自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

joyce209 發表於 18-2-28 13:25
而家諗返起應該一早就睇醫生,感冒食感冒藥,個腦有事一樣食藥,其實問題不大。
只係當時年紀小,不懂得如 ...

因為太多人害怕看精神科及吃藥了!

大宅

回覆樓主

我係抑鬱焦慮,同意jm話睇醫生食藥係第一步,食藥無想像中可怕。若果焦慮令你不適,又影響生活,就是到了需要處理的程度。

分享我的經歷:由沒有病感(即係唔覺得自己有病,只係人地問題)直到有病感(都覺得自己係唔多妥)是由我生大女開始(大女10歲)直到9個月前(某一次激動過後手震,從此無停過手震)足足十年先肯面對自己既病。現在回想,我真的浪費了人生很多好日子。

我記得我好病既時候(後來醫生判斷我係嚴重抑鬱+中度焦慮)一直都好抗拒睇醫生,種種籍口覺得食藥唔健康,自己意志可捱過,做運動曬太陽我都識做啦(咁當然係得個講字,講極都無動力做啦)後來直至一句我恩師既說話改變左我。佢話:無人話你唔得,你絕對可以靠自己,每日生活應做的都有做,但做人除了生存,還需要質素。若你信主,你相信每人只有一生,利用很多力量時間去求存,其實係浪費緊自己原本可以好好過的生命。

一言驚醒,我去了睇醫生。

服藥試藥既過程唔算好順利。自己又偷偷停藥攪到有斷藥反應。病情反覆時好時壞,我也曾經覺得係咪一直唔會好。但就算反覆既時間,都比我病既時候好好多。我第一次感覺到原來快樂平靜是這樣的,原來我本來常常覺得唔耐煩既事,其實係好少事姐。原來相伴兒女是滿足而不是任務。原來人人都有錯,不停錯咪教返佢囉,而唔係教極都錯=絕望。

用了十年浪費原本美好生命,真的是人生一段黑暗日子。但我好高興我前面還有很多好日子。

加油踏出第一步!腦袋少了傳遞物,醫生幫你加返就是了!醫返個腦懂傳遞,就好返喇!傷風感冒要睇醫生啦!

伯爵府

我是靚媽 發表於 18-2-28 12:34
我同你症状一樣,初初醫生開镇静藥,只可止一時,唔可以止長時間。但另一醫生開一隻keep 住食,初初两星期 ...

我想問下你食咗幾耐藥?我食咗一年已經冇乜發作過,但最近大感冒咗成個月,無啦啦panic attack 咗幾次,真係好耐未試過,好彩有藥係身可以即刻食

我諗你應該同我差唔多都你食血清素加鎮靜劑?

珍珠宮

siumuichu 發表於 18-2-28 15:40
我係抑鬱焦慮,同意jm話睇醫生食藥係第一步,食藥無想像中可怕。若果焦慮令你不適,又影響生活,就是到了需 ...

咁多jm都建議吃藥看醫生,那麼真的要努力面對,相信醫生!!

大宅

starwar恐龍 發表於 18-2-28 02:13
一定要睇私家醫生正視問題,再轉介睇政府,如果私家醫生D藥夾到你,到時同政府講食返呢D藥,話呢D藥先夾到 ...

贊成,私家校葯後,到公立醫院睇,其實可以給同樣的葯。

珍珠宮

ymw9090 發表於 18-2-28 17:22
贊成,私家校葯後,到公立醫院睇,其實可以給同樣的葯。

是,但想問如在公立醫院睇會影響子女他日投考政府職位嗎?

男爵府

Ytfc 發表於 18-2-28 16:26
我想問下你食咗幾耐藥?我食咗一年已經冇乜發作過,但最近大感冒咗成個月,無啦啦panic attack 咗幾次,真 ...

