自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://hk.thenewslens.com/article/90477

//屋越大,糖越大,單位越多,糖越多,大財團、大業主成為了最受惠的組群,因為他們擁有大量非住宅物業,例如舖位和寫字樓,所獲得的糖異常巨大。

在2016/17年度,獲得最高差餉寬免額的首10位差餉繳納人,合共擁有39,865個物業,合共獲派1.24億元。這項措施完全是向大財團、大業主派錢!(來源:https://budgetq.g0vhk.io/reply/2017-FSTB(Tsy)096

寫到這裡,我們不禁要問:究竟基層組群獲派多少糖呢?

以2017/18年度財政預算案為例,政府向領取社會保障的人士,發放金額相當於一個月的綜援標準金額、高齡津貼、長者生活津貼或傷殘津貼,額外開支約35億元。此外,就低收入在職家庭津貼及鼓勵就業交通津貼,亦作出相若的安排,額外開支約1億元。不過,政府在寬減薪俸稅、利得稅和差餉上,開支為292億!//

(注意, 呢篇文係講之前啲財政預算, 唔係今年. 不過今年都啱用. 因為今年都有免差餉)

大宅

.

男爵府

annacckong 發表於 18-3-1 15:39
https://hk.thenewslens.com/article/90477

//屋越大,糖越大,單位越多,糖越多,大財團、大業主成為了 ...
咁點解著眼點唔係果D冇其他福利, 辛勤工作而要自己供樓或租樓既人點受惠? 佢攞差餉寬免額的首10位差餉繳納人做例子, 咁佢唔攞公屋身家最豐厚果十個黎證明公屋制度要取消? 呢D挑撥離間既言論好不負責任.

佢所講既果D社會保障,政府係每個月都要比既,要計既話,唔該計全年開支, 而唔係攞一次特惠安排黎計, 咁樣好取巧. 中產冇咩福利, 免稅同免差餉都係一次過架咋, 咁佢都要眼紅?

水晶宮

uoaccf 發表於 18-3-1 15:53
咁點解著眼點唔係果D冇其他福利, 辛勤工作而要自己供樓或租樓既人點受惠? 佢攞差餉寬免額的首10位差餉繳納 ...
咪係囉, 搞分化

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有繳稅, 先至有得退, 屋大, 有錢都係自己努力得黎, 政府福利可能都未必享用過, 亦未必有資格申請,
如果你想好似有錢人咁年年有退稅, 請加油努力, 做個有能力交重稅嘅有錢人,

與其問政府可以比咩你, 不如你先講你付出左幾多.

伯爵府

回覆樓主

有錢人交得稅多自然退得好,好合理公平。

珍珠宮

annacckong 發表於 18-3-1 15:39

//屋越大,糖越大,單位越多,糖越多,大財團、大業主成為了 ...

我係小業主,我也有受惠

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

咁佢地都好有貢獻

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

jojo1234 發表於 18-3-1 16:18

lovefu12    發表於 18-3-1 17:06

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

退稅系因為交左稅,錢唔系派比交稅既人,只系收順d咋!
當你明白政府盈餘(高地價/股票收益)邊度黎,其實一直中產或有買自住樓或租樓既人最慘,呢班人可以話賣左身比政府做牛做馬。
無交稅,無買樓,無租樓既人唔好再埋怨自己無得分。

lovefu12    發表於 18-3-1 17:05

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

uoaccf 發表於 18-3-1 15:53
咁點解著眼點唔係果D冇其他福利, 辛勤工作而要自己供樓或租樓既人點受惠? 佢攞差餉寬免額的首10位差餉繳納 ...
心水清

男爵府

MsBusy 發表於 18-3-1 16:08
有繳稅, 先至有得退, 屋大, 有錢都係自己努力得黎, 政府福利可能都未必享用過, 亦未必有資格申請,
如果你 ...

good point

珍珠宮

回覆樓主

真係唯恐天下不亂
仇富言論就係呢啲人帶起

公爵府

annacckong 發表於 18-3-1 15:45
https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_socsecu/sub_statistics/

同埋其實低數入同失業佔綜緩 ...

減差餉係比少左錢
唔係另外比錢有錢人

琥珀宮

伯爵府

yurijm 發表於 18-3-1 17:30
真係唯恐天下不亂
仇富言論就係呢啲人帶起

唔怕,明事理嘅人好多

伯爵府

jojo1234 發表於 18-3-1 16:18

係囉!

子爵府

回覆 annacckong 的帖子

其實大部分富人是经过冒險及努力才致富的,窮人们可以试下努力令自变成富人,只看別人的好是没有作用的.楼上有讲,佢地係比少D,唔係向政府攞

珍珠宮

MsBusy 發表於 18-3-1 16:08
如果你 ...

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

其實我覺得退稅同免差餉係好公平,人地搵得多到得多稅,能夠退稅係合理。
反而食老綜個班同之前公屋免租先不公平。

首頁

尾頁

跳至