跳至

首頁

尾頁

洋房

請問可否分享下子女在加拿大讀書同香港讀書既分別? 我女女現在一歲。

小朋友喺加拿大係幾歲開始入學的?在香港,一歲就讓小朋友上playgroup, 2歲上n班,3歲K1

可否分享下在加國讀書的校園生活?

為什麼大多數人都說在加拿大讀書比在香港讀書好?

謝謝(emoji)

別墅

poonpoon25 發表於 18-3-1 11:14
請問可否分享下子女在加拿大讀書同香港讀書既分別? 我女女現在一歲。THANKS~ ...

Public schools and Catholic schools are free from Grade 1 to Grade 12. That' is: from primary to high schools are free. In public primary school, you may choose French Immersion program from special school board. They offer all subjects in French from Grade 1 to 4, then gradually English starting from Grade 5.

洋房

leokmcheung 發表於 18-3-1 11:35
Public schools and Catholic schools are free from Grade 1 to Grade 12. That' is: from primary to hi ...

thank you for yr reply. how about kindergarten? need to pay school fee? how old of the children study in k1 ?

thanks

別墅

poonpoon25 發表於 18-3-1 11:47
thank you for yr reply. how about kindergarten? need to pay school fee? how old of the children stu ...

There are free nusery schools but just 2 to 3 days a week and 2 to 3 hours each time. I'm sure you can find private ones with 5 days a week and longer hours.

男爵府

回覆樓主

我啲仔讀public school, 所以只比到public school 資料你。

呢邊5歲先正式返kindergarten, kindergarten 只係讀一年,而且係响小學度返全日。 即係話佢响間小學係由kindergarten 讀到Grade 7.

Kindergarten 先學A-Z. 日日返學就聽吓故事,玩遊戲,教吓poem,畫畫。放學無功課。

我大仔今年Grade 3, 响學校會做project, 做science experiments, 去旅行, 日日嘅功課只係叫你睇書20分鐘,乜書都得。 有小測驗,但無考試。 學校成積表無分數,無grading, 只係話你meet 唔meet expection.

响呢邊小息時只有玩,圍住學校跑。

香港學校嘅生活,就係抄寫,默書,測驗,考試,做功課。

大宅

chole16 發表於 18-3-1 14:05
我啲仔讀public school, 所以只比到public school 資料你。

呢邊5歲先正式返kindergarten, kindergarten ...

你好!
想請問你是否住在溫哥華?因為你所講的資料跟我所知的有小小分別.

我所知的是多倫多,幼稚園由4歲開始,讀2年(等同香港K2 & K3.
在4歲之前,如果父母都要返工,一般都會去daycare.
至於小學,呢邊是由grade1to grade 8
Grade 9開始先叫high school 中學.

由於我阿仔現在香港一間國際學校讀,他們的課程是跟安大略省一樣,用的課本都是跟加拿大一樣.他們grade1-8只有測驗沒有考試.越低年級起輕鬆,越高年級功課也相對越多.
但我不清楚香港呢間學校既學習情況是否等同多倫多的public school.

備註:我之前在多倫多由grade11開始讀,所以grade 11之前既情況,都是問加拿大那邊的朋友
今年7月會回流多倫多,阿仔今年9月會讀grade8.阿囡到時得兩歲多,所以未有耐入學.

子爵府

回覆 poonpoon25 的帖子

小朋友喺加拿大係幾歲開始入學的?Toronto starting at 4 for junior kindergarten

在香港,一歲就讓小朋友上playgroup, 2歲上n班,3歲K1 - 呢度冇咁樣, public 4yo先開始, unless自費私校.

可否分享下在加國讀書的校園生活?

用香港public (intensive ) vs 加拿大public (hae爆)

為什麼大多數人都說在加拿大讀書比在香港讀書好?

冇壓力

子爵府

ngan2017 發表於 18-3-1 15:20

我所知的是多倫多,幼稚園由4歲開始,讀2年(等同香港K2 & K3. <-yes
在4歲之前,如果父母都要返工,一般都會去daycare. <-yes
至於小學,呢邊是由grade1to grade 8
Grade 9開始先叫high school 中學. (<-yes)

由於我阿仔現在香港一間國際學校讀,他們的課程是跟安大略省一樣,用的課本都是跟加拿大一樣.他們grade1-8只有測驗沒有考試.越低年級起輕鬆,越高年級功課也相對越多.
但我不清楚香港呢間學校既學習情況是否等同多倫多的public school. <-係, g1-3都冇咩做, g4開始有小小, 越高grade課程就越pack, 不過總體都係好輕鬆. 但一上到g9就黎料, 對一向輕鬆開既小朋友就有d難handle.

洋房

回覆樓主

我想讓女兒在溫哥華讀書,請問為小朋友選擇kindergarten 時,可在哪裡搵到學校的資料?在選校時有什麼要留意的地方呢?

男爵府

ngan2017 發表於 18-3-1 15:20

係啊,我响溫哥華!

