自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

打算充實一下, 唔想成日在家, 你會點選:(要返工的)
1. 讀一個master, 十三萬多, 要返學, 做功課及考試。科目是自己有興趣的, 對工作都有幫忙, 但不關升職加薪的, 唔讀都有薪加的, 主要是㘣夢及提昇自己, 擴闊圈子。
2. 讀一些興趣班如中醫, 舞蹈, 烹飪, 無壓力的
3. 一切照舊, 放工返屋企, 或行街睇戲shopping

男爵府

歌莉亞 發表於 18-2-24 19:00
1. 讀一個master, 十三萬多, 要返學, 做功課及考試。科 ...

1,
依家學歷膨脹,讀個master好些
如果長遠仍繼續做職業女性的話。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

男爵府

1. 讀一個master, 十三萬多, 要返學, 做功課及考試。科 ...

男爵府

回覆樓主

侯爵府

如果本身中意讀書,1

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

偏向1

珍珠宮

回覆樓主:

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

1,講明話想圓夢,但要好好分配時間同頂到壓力,功課+返工+家庭責任係24hr 不夠用

考慮過唔得1,咪2
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

男爵府

回覆樓主

我十幾年前選了1.
但現在會選2或3

珍珠宮

回覆樓主

揀1

子爵府

回覆樓主

35 前會揀1

40 後揀3

大宅

伯爵府

tommyxsarah 發表於 18-2-24 21:24
35 前會揀1

40 後揀3

我四十中了, 前半生為家庭付出了太多時間, 現在小朋友大了, 好想擴闊/提昇自己的知識, 學歷, level (後生時唔會咁唸架), 好想做多D對自己有益的事情。

侯爵府

好媽媽勳章

我諗住今年咁做
我現時工作環境容許我準時收工,亦都唔多ot, 我要好好把握時間充實自己

伯爵府

jutau 發表於 18-2-24 21:31
我諗住今年咁做
我現時工作環境容許我準時收工,亦都唔多ot, 我要好好把握時間充實自己

How old are you?
我D朋友個個話做乜要令自己咁大壓力
十年八載都退休, 問我讀黎做乜?

大宅

回覆樓主:

1 如果afford到, 而又肯定會讀到,就讀個master。我個朋友返工讀完master再讀PhD, 佢d小朋友見到媽媽咁,全部都讀書好叻!

大宅

回覆樓主

四十中真係唔会讀,讀完都四十尾,未必有好工请年纪大的就算学歴高,除非只想完夢!

伯爵府

Haileyng 發表於 18-2-24 21:47
四十中真係唔会讀,讀完都四十尾,未必有好工请年纪大的就算学歴高,除非只想完夢!
...

本身份工好穩定, 正常應可做到退休或會選擇提前退休, 只係小朋友大了(已成年), 不需要我了, 而讀的科目又係自己有興趣的, 所以有點動心。
不過, 我身體一向麻麻, 我估比我老公知道一定反對。我自己擔心的只係壓力大(因可能太忙碌)而身體應付不到。
我就係想以身作則, 告訴小朋友, 活到老, 學到老, 做一個好榜樣, 終身學習好重要。

伯爵府

回覆樓主

沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

首頁

尾頁

跳至