想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我前幾個月看醫生,check到係多囊(我不算太肥)u記著中碼我經期一年來得4-5次
咁醫生開了排卵藥比我,有卵不算但試左兩個cycle. 都冇。
同醫生話我D卵好難控制!食很少份量排卵藥都有三,四粒
但唔食又冇!
因為始終西藥好燥,排卵我腰痛到死!最後睇左個中醫,咁又比
身體休息下,冇睇西醫。但中醫話會調到我有排卵及經期!咁過了一個月
我真係又經期,大約30日cycle !但我day14/15我红D冇色!
咁今個月醫師話可能感冒我遲咗10日!大約cycle 40日到!
但我day 14/15紅D都冇色!
Ps.我有做運動及戒糖!
我想問我會唔會有月經冇排卵or我多囊好Dla?

洋房

vnana 發表於 18-2-24 03:41
我前幾個月看醫生,check到係多囊(我不算太肥)u記著中碼我經期一年來得4-5次
咁醫生開了排卵藥比我,有卵不 ...

我想問我會唔會有月經冇排卵?

會啊。我 check 左紅D 兩個月都 check 唔到自己邊日排,最後去左睇西醫。

大宅

回覆樓主

會呀,兩樣野黎

大宅

回覆 lucky20 的帖子

咁西醫點講?

大宅

回覆樓主

我今個月就係無排卵所以去西醫催經,尋日黎左經,血量比平時有排卵既m少好多,係好有分別。

大宅

day 14, 15紅d 有深粗, 係for人地經期準既, cycle 28 day 人既

你多囊經期不準, 要經期完左就開始check, 日日check先check到

洋房

vnana 發表於 18-2-24 15:24
回覆 lucky20 的帖子

咁西醫點講?

經期第二日去睇醫生,順手照埋超聲波同抽血驗,兩者結果都無問題,男人又好正常,所以醫生都比左5粒排卵藥我食(經期第2日開始食),第15日去照卵泡監測,結果左右都有各一粒成熟夠大的,跟手打埋破卵針,聽醫生指示番屋企交兩次功課,等待結果中。 *** P.S. 我只係用曼秀x敦同紅D各 check 左兩個月咋,心急無咩耐性靠自己試,所以把心一橫去睇醫生,經期一向都準***

大宅

回覆 aryan412 的帖子

但就是經期不是太小!都算正常!我想看多個月cycle 可能下次day14/15去照卵

大宅

vnana 發表於 18-2-25 02:32

但就是經期不是太小!都算正常!我想看多個月cycle 可能下次day14/15去照卵

你平時有無用排卵試紙同量體温?我呢一年都有用,所以知道自己有排卵,喺排卵試紙強陽轉弱,體温升高隔14日就一定黎m,呢個就係有排卵既月經。係今個月我照完輸卵管刺激到個卵巢所以check唔到排卵,體温亦無升過,我係用呢2樣知道自己今個月無排卵。你亦可以喺週期D21驗血check黃体素,可以知道自己今個月有無排卵,會比你照陰超監測排卵平好多。

別墅

回覆樓主

我係經期完後日日check紅D先知自己經期準但排卵遲,唔好好似我咁盲目信d 14/15會排卵,浪費左半年時間造人,最後check左紅D先中

大宅

之前冇排卵冇乜心機驗,之後晤小心跌爛咗個探熱針,今個月會去買返去再試試!

大宅

我覺得你去中醫度, 應該係去睇多囊, 等個中醫開藥俾你食~ 食到咁上下, 你再去西醫度照下仲有冇多囊~
到多囊問題解決左, 再調理你身體, 直到你冇手腳冰冷, 因為我聽人講過手腳冰冷果D就算有受精卵係子宮入面都會凍死~
調理完, 就去西醫度認真睇不育, 排卵藥如果效果唔好, 我覺得你應該去做IUI或者IVF~
係睇中醫/西醫期間你可以試下每晚溫熱水浸腳, 再用艾灸勳子宮果個位~

我啱啱開始睇不育科果陣, 第一次去東區醫院, 個醫生照完話我多囊, 再驗埋老公丁丁就叮走我返去威記~ 果陣我好灰因為我第一次聽到自己有多囊, 我有個睇開既中醫, 不過我唔方便介紹俾你啦因為佢依家去左大集團專睇大陸土豪, 當時我大約食左一兩個月中藥, 夠期去威記已經冇左多囊啦~

大宅

回覆 ascott 的帖子

其實我會再睇西醫,本來我想休息一下看看中醫後再吃排卵藥,之後我睇左兩個月中醫經期黎翻,所以想看看有冇排卵!超陰要book約時間好難,又要等!所以想看看有冇有冇其他在家方法看看有冇排卵?

大宅

我想問去那裡check黃體?

大宅

vnana 發表於 18-3-30 10:45

我想問去那裡check黃體?

其實好多化驗中心都有驗呢樣嘢,你可以打去問問。或者你叫你婦科醫生寫定紙比你check。

別墅

aryan412 發表於 18-3-30 10:54
其實好多化驗中心都有驗呢樣嘢,你可以打去問問。或者你叫你婦科醫生寫定紙比你check。
...

我高溫期經常唔夠長,相信黃體素唔夠,點樣先可以改善到呢個問題呢?

大宅

今次第一個 cycle 認真測體溫驗紅D, 瘋狂造人 app 話我30/3 排卵,我 check 到今日都未係深粗 , 只係 45% , 好灰呀 我將D試紙影入個 app, 個 app 水測到 25/3 (Day 17) 反而係 50% 最深色,第二日就跌返落 15% , 究竟我幾時排卵??定還是我冇深粗即係根本冇排卵????

周期 28-35 日
上次 9/3 黎m

男爵府

多囊用唔到紅d架喎

大宅

Beyondmama 發表於 18-3-30 21:37
我高溫期經常唔夠長,相信黃體素唔夠,點樣先可以改善到呢個問題呢?

中醫調理,或者西醫塞黃体藥

複式洋房

回覆樓主:

我都係多囊兩邊都係 嚴重! 食 排卵藥,有血唔代表有排。試左成年,,我地排時間唔同一般人。。無用大6紅綠d! 我係比多小小錢萬0。買笑哈哈check 排卵, 我係第17日排的。。所以加油! 我女女以經兩歲半了(emoji)

首頁

尾頁

跳至