嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BB自從9個月轉2固起... 開始便秘... 幾日先一次.. 好多時便便都好硬..咁我就餐與餐之間比 d 水佢飲...但佢唔肯飲水.. 我就煲蘋果水... 甜甜地佢好鍾意飲...
大約10個月起.. 佢一次飲到 30-60ml.. 全日加埋大約180-200ml 蘋果水...
d 便便有改善.. 無咁硬..
但有人同我講10個月飲200ml 水太多... 驚影響個腎...
我想問係咪真係太多?

回覆 teresayan07 的帖子

Hello teresayan07 ,身體需要大量的水分進行新陳代謝,未夠6個月BB可以由飲奶吸收足夠水份,一般唔建議額外飲水,而進食固體後飲足夠水份好重要,因為水份/纖維攝取唔夠,有機會令BB排便比較乾/硬,BB飲多水後便便質地有改善、無咁硬,都代表佢飲水分量適合呀,BB每日飲200ml 水唔算太多,媽媽唔需要太擔心。BB飲唔飲清水呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-28 15:48
回覆 teresayan07 的帖子

Hello teresayan07 ,身體需要大量的水分進行新陳代謝,未夠6個月BB可以由飲奶 ...
清水無味唔肯飲.... 蘋果水就好 like.... 呢樣都頭痛...
teresayan07 發表於 18-2-28 16:18
清水無味唔肯飲.... 蘋果水就好 like.... 呢樣都頭痛...

BB飲慣左有味道蘋果水,未必一下子即刻轉到飲清水都好自然,媽媽多D煲唔同新鮮無調味嘅天然湯水,梨水、栗米水、紅羅白水,甘蔗水都OK ,試下加2-3生果片(蘋果/梨/士多啤梨)落清水,用生果天然香味吸引BB,令佢慢慢適應,最後就可以飲到清水啦! 媽媽加油

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-1 14:48
BB飲慣左有味道蘋果水,未必一下子即刻轉到飲清水都好自然,媽媽多D煲唔同新鮮無調味嘅天然湯水,梨水、栗 ...

複式洋房

回覆 jcgti 的帖子

Hello jcgti ,每日吸收足夠水份和纖維,BB腸胃、排便都好D

複式洋房

Thank You!!!

首頁

尾頁

跳至