自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2021勳章

Up

子爵府

2021勳章

sabun 發表於 18-2-27 21:04
靠自己意志力真唔太得,呢輪差多天天發作,好影響生活同工作,好難受,其實應該一早去睇,但一路都怕啲副 ...

一步步來

公爵府

2021勳章

moman1689 發表於 19-7-19 16:27
我啱啱睇咗兩次,個醫生響旺角雅蘭中心,佢好細心聽我講出我焦慮原因,除咗食藥佢仲搵一啲方法放我舒緩心情 ...

可唔可以PM醫生俾我?

公爵府

2021勳章

Upppp

公爵府

2021勳章

starwar恐龍 發表於 18-2-28 02:13
一定要睇私家醫生正視問題,再轉介睇政府,如果私家醫生D藥夾到你,到時同政府講食返呢D藥,話呢D藥先夾到 ...

其實會斷尾嗎?會唔會可以停藥

侯爵府

2021勳章

剛剛scan YouTube時睇到姜麗文嘅sharing,也許你可以看看,希望可以幫到你

https://youtu.be/FMrb85SE20g

公爵府

2021勳章

Upppp

水晶宮

2021勳章

陳國棟

子爵府

mizuho 發表於 20-12-21 20:52
剛剛scan YouTube時睇到姜麗文嘅sharing,也許你可以看看,希望可以幫到你

https://youtu.be/FMrb85SE20g

姜麗文好大方得體,感覺很有heart, 可惜遇人不淑,希望佢得到幸福

大宅

sabun 發表於 19-7-21 22:24
咁耐嘅嘢仲post返出來嘅
多謝關心!
我最後都冇看醫生,主要靠宗教好返好多了,可以如常上班、 ...

用咗幾耐時間好返

洋房

moman1689 發表於 19-7-19 16:27
我啱啱睇咗兩次,個醫生響旺角雅蘭中心,佢好細心聽我講出我焦慮原因,除咗食藥佢仲搵一啲方法放我舒緩心情 ...

請問可以o.m醫生資料嗎 謝謝

水晶宮

2022勳章 2021勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

靠自己意志力真唔太得,呢輪差多天天發作,好影響生活同工作,好難受,其實應該一早去睇,但一路都怕啲副 ...

已pm你

大宅

1mocha 發表於 18-2-28 04:37
我之前都係成日想快睇醫生,想食藥快好。因為真係好難頂。所以想找醫生,上網不停睇解決方法。。但就越來 ...

請問可否pm你?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sabun 發表於 18-2-27 21:18
但個個都話眼瞓點算呢?我可以辭工的,因我是經濟之柱,份工要好夠精神的,這都是我怕吃藥的原因。
...

轉夜晚食药,對早上返工好d...無咁眼訓...多野做更加唔會眼訓

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

朋友個仔都有情緒問題、醫生話佢可能思覺失調、而家都食緊藥、早排食緊一隻令到佢情緒可以穩定好多、又肯出街見人,但覆診嘅時候醫生隨即幫佢轉另一隻藥、跟住又再失控、會自己打自己經常大聲鬧人、搞到我朋友都好困擾,吾明點解隻藥好地地、醫生又會轉呢?

大宅

回覆 Yorke1118 的帖子

你睇咗將耐?依家自己食藥?無再覆診?想問你幾緊幾多劑量,thanks

伯爵府

2021勳章

carriewong0306 發表於 21-11-2 09:02
請問可否pm你?

可以。 希望幫到你

民房

術術語 發表於 19-7-21 21:37
想講睇精神科千其咪睇心田醫務所何浩賢醫生!睇左半年,一點都冇好到,去另一間睇原來係佢診錯症!
仲要每 ...

估唔到你會提起呢一間,我都係過去嗰兩三個月去睇佢,第一次開啲藥,食完之後好似飲醉酒咁樣,跟住我唔敢食。跟住返去複診,又再換另一隻藥試…食完頭四日,仲衰過唔食。

跟住先至上網睇多啲,啲藥有機會要食個幾禮拜先至會開始慢慢正常,但係個醫生又唔講呢樣野,搞到我以為佢亂咁開藥俾我試。對呢啲心理醫生好反感,搞到拖咗四個月病…

我而家有驚恐症四個月,雖然症狀冇一開始嗰陣時咁嚴重,我而家都要搵第二個醫生試。呢啲咁嘅醫生真係唔知點樣拎個牌返嚟,價錢又貴,講嘢又唔多,啲藥又唔解釋。

洋房

好多年前已發現自己焦慮,身體俾signal我,例如長期緊張,失眠,心悸心慌。3年前,有親人重病離世,佢臨走前瘦到完全乾枯既樣子,直接觸發我嚴重焦慮,好彩我老公鼓勵我去見醫生。食左半年藥大為好轉,但好老實講,未100%好返,最近又有家人健康有點事,再觸發我焦慮發作,又要再睇醫生。
我係屬於疑病,面對唔到身邊人既疾病同死亡。理智上明白生老病死是常態,但身體話我知我抗拒接受和面對。
我食藥無咩副作用,眼訓一定會,但程度可接受
雖然我老公鼓勵我睇醫生,但有時佢都唔會完全明白情緒病是什麼一回事,如身邊人有情緒問題,支持是最重要的!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