子爵府

poonpoon25 發表於 18-3-1 11:14
請問可否分享下子女在加拿大讀書同香港讀書既分別? 我女女現在一歲。

小朋友喺加拿大係幾歲開始入學的?在 ...

加拿大讀書比香港輕鬆,更開心,更有學習興趣。

我仔係香港傳統學校讀完小五,來加拿大一星期已經話不要再返香港讀書,香港每天返學要做好多功課,小息又要俾老師捉住背書,食飯都未必食得切, 老師又要趕課程,返學只為了功課,默書,測驗,考試。
仲有同學會好多bullying, 睇唔起做得不好的同學。

但加拿大同學們和老師們會鼓勵做得不好的同學,上學更有趣,不只為測考而上學。我仔來了半年開始看英文小說,以前從未想過他可以做得到。 他每天都高高興興的去上學。

大宅

我個仔和個女年多前過加,當時係(Grade 5 & 8), 佢地都話不要再返香港讀書! 因為真的比起在香港讀書,加拿大讀書真的比較輕鬆和冇咁大壓力~

珍珠宮

chmanpong 發表於 18-3-2 08:58
我個仔和個女年多前過加,當時係(Grade 5 & 8), 佢地都話不要再返香港讀書! 因為真的比起在香港讀書,加拿大 ...
各位,應該考慮環境變遷,親戚仔和女(當時8和9歲)过去讀左6年,有突發事件;要返香港讀書,咁揾學校,根本跟唔上(中文)同外國返學習慣左游閑,無乜功課,relax 慣,返來只能入國際學校。。果段時間父母好慘。。。

別墅

cecilau 發表於 18-3-2 05:17
加拿大讀書比香港輕鬆,更開心,更有學習興趣。

我仔係香港傳統學校讀完小五,來加拿大一星期已經話不要 ...

聽你咁講,我安心好多!今年暑假會一家人回流加拿大,仔仔今年小五!香港讀書壓力很大!

別墅

TingTing 發表於 18-3-2 09:22
各位,應該考慮環境變遷,親戚仔和女(當時8和9歲)过去讀左6年,有突發事件;要返香港讀書,咁揾學校, ...

多謝提醒!但突發事故是預計不了!在加拿大會發生,在香港也有機會發生不同的突事故。
作為父母,我只想安排最適合的給子女,讓孩子建立良好丶健康的學習態度,保護他們的求知慾,各方面也能平衡地發展。當然,有得必有失, 回流可能要犧牲了部分現有的享受。 我已預計了回到加拿大後,也需要一段時間去重新適應。

子爵府

好媽媽勳章

我女而家grade 2,仔而家SK (即senior kindergarten, 高班),都係安省
搬過嚟上年即係阿女入小學,個仔剛入JK

基本上資料樓上已經講左,香港一定比呢邊壓力大

呢邊可以話係hea亦可以話係比細路仔有自己嘅發展,著重個人,
香港小一頭嗰個月除左要適應功課同默書測驗之外,就係要學排隊守規矩
香港將群體放得好前,個人放得比較後D,可能因為地方細0既限制,小朋友相對無咁多空間比佢哋想點就點

呢邊空間大啲,時間好似多啲,識教嘅就係可以發展自我,唔識教嘅就係hea,呢邊初小(唔記得到幾年級)都係主要一個老師教晒(除音樂體育法文之外),所以嗰年遇著個肯教識教嘅老師,細路進步會好大,否則,成年唔知做啲乜

某程度上,呢度完全無功課長遠未必係好事,正如樓上有個JM講,去到grade 9啲嘢好甘, 如果一直hea開, 到時好難搞(再加埋嗰時正值反叛期) 所以我自己覺得嚟得呢度讀, 又唔可以比佢哋太hea

總括嚟講, 我自己覺得無論晌邊一邊讀書, 晌屋企都要同小朋友做個平衡

大宅

回覆樓主:

我仔4歲,係香港讀完1年N班,過到黎溫哥華,要5歲先讀得kindergarten,但3歲開始就可以返preschool,日日返學唱歌玩做勞作,無功課,佢話好開心,亦比香港時講多左野。

大宅

wgcw1210 發表於 18-3-3 07:44
我女而家grade 2,仔而家SK (即senior kindergarten, 高班),都係安省
搬過嚟上年即係阿女入小學,個仔剛入 ...

Grade 9 即香港中三??

子爵府

sfly97 發表於 18-3-6 07:26
Grade 9 即香港中三??

yes, Grade 9 = 香港中三

洋房

dragonflies 發表於 18-3-6 06:59
我仔4歲,係香港讀完1年N班,過到黎溫哥華,要5歲先讀得kindergarten,但3歲開始就可以返preschool,日日返 ...

pre school係咪同香港既n班差吾多?
一日番幾多個鐘? 學費係幾多?
我都有考慮我女喺溫哥華讀書,可以喺邊度搵到學校的資料ar?
thank you

首頁

尾頁

跳至