嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

妳們的BB是否一覺訓到天光?

我的B仔現時5個半月, 不用食夜奶, 但每晚他會起幾次身(一係[鐵]了奶咀, 一係卒眼/卒面, 一係無端端喊/叫), 我每晚都要起身幫他執奶咀, 我已用米袋/開冷氣/看醫生....), 都係咁, 佢又訓得唔[霖], 我又無得訓, 又要返工, 都唔知點算好!!! 請幫忙!!!

男爵府

Re: 妳們的BB是否一覺訓到天光?

我亞B都係錦架喎,一到四五點就要奶咀,跟住“依依俄俄”,佢一直都無張開眼架喎。有時又要我幫佢轉側身,我一晚起三四次身架,無辦法架喎。 ?-(
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!
該用戶已被刪除

子爵府

我BB女(1.5M)如果晚上十二點食奶, 佢可以一覺訓到五, 六點, 不過就唔係日日都WORK, 有時都三, 四點都要食奶

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

男爵府

我個b之前都係咁o家~~用盡所有方法都唔得,於是試下把心一還又得佢卒眼/卒面、喊/叫,如是者,自已卒多幾晚就唔洗人理佢喇~自己卒完轉完身就訓覺了~~lee 唔知係唔係食o左d藥驚既關係,lee幾日訓覺又係咁喎,仲一早0600就起身了就算俾佢夜d訓覺都係咁,有冇人可以指點~~~

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

醒目開學勳章

我b家下7個幾月大都係咁架!有時訓訓下,都會無啦啦大喊架!聽d老人家講,話bb咁喊可能係臨訓前玩得太癲喎!?-(  

我b家下識得轉身仲煩,佢成晚訓著都響張床仔度氹氹轉,一時打環,一時又爬低訓,一時又伸晒d腳仔響張床欄出面,唔理佢又唔得喎,真係一晚要起幾次身,唔駛訓咁濟!

別墅

我個仔之前都係食奶嘴,晚晚醒幾次,
一直到八個幾月,我同老公決定同佢戒奶嘴,
一晚就攪掂,從此一覺到天光!
當然,果晚真係一世難忘……

家下晚黑九點左右訓,
一覺到天光至早上六點幾!
亦從此不用奶嘴!

bb真係可以訓練架!
但係真係要好忍心一至兩日,
我比較好彩,一日攪掂,有人攪成個禮拜架!
但係一定得架!

但係一覺到天光對佢實在太重要,
因為發育主要在他睡眠的時候,訓得唔好,點發?
所以為佢好,點都要幫一幫佢架!

珍珠宮

醒目開學勳章

神仙魚 寫道:
bb真係可以訓練架!
但係真係要好忍心一至兩日,
我比較好彩,一日攪掂,有人攪成個禮拜架!
但係一定得架!

但係一覺到天光對佢實在太重要,
因為發育主要在他睡眠的時候,訓得唔好,點發?
所以為佢好,點都要幫一幫佢架!

神仙魚 :

但係我b家下晚黑訓覺已經唔用奶嘴啦喎,都唔能夠一覺訓到天光,咁可以點攪? ?-(

珍珠宮

2021勳章

我阿b現在十三個月大. 由佢出世開始我就無覺好訓.

大宅

妳們的BB是否一覺訓到天光?

係.....................就好喇!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

別墅

ho_mama:

其實用不用奶嘴並不是問題,
關鍵係你能不能狠心,
當你個bb半夜醒來喊時,你不可以理他,
任他哭上一至兩個鐘,他就會因太累而睡,
一至兩天左右,
他就會學會原來半夜起來是沒人理會的,
他自然而然就不會再起來!

當然,以上所講,先要攪清楚他是否睡前已食飽飽,
會不會太熱或者太涼,
有沒有尿尿或便便,
又或者有沒有其他問題,
若然一切攪妥,
以上不理他一定能夠訓練到他一覺到天光!

這不是我講的,是眾多專家之言,
我試過,又真係有效!

之不過,要一日定兩日定三日,
就因bb而定,每個b也不一樣!

還有:
戒夜奶和訓練bb一覺到天光的黃金時間是三至四個月
這話一點也沒錯
除非你個b夫然戒了,那當然恭喜,
若否,也要你個b有一定食量,
所以不能太細個進行戒夜奶,
因為食咁得太少,點捱一晚?
食量大的bb當然可以!

我個仔係超細碼,
所以過了黃金戒夜奶時間,
麻煩來了!

我八個幾月先同佢戒,
但係呢個時候佢已經識爬起床,
果個企係度口水鼻涕齊來衰求你理佢既畫面,
實在非常震撼,
我和先生肯定一世難忘!

三四個月未識企,又冇咁細個,齋喊,冇咁難頂!
所以係黃金時間!

複式洋房

我個女每晚大約7:45 sleep, 直至第二朝6:30左右. 有時跌咗奶咀哭一兩聲, 比反佢就OK.
First daugter - Wai Wai second daughter - yan yan

珍珠宮

醒目開學勳章

神仙魚 寫道:
ho_mama:

其實用不用奶嘴並不是問題,
關鍵係你能不能狠心,
當你個bb半夜醒來喊時,你不可以理他,
任他哭上一至兩個鐘,他就會因太累而睡,
一至兩天左右,
他就會學會原來半夜起來是沒人理會的,
他自然而然就不會再起來!

神仙魚 :

我都想狠心d,但佢遞高仲伸晒d腳仔響d床欄出面,我驚佢唔知會唔會係整親喊架喎?! ?-(

珍珠宮

醒目開學勳章

bibichan 寫道:
我個女每晚大約7:45 sleep, 直至第二朝6:30左右. 有時跌咗奶咀哭一兩聲, 比反佢就OK.

咁犀利! 我b係咁我就發達囉!

大宅

我亞b之前要食夜奶, 每四個鐘起一次身食奶, 真係準時過鬧鐘 不過呢個月開始佢已經戒咗夜奶啦, 可以11:30pm食最後一餐奶, 食到大約12:30am瞓著, 第二朝9:00am先起身再食奶。 :mrgreen:

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

我個仔從來都未試過一覺訓天光
越大就醒得越多次咁 , bb食人奶 , 佢要食奶先訓得番
我試過唔理佢 , 佢會坐係到喊 , 之後就醒 , 週圍爬 , 週圍攪野 ~~
都唔知點算好??
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

我尋晚兩點同三點幫他執過奶咀, 到4點佢成個人醒了, 係度叫, 我試試狠心D不理他, 想等他自己再訓過, 過了3個字, 佢喊起上黎, 我只好起身比水佢飲, 跟住佢先訓番, 一直至到7點半起身, 但佢而家5個半月已經出了兩隻牙, 不過時時牙癢癢, 好

大宅

好媽媽勳章

我女下個月2歲啦都仍食梗夜奶呀

大宅

我个女都21个月了, 但每晚都醒2-3次, 重要喂一次夜奶.....岁然有工人, 但我都要起身看看, 帮手开奶, 我都好想个女乖乖训天光...不过我估都是"发梦无甘早"!

首頁

尾頁

跳至