自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

kyliema2006 發表於 18-2-26 20:29
PA人工高過Secretary.

咁即是有幾高?

男爵府

回覆樓主:

好佩服做pa既
咩範疇既野都識
就算唔識都要自己死掂佢
辦事能力同解決能力超高

水晶宮

畀面勳章

20020116 發表於 18-2-26 22:56
咁即是有幾高?

廿幾年前PA人工可以有五位數!果個年代,普通秘書約5k

水晶宮

畀面勳章

choiyan05 發表於 18-2-26 23:00
好佩服做pa既
咩範疇既野都識
就算唔識都要自己死掂佢

仲要忠誠,人際網絡夠廣,社交手腕圓滑,頂得住是非

寶石宮

2023年兔年勳章

omekmh 發表於 18-2-26 19:02
請問有乜分別?

虛名 要睇工作範疇

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我N年前係間細公司做秘書,咪同打雜一樣,演唱會飛都買埋

男爵府

回覆樓主

我舊老細有個PA妺妹做做下做埋老闆娘

侯爵府

701003 發表於 18-2-26 20:50
私人助理我做過,真係老細吩咐乜就做乜幫老細甚至家人請家傭/司機/補習/教練......帶去驗身,set時 ...

除左唔駛我拎住十幾廿萬去銀行,同埋搞大陸房地產,其他野我都做足⋯⋯
我的Title叫老婆⋯⋯
睇黎我要同老公傾傾,我份人工要同PA睇齊

呵呵,just for fun

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我以前都做過PA, 真係亞4咁咩都做。要處理佢公司嘅野,處理埋佢D 大婆,2奶,3奶,情婦嘅野,仔女回流返香港報國際學校,大仔(剛讀完書)入公司做我要教佢野lead 住佢,連老細想同情人開房都係我處理埋,做左幾年真係頂唔順唔做

大宅

20020116 發表於 18-2-26 22:56
咁即是有幾高?

我公司PA 約48-50K

已刪除用户

回覆樓主

水晶宮

畀面勳章

YAC0601 發表於 18-2-26 23:56
我舊老細有個PA妺妹做做下做埋老闆娘

我都識幾個PA做埋事頭婆/金C雀我當年都係商科畢業的妹妹仔,本來去in文員,老闆娘見我,但佢已經決定請早過我兩個入去in果個女仔,當時問我做唔做佢秘書,我話我剛畢業無經驗,但佢仍然請咗我,因為人工夠平!返咗幾個月,老闆個秘書小姐突然辭職,後尾先知原來同老闆有路老闆娘就推我去做PA,做老闆娘同老闆的妹仔,我仲記得老闆娘同佢老公講:拿,唔好話我唔請靚女啦,呢個又後生又靚,同我哋個大女同齡!
私人助理真係好Q多雜務,要整埋老闆房內的金龍魚及公司神枱供品,做「牙」時全公司伙食,老闆娘仲教我㷛糖水⋯⋯

侯爵府

回覆樓主:

PA 即一人之上,萬人之下?!

伯爵府

omekmh 發表於 18-2-26 19:02
請問有乜分別?

其實都係名姐,最緊要跟既老細地位同人工,老細地位高咁自己感覺都良好,其實都係阿4打雜一個,我做緊EA但服侍成team人,但我直接老闆差不多係公司第二大好高級,其他人基本上唔太敢搵我做野,同呢行同消防員差不多,邊度有火有問題就去攪,攪掂就ok,對我黎講唔算難,我都係24小時on call,但老闆好識做,非辦公非緊急一定唔搵

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

以前做過外國同香港公司,大老闆有一team secretary 同幾個PA,又有幾個secretary同一個PA。
我自己覺得secretary 專業好多,請人時都要有相關經驗同學歷,專業文憑等。
但請PA好多只要醒目得體,大學畢業,三文兩語,最重要係老闆覺得佢得。
但PA人工就好彈性,有人萬幾,有人十幾萬,未計好多bonus 同獎金
Secretary 真係處理好多文件。
我以前公司有個靚女PA佢只係處理老闆的貴art piece ,Hermes 同首飾,無乜Office work ,老闆會帶佢同人應酬食飯,佢真係食同笑。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我契姐係城中超級富豪財俊嘅PA, 佢學歷好高Master 都有兩個,揾百幾二百萬一年架。佢有段時間身體唔好想辭職,但佢老細努力挽留佢,冇咗佢亞富豪冇咗隻左手咁。不過我契姐自己家底都好強架,太低層次好難係佢哋嗰個圈子立足。

首頁

尾頁

跳至