自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我睇完新聞覺得有人借事件搞事

我亦唔明新方案對月薪車長有咩蝕咗。

子爵府

回覆樓主:

其實打工福利和人工唔合心意,可以離職,攪咁大龍鳳又見到攪事議員大家都諗到現在9巴發生咩事

大宅

回覆樓主

我覺得罷工有好多方法,我吾覺得停咗架車在路中心行咗去係方法之一,如果任何司機咁做吾止要停職,簡直要停牌!
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

寶石宮

2023年兔年勳章

Ononluk 發表於 18-2-27 00:22

奬金變底薪 少咗機會扣錢

公爵府

回覆樓主:

六月先加薪,宜加將以前未必拎到既獎金納入底薪!唔明嘈咩?仲要講到喊晒!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

想加多d 我都明,我都想,不過,依家至少都冇少到,一開場就話要罷駛我覺得 over 哂
總有離別的時候

禁止訪問

回覆樓主

琥珀宮

Ononluk 發表於 18-2-27 00:22

今朝聽香港電台《千禧年代》,請葉蔚琳同佢劉姓同是九巴車長司機任嘉賓。

佢話佢地2004後入職,係優化計劃即將獎金撥入底薪計,呢批車長係享受唔到,如果唔加班就一個仙都冇。

佢地呢批同2004年前入職唔同,佢地每半年要評核一次至可拎到$6000,一年共$12000, 所以病為咗拎呢$12000都要照頂硬上開工。而2004年前入職就自動有呢$12000獎金。

我聽佢係電台講得好激動,話呢份工要坐監,個司機30歲咋,跟住又話九巴對唔住果19個死者,漠視市民等等,從未聽過有嘉賓好似癲咗咁係電台叫囂。

原來九巴仲有99年前入職與99與2004年間入職待遇又唔同,其實都似政府架構,佢地今次借機爭取。

葉話佢同老公加埋一個月搵到差唔多4萬,預咗今次冇得撈。但我覺得佢過哂火,借勢開火。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我同意司機薪酬應該要加,不過發起人真係有d過左火位,一嚟就罷駛,用市民做籌碼,好似參與既司機都唔多。

wcpcelia    發表於 18-2-27 11:46

琥珀宮

WChan 發表於 18-2-27 01:16
我同意司機薪酬應該要加,不過發起人真係有d過左火位,一嚟就罷駛,用市民做籌碼,好似參與既司機都唔多。
...

九巴林子豪講星期六5架罷駛係差唔多嘅數,呢句就引發葉蔚琳情緒,佢話唔止5架,意思林報細數,話佢要負起法律責任,聽到呢度我覺得佢

男爵府

老實講,九巴真係賺到好盡,一直將原本屬於九巴嘅賺錢項目不斷分拆出去,計到每年都可以申請加價,但班司機底薪真係⋯我公司附近廠廈請保安都高薪過佢地!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

所以呢支獨腳唱唔成,不滿聲唔算太多,而且只是勞資爭議,引不到大眾共鳴。

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

其實巴士司機的人工太低,而且工時過長,每班車與車之間休息時間不足,想去過洗手間都唔夠時間。開車好用神,而且每輛車載了不少市民,安全第一好重要。九巴應該好好愛惜你的員工,好好解決薪金過低及工時長,以及休息時間不足等問題(九巴司機的人工比其它的職業司機低)

HoneyBee30    發表於 18-2-27 05:14
bosch    發表於 18-2-27 04:16

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 18-2-27 01:10
今朝聽香港電台《千禧年代》,請葉蔚琳同佢劉姓同是九巴車長司機任嘉賓。

佢話佢地2004後入職,係優化計 ...
背後有職工盟,李卓人呀,睇下過往點幫工人爭取就知,不過最後結果......

大宅

回覆樓主:

洗濕咗個頭 ,點解唔做埋場戲 ,為弱勢發聲 。為巴士公司調配問題發聲。 你唔好以為兩萬蚊呀好高呀 ,巴士算係好盈餘啦 !幾時學識賺到盡 ,啲老闆 高層一啲都唔理下面嘅工作問題 !下邊交到條數就算數, 做到條數就得㗎喇 !冇危機存在㗎 !今次爆鑊! 啲員工更加要申訴啦 。一唔係等幾時呀! 嗰啲福利越收越緊 ,的工資愈計愈精準 ,嗰啲計法越嚟越翹妙 !

我地普通市民,時常行街最多坐巴士,如果我們都仲唔理巴士佬,唔支持特止,仲在網上鬧鬧鬧,批評他們玩罷工,真係想趕狗入窮巷,迫巴士佬亂咬人咩,齊齊劈炮。俾公司炒。

巴士公司唔改善薪資,將來又冇人做長工,又冇年青司機入行,巴士公司咪攞正牌輸入外勞,或轉請痴線劣質司機(大埔),到時受罪受苦,又係小市民。

利申:家人,朋友和自己也是巴士司機。
只是有私家車牌,覺得揸咁大架車不容易,唔應該返十小時和咁大責任都冇兩萬元,司機仲要每天帶埋媽媽上班,俾人鬧阿媽又要忍住唔駁得咀。

珍珠宮

回覆樓主

呢幾年好多公司都無加人工啦,
唔通個個都要擺工?
果個女司機入行無幾耐,當初點解要入行?

伯爵府

回覆樓主

人工係要加,但唔覺得因爲加左人工而令司機既質素好左喎,佢地講到罷駛就更令人覺得佢地唔適合駕駛囉!

翡翠宮

畀面勳章

完全不支持葉蔚琳發起的工業行動,睇新聞覺得佢成個癲婆咁

要罷駛就留係車廠唔好出車,去到邊停到邊,呢個方案根本就係綁架車上乘客同道路安全以達到目的!
日日是好日

公爵府

好媽媽勳章

SandyKL 發表於 18-2-27 01:10

佢話佢地2004後入職,係優化計 ...

個女人話冇咗獎金,安全性會減低,即係冇獎金,佢比以前揸車會更唔安全。
妄顧大眾安全。
佢根本唔做又三十六,做又三十六。

翡翠宮

畀面勳章

月見草 發表於 18-2-27 00:48
根本就係借19死意外,達到目的!
雖然我都覺得佢地既人工應該加,但用乜嘢唔加薪影響駕駛安全,呢D同恐嚇冇 ...
所以我對佢地今次行動十分反感
日日是好日

首頁

尾頁

跳至