自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

童年情意結...小時候想學鋼琴, 但礙於家境問題, 到自己出來工作後, 一直想去學, 想到現在年過40歲, 覺得要付諸行動, 不能再只空想...但又驚俾人笑, 有無同路人可分享嗎?

男爵府

回覆樓主:

Gogogo !
有錢有時間又想學就action啦
我依家都叫阿仔教我彈我鍾意嘅歌仔

子爵府

回覆樓主

想做就去做,唔洗理人
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

有心唔怕遲。 唔使理人。 去尋夢想

水晶宮

回覆樓主:

理得人,都四張,仲唸咁多。

不過,學琴其實幾枯燥。學吓先,咪一時冲動就買琴。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

點會有人笑? 而家先學仲好,冇壓力又唔需要成日去考級。
我都唔係小朋友嘅時候學嘅, 搵一個上年紀嘅老師會好過啲後生女, 我個老師知我返工好忙,冇時間練琴。佢唔介意。

有次搵咗個後生女代堂,佢覺得彈得唔暢順,係咁鬧又黑面
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆樓主

識人50先學,男來的。

大宅

cathyhung620 發表於 18-2-27 17:47
童年情意結...小時候想學鋼琴, 但礙於家境問題, 到自己出來工作後, 一直想去學, 想到現在年過40歲, 覺得要 ...

我都有好似你咁諗,但我冇你諗咁多,走咗去學鋼琴,學咗幾堂,原來先知練琴係好辛苦嘅!於是我放棄左啦!

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:30
newcook    發表於 18-2-28 11:29

男爵府

回覆樓主:

學啦
想做就去做
我都不定時咁學緊, 老師住喺同一屋苑, 練好d野先約老師上堂

男爵府

到,2018年第一天我就行動了。
呢個成為我2018年要做既野。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 月餅勳章

cathyhung620 發表於 18-2-27 17:47
童年情意結...小時候想學鋼琴, 但礙於家境問題, 到自己出來工作後, 一直想去學, 想到現在年過40歲, 覺得要 ...

我也是。遲些會到工聯會報電子琴

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:33

珍珠宮

15週年勳章

吓, 點會俾人笑

我(60後)係空地踩roller 都唔怕俾人笑啦

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:34

男爵府

我學左一年,準備考琴,日日會主動練琴,活動下大腦同對手,希望唔好咁快老

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:34

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

學啦,我有朋友又係細個想學無學,佢宜家四十歲同佢個女一齊學

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:35

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

識兩個人都係三十几先学,但千祈米買琴。兩個都三分钟熱度。唔係你想像中咁。第一年曲短都ok,但之後曲長d難d,係好枯燥咁練兩三周甚至多过一個月才識弹全手。有一個唔夠一年就放棄,後來送了個琴俾人。

珍珠宮

我仔女學琴,我乘機叫佢哋教我彈,佢哋做我師傅
我都係幾廿歲人學,有啲歌我彈得好過佢哋,皆因我夠勤力

cathyhung620    發表於 18-2-28 11:37

男爵府

回覆樓主

我幾個學生都是40+才開始學~
沒問題呀!
想學便學啦~人生不要有遺憾呀

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

SKB 發表於 18-2-27 18:07
識人50先學,男來的。

X2

大宅

crystal媽咪 發表於 18-2-27 18:01
點會有人笑? 而家先學仲好,冇壓力又唔需要成日去考級。
我都唔係小朋友嘅時候學嘅, 搵一個上年紀嘅老師 ...

請問你點樣搵上年紀老師架?我都想學,去琴行話想跟年紀大d既老師學?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

士多啤梨熊 發表於 18-2-27 20:23
請問你點樣搵上年紀老師架?我都想學,去琴行話想跟年紀大d既老師學?
...

係呀, 我學嘅時候就快20歲, 我同佢講要有耐性、上咗年紀嘅。
佢畀咗個老師我,應該四十幾歲。
人生閱歷豐富,的確明白在職真係好辛苦。

我開始上堂同老師講明我未必有時間練琴, 佢都好明白。
試過後生女狂鬧後,我同老師講以後佢唔得閒或者去旅行,不要有任何人代佢上堂。 佢放假,我都放假唔上

我學琴係興趣,點解仲要畀錢、畀人鬧、有壓力?
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...9

尾頁

跳至