唔夠大!
所以如果你買就不要買橢圓形個款,買大啲嘅...,我試下上網搵唔搵到圖比你睇!
細盇都有佢嘅用處,就係第時可以燉埋粥仔比阿B食

複式洋房

MMQ 發表於 18-3-13 20:16

我用緊呢個,佢係放唔到隻雞落去整滴雞精,但佢附送兩個細燉盎係可以方便燉粥仔比B.B. 食

大宅

MMQ 發表於 18-3-15 13:02
如果長遠黎講呢啲大湯煲+燉盅真係好啲,真係坐完月都仲會用到。

琴日試煲湯真係幾方便,又唔駛睇火,煲完又自動行保溫...

子爵府

eddie1626 發表於 18-3-16 01:14
我用緊呢個,佢係放唔到隻雞落去整滴雞精,但佢附送兩個細燉盎係可以方便燉粥仔比B.B. 食

...

細盅仲可以燉粥仔又幾好喎,本來仲煩緊第時要買個bb飯煲都唔知邊度黎咁多位

子爵府

kammy842 發表於 18-3-16 14:57
琴日試煲湯真係幾方便,又唔駛睇火,煲完又自動行保溫...

原來你買左呢款,我第一次睇燉盅時就睇中呢個,外型最靚(emoji) 不過好多人話伊瑪啲嘢易壞,維修服務又差,我先想再搵其他牌子。

你呢個型號係咪1大3細呀?煲湯要幾耐?

大宅

MMQ 發表於 18-3-16 20:40
原來你買左呢款,我第一次睇燉盅時就睇中呢個,外型最靚(emoji) 不過好多人話伊瑪啲嘢易壞,維修服務又差 ...

佢有兩個size...我買左大個隻可以放3個細盅!琴日試過煲湯都方便,佢有時間制控制煲湯時間!

大宅

MMQ 發表於 18-3-16 20:40
原來你買左呢款,我第一次睇燉盅時就睇中呢個,外型最靚(emoji) 不過好多人話伊瑪啲嘢易壞,維修服務又差 ...

佢話有兩年保養,不過幾百蚊用幾年無所謂,佢個煲都輕身,都幾方便

男爵府

回覆樓主

其實燉樽係兩用,可以煲湯同燉野,超方便!早上燉野,中午煲湯,之後煲炒米茶。

大宅

fioncu 發表於 18-3-3 02:19
我以前都係用真空煲,搬屋之後買左電煲連燉盅係日x成買,500蚊到,我老公上網睇過消費者委員會報告話果款最 ...

請問係咩牌子有冇相呀?
同埋想問可唔可以放到一隻雞
我陪月都叫我準備一個,但考慮緊買唔買,我廚房空間有限

子爵府

Bicanna 發表於 18-3-17 05:52
其實燉樽係兩用,可以煲湯同燉野,超方便!早上燉野,中午煲湯,之後煲炒米茶。
...

但係我係想買燉盅嗰款,即係1個大盅+2至3個細盅(即唔係湯煲+燉盅),應該只能燉湯,唔可以煲湯同煲炒米茶?

係咪湯煲款多啲用途?

男爵府

MMQ 發表於 18-3-20 16:03
但係我係想買燉盅嗰款,即係1個大盅+2至3個細盅(即唔係湯煲+燉盅),應該只能燉湯,唔可以煲湯同煲炒米茶 ...

一大個,日x城都有,2用的,內裡有個燉煲樽,拎開可煲湯,500有個啦~ 電器店都有

複式洋房

yuko_kappa 發表於 18-3-18 18:01
請問係咩牌子有冇相呀?
同埋想問可唔可以放到一隻雞
我陪月都叫我準備一個,但考慮緊買唔買,我廚房空間 ...

我買左法x名家,係日x城買,用左2年啦,覺得幾方便,買之前我老公上網睇過買d人既評價話呢個牌子幾慳電又好用,所以買左細size 500百有找!有得預設時間又有個燉盅,放雞落個煲到應該無問題,得閒你自已去睇下!我覺得都幾大個!3個人細size都好夠用啦!

大宅

MMQ 發表於 18-3-15 13:02

既然有金樂可用它!因地方問題!太多嘢不時常用.而且產品日日新!我有小燉盅不用睇火.冇用过可出租!
恰奶瓶可用蒸炉(孫们B時也用它)可出讓或租用!

首頁

尾頁

跳至