自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

洛婷 發表於 18-3-1 16:52
全香港人都有一次生日免費去海洋公園,
果 1 萬張
其實海洋公園免費飛真係無乜特別,生日都有免費,不值一提,茂利波竟然放在预算案中想邀功。免DSE考試費又係,點解只係DSE考生有糖? 點解只係2019年果屆?點解考IB無?完全無理據可言,亂咁嚟,巧立名目,以為用少少錢當加多粒糖。

子爵府

littlesister 發表於 18-3-1 23:20
其實係好意黎既,不過香港太多無聊人啫,我已經見fb 有人玩野話一齊報啦
...
我都覺, 高估港人質素。亦都反映班官思想離地。其實呢個免考試費都可以照行, 好似持續進修基金咁, 報考者俾咗錢先, 一定要應考咗兼且合格, 就可以退款。

複式洋房

回覆樓主:

簡單啦,首先日校學生免費。
跟著自修生要先繳全數,所申報科目合格先得到退款。

子爵府

MsBusy 發表於 18-3-1 17:00
當年曾俊華話入6000去MPF, 最後都因為民意改左, 肯檢討唔係好事咩?

肯檢討當然係好事,我認為政府最需要儘快檢討,炒咗個財爺換另一個!

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ava_va 發表於 18-3-1 16:54
整既時候冇諗後果架?咁後知後覺

係啦,真係唔明 仲有背後佢嘅團隊

大宅

根本唔應該推劏房波做財爺。又唔得民心又無腦。点解唔直接調低每樣考試的考試費。比全港修讀課程人仕都受惠才是公平。

伯爵府

1773 發表於 18-3-1 17:50
硏究好細節再實施是好事,這個本來是好的提議,因為對於一些夾心階層來說,要一下子拿幾千元考一個試,可能 ...

本身學校考生好似就有得申請資助唔係咩

伯爵府

馬爾太 發表於 18-3-1 18:36
波叔就係呢啲一千幾百尤如垃圾嘅人。再者佢對仔女讀 IB,考試費貴好多!點會諗到班蟻民會一窩蜂咁去攞呢個 ...

佢地生活離地,根本冇諗過嗰千千聲既考試費對好多人泥講唔係小數目,講真,唔洗錢我都想報當時冇報既科,合格左我賺到,唔合格我損失只係好小時間,但至少我會知道我當年我想知既事

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

只要改為免2018DSE 考生,

就已經解決了問題。

因為他們巳經交了考試費,

所以安排退款就可以。

大宅

回覆樓主:

O P出於好意送一萬張飛,真有marketing 手法,帶一個小朋友去就可賺埋父母入場果份,根本無損失,分分鐘仲有得賺,你估O P無諗過度過?真唔明果一萬張點分配?加埋D免費D S E考試費只係小恩小惠,我寧願佢將D錢放番係獨居老人同老人醫療。移民後睇到外國老人福利同香港比較,真心覺得香港獨居老人真係好惨,有病睇醫生都唔捨得洗

男爵府

回覆樓主

其實代繳考試費係好事,係D人貪口爽話要報考啫,呢個唔係政府問題,而係呢人無聊咋喎。
只要加first attempt 先資助,便解決了,現時若全免也是first attempt 才可豁免的。

子爵府

cl9725 發表於 18-3-2 02:41
根本唔應該推劏房波做財爺。又唔得民心又無腦。点解唔直接調低每樣考試的考試費。比全港修讀課程人仕都受惠 ...
唔知佢d劏房save 到幾多差餉呢?

子爵府

KWOKS 發表於 18-3-2 06:43
O P出於好意送一萬張飛,真有marketing 手法,帶一個小朋友去就可賺埋父母入場果份,根本無損失,分分鐘仲 ...
係,傷殘、老人服務、特殊病,多多都願意,比三糧綜緩⋯⋯

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

asa2012 發表於 18-3-1 17:24
其實只要鎖定為2019年的學校報考考生,同2018考生(預今年的失手考生)2年就不能解決濫報考問題嗎?大多數 ...

就是咁! 我相信咁做最好。

其實話要想考dse, 就算唔駛錢都要時間的, 算你幾叻都要溫下操練下, 如果只貪唔駛錢就咁去考, 真的咁容易考到好成績? 有的, 但不是個個都係囉! 讀書或有工返的仲要請假喎!

反而係擔心要用多左人手同資源係考試到, 如果報左又唔去考, 呢d又要浪費啦!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

有去考就免費 , 報咗但 no show 就收足

侯爵府

回覆樓主:

我相信d學生寧願比錢,都唔想多左d人唔度攪攪震,佢最好就收番呢項優惠

水晶宮

回覆樓主:

如果知道做法吾正確,改過是正確做法。索性取消埋三糧,轉為派錢和减電費啦!

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

又唔取消俾廢人既三糧
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

lotteyi 發表於 18-3-2 06:55
其實代繳考試費係好事,係D人貪口爽話要報考啫,呢個唔係政府問題,而係呢人無聊咋喎。
只要加first attemp ...

啲無聊人好擅長將好事變壞事

首頁

尾頁

跳至