自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

靠自己意志力真唔太得,呢輪差多天天發作,好影響生活同工作,好難受,其實應該一早去睇,但一路都怕啲副作用,因有人話吃了藥仲差過同仲難受過末吃、又話啲藥完全冇用,吃了變到冇反應遲頓晒,又話吃了會去自殺……聽到好驚,唔敢去醫,但自己又咁痛苦,我老公鼓勵我去看醫生,佢話副作用未必是咁嚴重,叫我去試。
我怕一試不能回頭
我好需要返工,怕吃藥的副作用會影響工作,但如不醫亦極度影響我工作同生活,好予盾啊!
有冇jm看過一些有醫德、有耐性、肯用靚藥(副作用少)的醫生介紹比我呢!

珍珠宮

sabun 發表於 18-2-27 21:04
靠自己意志力真唔太得,呢輪差多天天發作,好影響生活同工作,好難受,其實應該一早去睇,但一路都怕啲副 ...

好辛苦啊

大宅

回覆樓主

我都係.e生開左情緒藥比我.攪到好眼訓.好辛苦!日日反工無精神!我見好多人試中藥都有幫助.你可以試下!加油

大宅

回覆樓主

Same here

水晶宮

回覆樓主

我有朋友唔係焦慮証係抑鬱症,睇私家食藥,食左藥成日想訓,後請辭唔做工,二三年後現正睇政府精神科,只係夜晚食一次藥,完全正常一樣,不過醫生話唔可以停藥,最重要面對睇醫生,現在呢D症狀真係好普遍,加油。

大宅

靠自己意志力真唔太得,呢輪差多天天發作,好影響生活同工作,好難受,其實應該一早去睇,但一路都怕啲副 ...

去睇私家,唔好驚,好醫生都係要試藥。較到啱藥轉去政府繼續。我唔識呢方面的醫生,但一定要睇醫生。

珍珠宮

wan0526 發表於 18-2-27 21:14
去睇私家,唔好驚,好醫生都係要試藥。較到啱藥轉去政府繼續。我唔識呢方面的醫生,但一定要睇醫生。
...

但個個都話眼瞓點算呢?我可以辭工的,因我是經濟之柱,份工要好夠精神的,這都是我怕吃藥的原因。

珍珠宮

roundabout 發表於 18-2-27 21:07
Same here

妳也是嗎?

大宅

回覆樓主

已排了政府。日日都驚呢樣驚果樣。頭、頸勁痛。乜都照過。又成日心跳

大宅

sabun 發表於 18-2-27 21:18
但個個都話眼瞓點算呢?我可以辭工的,因我是經濟之柱,份工要好夠精神的,這都是我怕吃藥的原因。
...

我見屋企人係會眼訓既,佢都撐得好辛苦,但你寧願轉工都要去睇去食藥。叫你去私家是私家可以直接俾靚藥你,但你唔睇,可能死路一條。唔可以忽視。坦白講,90%以上自殺人士是因為情緒病

子爵府

回覆樓主

有,羅世安醫生,我陪姑仔去睇抑鬱症,醫生好好人,話睇完佢,d藥開得啱份量,食左一排好,唔介意去政府到覆診配藥,咁姑仔約左政府攞藥,3個月後再到羅醫生到覆診。

珍珠宮

roundabout 發表於 18-2-27 21:23
已排了政府。日日都驚呢樣驚果樣。頭、頸勁痛。乜都照過。又成日心跳

我喺全突然驚,有時頭皮發麻,心跳,看嘢聽嘢不真實,耳少少矇,行路飄飄吓,好怕暈低跌低,腳震,.....成日怕行不到冇力,成日仍住自己捱不捱到今天。最爱回到家,一到家就安樂,再不怕,正常好多。

男爵府

我症狀和你完全一樣,睇過精神科,比左啲放鬆藥我,我一好驚心慌慌時就食藥,通常夜晚食,因為通常失眠自己不斷亂諗野愈諗愈驚就食藥

伯爵府

豬BBBB 發表於 18-2-27 21:25
有,羅世安醫生,我陪姑仔去睇抑鬱症,醫生好好人,話睇完佢,d藥開得啱份量,食左一排好,唔介意去政府到 ...

老豆睇麥永接,但嫌貴,所以老豆睇下又5睇,停左一年又番發

象牙宮

看政府門診.... 轉介看專科。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

康貴華、佢會慢慢試同你減藥、很細心
Everyday, in every aspect, I become better & better. I always love myself.

I am totally open and receptive to all good.

子爵府

回覆樓主:

睇私家先,貴係貴,千幾二千一次,但快見較。我有驚恐証,食一個月藥已明顯好返好多,頭一兩星期係辛苦D,但發作仲辛苦。所以快D去睇,唔好以為食藥仲衰,唔食藥就真係分分鐘出事。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sabun 發表於 18-2-27 21:18
...

唔一定眼瞓。去宝血医院睇!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

去睇私家,快D,藥靚D!

水晶宮

回覆樓主

不用擔心,開頭未慣好眼訓,但我同事習慣左后,已經不再眼訓了,而且開頭是要試藥,一旦合適后會慢慢習慣的。病向淺中醫

首頁
12345...9

尾頁

跳至