自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

littlesister 發表於 18-2-21 23:52
朋友都有好多種,呢個係非常普通既朋友囉

大家的意見令我明白到這個傾向於”不算是朋友”,事實唔止我一個覺得。多謝大家的意見!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

cheesebear 發表於 18-2-21 22:35
而且會帶回家和屋企人分享

我都係比食物多,由其手信

珍珠宮

cheesebear 發表於 18-2-21 22:33
又未至於要天天和時時,但一次都冇會奇怪d囉。唔好講話回報,亦冇可能永遠單一接收而唔係雙向嘅。
...

我從來無計算過有咩朋友有回報或無回報,如果你覺得回報不值,咁你唔同佢朋友咪得囉,好簡單啫,我估對方唔會拉住你,迫你一定要做佢朋友吧!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

好朋友也要保持適當的距離

瑪瑙宮

cheesebear 發表於 18-2-21 22:15
我自己會咁—-朋友對我好會禮尚往來,大家相處會開心舒服的。但這個朋友感覺唔好,佢會話我有要求和期望, ...

唔淨係你朋友會咁講, 我呀姨都有咁同我媽咁講, 因為呀姨佢時不時身體有問題, 佢一个人住, 入左院, 或出左院我媽都會去睇佢, 我媽死剩尼个妹, 佢一定唔會唔理佢的, 有次佢在醫院幫呀姨抺身, 我媽話呀姨同佢講, 你咁對我, 但我唔會咁對番你的. 但佢地感情又唔係差架喎.

有 D 人睇 朋友、親人兩个字好濃, 有 D 人好淡, 最好襯家兩面. 我都屬於後者.

男爵府

回覆樓主:

你偶像嚟?
M@ggie :-D

珍珠宮

回覆 cheesebear 的帖子

我有類似經驗. 佢有事老馮要我幫佢, 幫就係應該, 唔幫就係衰人. 揾親我都係呻佢D家事俾我聽, 但就唔鍾意聽我講嗰D. 佢唔鍾意邊個邊個就點我去"話人". 次次出去食飯都叫我埋單先再夾返. 但又唔係即刻夾. 問佢攞仲要俾佢話: "家陣欠你好耐咩! 催催催!!!", 一係又話食埋下次先計啦! 結果有一次又叫我埋單, 我忍唔住講, 你埋一次都得掛?!點解次次都係我? 佢竟然講, 梗係啦! 我欠你錢唔記得還我無蝕底. 但如果我埋單你唔記得俾返錢我點算呀?!
唔好同我講咩大道理, 對人好不求回報, 要真心待人....等等, 等等. 我認我膚淺, 呢D人要同佢絕交.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

大宅

worthy 發表於 18-2-22 15:47

我有類似經驗. 佢有事老馮要我幫佢, 幫就係應該, 唔幫就係衰人. 揾親我都係呻佢D ...

你EQ很高認同你說並不是要什麼回報。總覺得朋友之間相處要覺得舒服,太單向的關係並不會長久

大宅

金瑪姬 發表於 18-2-22 15:42
你偶像嚟?

不是偶像

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果你覺得感覺唔舒服,就係時候諗下仲有冇需要繼續落去。

大宅

DoReMi媽媽 發表於 18-2-22 16:09
如果你覺得感覺唔舒服,就係時候諗下仲有冇需要繼續落去。

係呀,會開始少d接觸

子爵府

我以前都有個朋友類似你朋友,我起初都會忍,但忍得太多,人容忍有個限度,最終我都頂唔順疏遠佢,但我嗰個朋友另有行為令我好反感,我同嗰個朋友斷交後覺得自己係明智決定

男爵府

cheesebear 發表於 18-2-21 22:05
有個朋友每次你請佢食嘢,送禮物俾佢,幫佢做嘢都會欣然接受。但講明自己唔會有時間和心機同樣對待返你,甚 ...

做朋友最起碼是懂得尊重同關心對方

大宅

2018復活節勳章

cheesebear 發表於 18-2-21 22:05
有個朋友每次你請佢食嘢,送禮物俾佢,幫佢做嘢都會欣然接受。但講明自己唔會有時間和心機同樣對待返你,甚 ...

有時,其實朋友未必係貪你呢d小便宜,可能只係唔好意思拒絕你或掃你興,所以才接受!

大宅

遠離呢d人把啦!呢類人根本唔需要朋友,除非佢哋有求於人又或者想攞著數!真誠嘅心要放啱對象先有用!

大宅

小小枝 發表於 18-2-22 17:23
有時,其實朋友未必係貪你呢d小便宜,可能只係唔好意思拒絕你或掃你興,所以才接受!
...

冇話貪唔貪,如果佢認為唔高興可以唔要,但佢又係好開心咁接受,仲會同你講佢想要d咩,如果咁都叫唔想掃興就冇嘢好講啦。

子爵府

回覆樓主:

我曾經都係好重情義嘅人,不過随住時間同現實,我不再睇得朋友咁重要。有人話唔預望,但好多時你付出時不知不覺間己附帶左期望,只睇淡左感情先做得到無期望。

首頁

尾頁

跳至