我食prozac (fluxotine 好似係咁串),食左两年有多喇

珍珠宮

回覆樓主:

各位jm都想問下以下情況:
1.如開始吃藥,醫生會給假期嗎?通常多少天?
2.試藥期間如嚴重不適,可直接回去找醫生嗎?因我剛才book看醫生都要兩星期後才有位,咁如啲藥唔啱又要book咁耐才有得換藥或覆診點算?
3.試藥期間的不適是否會嚴重到獨自回醫生診所轉藥、覆診都不能嗎?(因我老公要返工)冇人能陪我。

男爵府

sabun 發表於 18-2-28 17:38

我諗紀律部隊會查,其他文職唔查,但申請任何職位都要申報。
你平時睡眠質數如何? 醫生都開了藥比我,佢話勁眼瞓,連日常生活都會有d 影響,但可能我不嬲唔瞓得,食了藥後,夜晚都唔覺眼瞓,但就多數好快瞓著,日間偶然會突然想瞓,但好快就精神番,所以如果你驚眼瞓的問題,我諗人人有不同。
政府要排好耐好耐,你應一路睇私家,一路排政府。。。至於係咪私家的藥靚d,情緒病我唔肯定,但比個參考你,我有2個朋友的仔女都係過度活躍,A 朋友的小朋友睇私家轉政府睇,佢猛同B 朋友講私家的藥靚d,副作用少了,應該睇私家攞藥後睇政府叫政府開一樣的藥。。。B 朋友考慮了後都決定只睇政府,睇完對一對d 藥,發現同A 小朋友食的藥係一樣的。不過,私家醫生就多數會細心d,樂意聆聽d,同覆診期快d,你食了藥有咩問題都可以快解決到,睇政府就撞醫生,睇你好唔好彩。

伯爵府

sabun 發表於 18-2-28 17:38

其實我有考慮過呢個問題,所以冇諗過睇政府,除非真係有日山窮水盡到無錢睇

珍珠宮

sabun 發表於 18-2-28 18:26
各位jm都想問下以下情況:
1.如開始吃藥,醫生會給假期嗎?通常多少天?
2.試藥期間如嚴重不適,可直接回去找 ...

以下呢幾個問題有冇jm可幫幫手解答呢!

子爵府

sabun 發表於 18-2-28 19:59
以下呢幾個問題有冇jm可幫幫手解答呢!

樓主,不如你去consults 吓你個家庭醫生先喇!家庭醫生雖然唔喺專科,但對依啲病都會有一定認識。了解多啲再去專科。

我之前都有依個病,食咗藥喺好眼瞓,不過只喺好好瞓,但始終個個人反應都唔同,問醫生喇。你唔好諗咁多,由其是諗到咁差,只會令你更加抗拒食藥。

病假幾多我唔知,因為我無問過。不過就claim唔到公司medical,因為唔包。

試藥返應我諗唔會咁嚴重掛,起碼我無。

伯爵府

回覆樓主

催眠有冇用?

男爵府

回覆 sabun 的帖子

醫生會因應你嘅情況而開假紙,幾耐就要視乎病情。
如服藥後有不適,醫生會叫你即刻返去。因等一次要了解你嘅情況,所以需要一小時左右,但隨後覆診好快就得,當然視乎每個醫生安排。

有人陪就最好,不過可能第一次配藥成功,唔需要即時返去呢。

珍珠宮

missannali 發表於 18-3-1 00:33
回覆 sabun 的帖子

醫生會因應你嘅情況而開假紙,幾耐就要視乎病情。

多謝以上各位jm已約咗醫生了,兩星期後才有得看,很緊張又期待哦!希望啲藥冇事及醫到我吧!!

伯爵府

回覆樓主

試藥只是過渡假。
之後就可以享受人生。

值得喔!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

BB-CLEVER 發表於 18-2-27 22:04
寶血睇幾錢?醫生咩名?thx!

第一次睇,診金貴少少,之後會平啲。 另外睇下你要幾多日藥同埋食乜嘢藥。 不過基本上平過出边睇私家醫生!

伯爵府

回覆樓主

我個仔22歲,我懷疑佢都係有焦慮驚恐症,佢腸胃差一有病就心跳加速抖唔到氣頭頸都好緊放鬆唔到,不過我地諗住小事冇帶佢睇心理/精神科,但睇完你個post 都會考慮下見一見心理科醫生睇下有冇得幫下佢
你依家係諗住睇邊位醫生呀?唔知各位有冇好既心理醫生介紹呢?唔想即刻比阿仔食藥先

禁止訪問

禁止訪問

首頁
34567...9

尾頁

跳至