自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大埔新娘潭路大年初三凌晨,發生「掃把佬」跑車奪命車禍,釀1死1重傷慘劇。車輛當時撞樹後起火,當中大難不死、斷了11條肋骨乘客情況有好轉,已移離深切治療病房。不過事件中出現插曲,一名姓曾的村民早前曾指,自己嘗試救人,救不到死者十分自責,反指車主在場的同行朋友未有救出死者「大難臨頭各自飛」。但自稱是該名斷肋骨重傷的乘客則在網上發文反擊,指當日逃生過程並非如此,曾先生「袖手旁觀,何來有出手救我和Brian」。

==================================

聲稱為重傷乘客帖文:

「我係__chan(新娘譚車禍生還者),我今天才有空看有關報道,發現那個所謂英勇救人邨民曾先生,他在事發當晚衹係袖手旁觀,何來有出手救我和Brian,再者我好彩地受了嚴重撞擊還清醒,衹係聽見附近有把聲意話著火快啲出嚟,我當時立刻開自己坐位度門,但發覺鎖實咗之後,我立刻向司機位度門開出嚟,到我自己爬了出來後,我立刻向果位邨民求救。

結果那位英勇邨民跟我銳,架車著火驚爆炸,敢去救我,我還跪地跟他說,啲火好細仲有時間,請你快啲救。

佢衹係重覆地說驚爆炸,一路都係袖手旁觀。

我都係自己爬出嚟,佢從來冇伸出援手去,何來有英勇救人呢!」

聲稱村民曾先生帖文:

撞車後,個乘客自己落左車,我去到嘗試拉死者出黎,之後爆炸,爭d自己都炸到。

佢有兩架車fd之後返轉頭,叫左個司機兩聲無反應,接左個乘客走,唔理。乘客自己爬到落車無救人,另外兩架車接走埋佢,其他人就以為佢自己一個開快車。

重點,其實乘客夠時間爬出黎,證明如果另外兩架車fd當時唔係走左去,即時停車救人,係絕對夠時間的。

大難臨頭各自飛。

PS:我救唔到死者,好自責

王國長老

王國長老

回覆樓主:

飛得車嘅人後果自負,冇撞死無辜嘅人就好。

如果怕死就唔好飛車,請安全車速駕駛,唔好做馬路炸彈。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

回覆樓主

如果真係爆炸,家中有大有細要負責,我都唔會救人。

不過那位英雄要講事實,唔好講大話就真。

wcpcelia    發表於 18-2-22 12:18

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主:

真係唔公道!自己飆車玩命仲怨人見死不救?

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

麟媽媽 發表於 18-2-22 10:57

死者老婆咪問 邊個帶佢出去玩 囉?!佢自己都勸唔掂,留唔住個老公喺屋企,夜媽媽又唔係去返工養家,又唔係做咩緊要正經事,只係為出去飛車,高危活動,勸唔聽,有乜好怨!

侯爵府

草原 發表於 18-2-22 09:09
大埔新娘潭路大年初三凌晨,發生「掃把佬」跑車奪命車禍,釀1死1重傷慘劇。車輛當時撞樹後起火,當中大難不 ...

呢單車禍最奇怪嘅地方係:
點解另外兩架車返轉頭唔等救護車而係自己送個傷者去醫院?全部車走晒冇留係現場?

禁止訪問

複式洋房

kkvicky 發表於 18-2-22 11:21
點解另外兩架車返轉頭唔等救護車而係自己送個傷者去醫院?全部車走晒冇留係現場 ...

我都有咁嘅疑問,即使埋唔倒去救人?啲車友冇一個留守喺現場支援吓?

大宅

點解另外兩架車返轉頭唔等救護車而係自己送個傷者去醫院?全部車走晒冇留係現場 ...

因為佢地全部都係非法改裝車,如果警察黎埋有機會拖走埋佢地架車,再告佢地再搞一大輪

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

佢班人話就話賀年兜風,實質 飛髮菜車,出事有邊個敢留低?仲唔雞咁腳走,分分鐘當自己無出現過,捉到都話自己只係路過,唔係同死者一齊飛。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

飛車嘅, 出咗意外無得怪人哋救唔救; 不過無救人嘅亦唔應該認屎認屁.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

麟媽媽 發表於 18-2-22 10:57

我諗佢係見嗰位邨民講到自己英勇救人,但事實唔咪咁,所以出聲話佢

子爵府

2018復活節勳章

vpo0615 發表於 18-2-22 11:35
飛車嘅, 出咗意外無得怪人哋救唔救; 不過無救人嘅亦唔應該認屎認屁.

Agree

珍珠宮

回覆樓主

如果有人因為參加非法賽車而導致意外,最傷心當然係死者嘅家人!

唔敢評論當事人事後嘅訪問,只見到失事後嘅相,架車爛成咁,司機重傷又被困,萬一遇到油缸爆炸,而旁人身邊又無任何消防救人裝備,真係好難救!

侯爵府

草原 發表於 18-2-22 11:24
我都有咁嘅疑問,即使埋唔倒去救人?啲車友冇一個留守喺現場支援吓?

暫時到14樓大家留言還是很克制,香土早幾日已經吵翻天了,比BK mean十倍

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

bks2014 發表於 18-2-22 12:07
暫時到14樓大家留言還是很克制,香土早幾日已經吵翻天了,比BK mean十倍

佢地鬧邊個呢?鬧個村民?

伯爵府

2018復活節勳章

edea 發表於 18-2-22 10:25
飛得車嘅人後果自負,冇撞死無辜嘅人就好。

如果怕死就唔好飛車,請安全車速駕駛,唔好做馬路炸彈。

子爵府

當日睇新聞都奇怪,傷者自行去醫院救醫

珊瑚宮

切勿害人害己。
自負責任
玩具萬歲!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

全部颷車嘅人都身有屎,唔抵可憐!

首頁

尾頁

跳至