自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

c9c9c9 發表於 18-2-28 20:22
我個仔就係擔心緊呢樣野,慘

明白佢心情。
考生比$去不停練oral group discussion 考試技巧,
如果考試group 到D玩玩吓的對手,好影響分數
oral 其實佔分好重,可以影響升grade, 降grade

大宅

JoanC 發表於 18-2-28 13:30
我覺得庫房有盈餘就應該一直豁免考試費,無論係學生定自修生,佢係去考試已係上進嘅表現,應該支持。比起無 ...

咪係囉,大家都係學生,低律(不要忘記,已被関顧,)既有$2000,其餘既學生就冇份, 財爺自找麻煩。而家還攪亂2019 DSE, 真係多得佢5少呀!!

子爵府

學生比佢害死啦

大宅

美之選468 發表於 18-2-28 13:38
對今年及之前的考生極度不公平呀 !!!

邊有得話唔公平
唔通之前派6000蚊
Under 18歲又話唔公平?

大宅

剛打去考試局查詢(都想清楚怎樣評分).
市民不滿意財政預算,找位出氣(DSE考試費全免).如果是一般人去貪玩語文科筆試 , 因為都要講有某程度或需要實力, 日校學生中四開始準備,一定不會受影響.
但如果觸發大班大學生或導師級去應考,就有大大影響. 考試筆試或評分計算(學生與自修生一齊計), 全港考生分數最高10%評 5**, 次30% 5* (如有錯誤請修正),即如果某些大學生或導師級不滿財政預算,而作出唔蝕底心態去應考(等於中學生考小學試一樣簡單),他們有可能取得頭10%或30%學分, 而2019 真正的應考生只排後者 (最高只能取得5,當然都有部分超班學生可取頭10% 5**). 這樣是大大不妥, 因為學歷較高的考生取5**或5* 比率高了 (只想因為有免費考試費去測試自己能力), 但備戰多年的學生就失去報讀心儀科目或失去入大學機會.
可能還宥些人說, 做好自己, 裝備足夠咪得. 試問如果有一班大學生或導師級高水平與一舨中學生一起評級去考, 對本身真正想入大學試學生公平嗎?
****所以明年2019的應考生和家長, 應該致電考試局 36288860 或電郵 [email protected] 反影2019 DSE 應考生的擔心和憂慮.

男爵府

回覆樓主

我聽聞有d補習老師會去報考, 以証實力
而我想報英文同美術

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

smile930 發表於 18-3-2 13:48
剛打去考試局查詢(都想清楚怎樣評分).
市民不滿意財政預算,找位出氣(DSE考試費全免).如果是一般人去貪玩語 ...

這絕對是我所擔心的。
成日話“機會係留給有準備的人”
但我想講幾有準備嘅應屆DSE考生,如何可以同專教該科嘅補習天皇/大學生爭5**呢?
針唔咭到肉唔知痛,旁人未必完全理解我們的憂慮。

大宅

跳跳虎媽媽 發表於 18-3-2 20:16
這絕對是我所擔心的。
成日話“機會係留給有準備的人”
但我想講幾有準備嘅應屆DSE考生,如何可以同專教該 ...
所以咪要我哋“2019嘅考生和家長”齊心反映我哋擔心嘅問題。希望能夠及時 挽救得到。

大宅

今朝打去考試局時 ,考評局都話仍未定案,會再研究怎樣處理。
所以希望 明年考生和家長,可以的話,打電話又好, email 又好,希望多d 人訴求,等他們知道情況。

旁邊人說2019考生自求多福,不如自己盡力爭取吧!

大宅

1314625 發表於 18-2-28 12:56
雖然我無法受惠,但都好
幾好啊,到時自修生大增,玩死班全日制學生

大宅

smile930 發表於 18-3-2 20:58
所以咪要我哋“2019嘅考生和家長”齊心反映我哋擔心嘅問題。希望能夠及時 挽救得到。
...

係咪有群組?想加入!

首頁

尾頁

跳至