自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

回覆樓主

家人都有驚恐
食藥初期係會有藥物反應
醫生mon住下試同教好藥
之後就會正常返
初初係會眼訓
但唔會令你完全返唔到工
因為藥會慢慢加的
加油

大宅

回覆樓主:

一定要睇私家醫生正視問題,再轉介睇政府,如果私家醫生D藥夾到你,到時同政府講食返呢D藥,話呢D藥先夾到你,我自己都係咁,已經食左6-7年藥。

複式洋房

回覆樓主:

中環宋永權醫生,有心機又有醫德

伯爵府

sabun 發表於 18-2-27 21:04
靠自己意志力真唔太得,呢輪差多天天發作,好影響生活同工作,好難受,其實應該一早去睇,但一路都怕啲副 ...

我之前都係成日想快睇醫生,想食藥快好。因為真係好難頂。所以想找醫生,上網不停睇解決方法。。但就越來越差。

但睇過幾次醫生,都係叫做運動。放鬆。。

我覺得冇乜用,我最後問自己係咪唔想過這種生活,之後就冇再foucs係找醫生,也冇無限咁放大自己的唔開心。冇再覺得自己有問題。用睇醫生的錢,去做我自己鍾意做的事,食鍾意食的嘢。。過咗一排,用自己意志就好返。。。

你可以試吓。。我明白你現況。。有需要可同你傾分享吓。。加油。。呢度好多人支持你的。

男爵府

回覆樓主:

收藏: 焦慮驚恐症醫生

珍珠宮

joyce209 發表於 18-2-27 23:03
停左藥3日開始頭痛,痛到你咩都做唔到,食止痛藥都唔得。會好憫,小小野睇唔順眼,鬧人,不停諗想死,攬埋 ...

你是那種情緒病?可否提供你吃的是什麼藥,好恐怖!

珍珠宮

1mocha 發表於 18-2-28 04:37
我之前都係成日想快睇醫生,想食藥快好。因為真係好難頂。所以想找醫生,上網不停睇解決方法。。但就越來 ...

謝謝妳呀!你症狀與我類似嗎?

珍珠宮

Sk818 發表於 18-2-27 21:41
康貴華、佢會慢慢試同你減藥、很細心

你有睇康貴華嗎?你也是焦慮?

男爵府

你好!我之前都有恐症疑病症,當時帶住兩個小朋友,成日覺得唔舒服,一發作就心跳得好快,頭暈,斗唔到氣,成日驚暈咗冇人知,D仔女點呢?
有人係身邊就冇事,試過入過兩次急症,睇過幾次心臟專科,都冇事.成日覺得自己有病,成日睇E生
如事者好多年,最后去咗睇臨床心理醫生,之后知道問題係邊,冇食過藥
到而家都有發作,但輕微,自己可以控制到,呢個只是我的經歷
係情緒病方面驚恐症,疑病症,焦慮症係比較易好返
如果你怕食藥可以試吓臨床心理學家先,當然如果有需要食藥嘅話都係要聽醫生的建議
每件事都一樣,只要你有心做好佢一定得,你不是唯一的一個,-加油!!

珍珠宮

marcomm 發表於 18-2-28 06:41
你好!我之前都有恐症疑病症,當時帶住兩個小朋友,成日覺得唔舒服,一發作就心跳得好快,頭暈,斗唔到氣,成 ...

jm妳好叻靠自己可以好得返!好多謝你的鼓勵!

禁止訪問

大宅

sabun 發表於 18-2-27 21:04
靠自己意志力真唔太得,呢輪差多天天發作,好影響生活同工作,好難受,其實應該一早去睇,但一路都怕啲副 ...

會考慮睇中醫嗎?
我識一個小朋友睇中醫,醫師開花茶飲,飲左好d,應該冇副作用。

珍珠宮

MySweetBB 發表於 18-2-28 08:19
會考慮睇中醫嗎?
我識一個小朋友睇中醫,醫師開花茶飲,飲左好d,應該冇副作用。
...

有醫生表示為什麼啲人怕吃藥是因為藥物的副作用比療效先出現,往往耍兩星期以上才生效,所以啲病人害怕為何吃了藥仲差過未吃,是真的嗎?
如是,捱過一了便冇事?

珍珠宮

papaof2 發表於 18-2-28 07:30
有興趣問一下,你覺得係咩引致你有這個病?童年、生活壓力、家庭...

由小到大性格都憂慮,好腾鷄,前四年家中發生了一些事(不方便說)而觸動起的。反母性格亦如此,常擔心憂慮怕事。

珍珠宮

回覆樓主:

我都想先看中醫试吓針炙,但唔知會否冇用

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

祝順利

子爵府

回覆樓主:

聽過有效的方法有:
睇精神科食藥
見心理學家或見輔導
又或兩樣一齊做

個病會令你放大睇醫生和食藥的驚。其實我真係識人食藥好返,副作用亦因人而異唔一定辛苦。但若真係太抗拒就去搵輔導或心理學家啦!有啲人快嘅幾個月到半年就好返。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

睇醫生食藥是第一步,之後康復既路要自己行。

當年我患中度Depression⋯⋯感覺係全世界最慘係自己,不過我決定睇醫生食藥治療。這個病會不停紏纏著好幾年,發覺唯有自己override 佢~我就決定上情緒急救堂、正向心理學、尋找興趣⋯⋯尋求信仰,今日我無需用藥就能管理自己情緒。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

papaof2 發表於 18-2-28 08:50
https://youtu.be/ZLS44Yn1eBI

我很想幫到你,你試試聽這個。他解答到我很多人生難題。我明白不只是一句 ...

多謝妳

首頁
12345...9

尾頁

跳至