自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我從來未去過三星維修手機,通常未壞都已轉款,今部手機因係內置電,咪上網揾吓大约幾錢,點知揾極都冇資料,就上網约咗去中心諗住換新電,book咗尋日,上到去問價錢,佢話檢查费150,檢查完報價唔整都冇得退番,咁我問換電大约幾錢?職員話250,但要C fu檢查完報價作實,不過要放底大约6個鐘,但因出咗街冇咗電話唔方便,所以今日再book,上到去,我又問尋日d問題,另一職員都係講番同一番說話,我就比咗150佢,寫咗单,咁佢話一陣有人報價確定,過咗個零鐘,有個女仔打黎報價,登登登鄧...........$3160蚊 ,佢話C fu睇咗部機,底板有d問題,要換埋,所以係呢個價,我咪話,唔使,淨換咗舊電得喇,點知佢話唔可以淨換電,因check到底板有問題,我咪話,會吾會有客2年前用5仟幾蚊買番黎既機,用咗2年要比3仟幾蚊為咗換舊電,而我用緊部機除咗電走得快,冇乜特別問题。
另外,客人表明只係想換電,d職員係咪有責任話比客人知,如部機check到有其他問題時,必定要綑綁式維修,唔可以只換電,我就檢查費都慳番,一定唔會比。
其實有冇人知佢地係咪不嬲都係咁做?

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

耕田妺 發表於 18-2-25 23:13
我從來未去過三星維修手機,通常未壞都已轉款,今部手機因係內置電,咪上網揾吓大约幾錢,點知揾極都冇資料 ...

上次我仔A8買咗未够 一個跌咗入水拎去整一樣150檢查费,報價燒底板要3350元,但機價都係2580,完全唔合邏輯

珍珠宮

我從來未去過三星維修手機,通常未壞都已轉款,今部手機因係內置電,咪上網揾吓大约幾錢,點知揾極都冇資料 ...

上個月我的大米手機,一樣的經歷

男爵府

回覆樓主

檢查費係必收的,檢查完報價,如果客人覺得不合理可以選擇唔整。

大宅

我上次拎去整都話底板壞要兩千幾蚊 拎去大陸穩朋友整200幾

子爵府

回覆樓主:

一年多前,我部Note5未過保養期,headphone插位有問題,接觸不良。拎上去維修,我部機mon右上角位崩咗,mon無裂咖,正常運作。職員表示,要換埋個mon先可以幫我維修headphone位置,收1050蚊
我當時都爭論了好耐,不得要領 ,我當然唔整啦,明明保養期內免費整嘅部分,要客人多付額外的維修費。

wcpcelia    發表於 18-2-26 16:10

公爵府

牛年勳章

即係話,如果係维修期內,就去打一打價,看看值吾值,如果唔係,就直接在街找電話维修,上去只會局鬼氣,兼哂時間,換)
底板下下3xxx

珍珠宮

vespa 發表於 18-2-25 23:25
檢查費係必收的,檢查完報價,如果客人覺得不合理可以選擇唔整。

係可以唔整,但唔合理在事前唔同我講,必定要綑綁式維修,同埋依家d新款手機,佢全部都內置電,自己唔可以換,但佢d綑綁式維修價錢,係逼d用家換新機,明顯唔想做維修。

珍珠宮

回覆樓主:

可能客人聽到維修價錢已經想買過部新機,但我覺得咁大間公司,用呢d手法,唔好囉,檢查費要比,係合理,人地幫你做完野,明碼實價,我甘心比,但我唔須要維修部份,你夾硬要我整埋先做服務就唔合理。

男爵府

好媽媽勳章

我同3叔已分手好多年,用一年多就玩完(變慢,食電,HAND)

其他牌子性能不比他差,耐用,只需佢既一半價錢

男爵府

GilTse 發表於 18-2-25 23:26
我上次拎去整都話底板壞要兩千幾蚊 拎去大陸穩朋友整200幾

平十倍

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我之前部sony,一樣經歷。跟本預你兩年要換機。
所以過保養期後,找舖仔換好過

珍珠宮

回覆樓主:

我好衰咁諗,會唔會個客話唔整,還番部機就會變成真係底板有事呢?

寶石宮

2023年兔年勳章

子爵府

回覆樓主:

我仲想換MON...請問佢個維修中心係邊?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

所以,我爭扎好耐,換型號(sony)定換3叔…一直對3叔呢間公司無咩好感…佢地做生意手法,真係屈到對家盡。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

回覆樓主:

保養期內都要俾檢查費?

大宅

家文 發表於 18-2-26 00:41
我仲想換MON...請問佢個維修中心係邊?

朗豪坊

公爵府

吉蒂0603 發表於 18-2-25 23:26
一年多前,我部Note5未過保養期,headphone插位有問題,接觸不良。拎上去維修,我部機mon右上角位崩咗,mon ...

我同c6部s7同s7edge都拎過好多次上samsung維修,唔係咩大問題,充電慢左,個mon有1條線,或個mon不停跳,我上網登記左有2年保飬,我地每次檢查都唔收錢,但會講明檢查後如果有入過水,就唔包保飬,每次維修完,都同我換新底板同新mon,基本上同新機冇分別,我覺得三星機冇蘋果咁襟用,但維修服務都唔錯

因為由note 2開始用到note 8 s5 s7 用過維修都ok
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

保養期內已經呢到壞個到壞,就知佢啲機有幾襟用!

首頁

尾頁

跳至