嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

民房

BB 剛8個月,6個月開始加固,每日兩固,到近幾星期每日試三固,因BB 食量少,每餐固份量都唔多,只有半碗,每餐後都會補奶(人奶),每日都有500ml 左右奶,但BB 排便成日都好痛苦,谷到紅晒,連放屁都喊,每食奶或食固,啲腸郁都會谷到面紅同喊。唔知可以點,BB 唔係好肯飲水,要用針筒餵才飲多啲,飲奶就肯,所以都成日keep 住比奶當係飲水,但每次量唔多只有50~60ml,宜家兩日先至便便一次,但便便是軟的(好似南瓜蓉),佢都痾得好辛苦,唔知可以點。以前只食人奶時,每日都可去3~4次便便以上。
回覆 Sanpau 的帖子

Hello Sanpau , 媽媽餵緊人奶真係好叻叻 有部份BB食左固體後,有機會改變排便習慣,谷大便都係學習排便嘅過程,如果便便係軟身唔係好乾/硬都ok,有放屁亦代表腸道有蠕動呀。建議加多D纖維和水份俾BB,2餐中間勤D用掌心順時針用陰力按摩肚仔,或者將BB平躺左右腳輪流提高(好似踩單車咁),都可以幫到BB腸道蠕動/放屁,幫助排便架。BB有試過大人湯水? 滋潤湯水例如雪梨水﹑蘋果水﹑紅蘿白、栗米水?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆樓主

有冇試過食益生菌?

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至