單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

del

別墅

回覆樓主

唔好灰心,加油(emoji)(emoji),照顧好仔女先

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

講真,佢一日唔離開你既生活範圍你一日都走唔到出個圈,狠心啲叫佢走啦,唔係最終攪到你精神出問題,到時邊個照顧小朋友,最終受傷害都係對小朋友,有時做好人都要睇環境同對咩人

別墅

sammy76 發表於 18-3-7 17:20
都明白幾不咁心都好, 日子都要過, 唔好聽d講係貼埋大床被人搶老婆。

樓主!不是你問題!是你老婆唔珍惜。所以好好愛惜子女同自己! 邊有女人會甘樣傷害自己老公和子女!我老公做也辛苦我也會心痛啦! 你可以的話同小朋友一起去下日營,多D相處,你會好開心有對子女同你一起下半生。

翡翠宮

sammy76 發表於 18-3-3 22:25
農曆新年前, 我還自以為有個幸福的家, 70後的我, 80後的太太, 一對可愛的子女。這個家, 婚前婚後足足花了18 ...

一切會好起來的。加油!

別墅

del

大宅

農曆新年前, 我還自以為有個幸福的家, 70後的我, 80後的太太, 一對可愛的子女。這個家, 婚前婚後足足花了18 ...

我和你情況好似

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

唉,樓主我同你情況好似。不過,我叫佢搬走喇,暫時叫分居,未攪離婚!我果件一直都只係認自己鍾意左第二個而無一齊,但係我已經搵到好多證據佢係同個8婆一齊左!

之前同佢嘈過好多次,佢都好惡,好決斷咁話唔會同我一齊亦都唔會同個8婆一齊!臨近佢搬呢幾日好似轉死性咁,對我態度好好,又突然做返個好爸爸陪兩個女玩(因為由細到大佢都好少同兩個女玩,佢係寧願用多d時間訓覺都唔會早少少起身陪兩個女既人)

佢講到好動聽,話會繼續一星期返黎食一次飯。又叫我得閒可以同兩個女去佢公司搵佢。但我已經決定年底會搬,亦都唔會話佢知搬去邊(我住外國,會搬去第二個省,近我d朋友)

既然佢個心都無你,你仲對佢好,到頭來最傷既只會係自己!我知講好易,我由年頭發現佢有問題開始到而家,其實都未放得低曬,我都會喊!不過可能我習慣左,佢工作時間長,一直都係我自己湊大佢地,同佢地周圍去,所以兩個女都習慣一星期只會見到爸爸一次!

樓主加油呀!我都將我既事講左比屋企人聽,佢哋下星期就飛過黎陪我!其實唔好怕話比屋企人知,佢地永遠都會支持你!

同埋我覺得,你唔好再比你Ex(容許我咁稱呼佢)突然出現喇,對你對小朋友都唔係好事!佢要返屋企就要通知你,你換埋鎖叫佢走啦!係難架,但唔行出第一步你唔會知自己做唔做工!加油!
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

民房

sammy76 發表於 18-5-30 16:30
其實我同你情況一樣, 只係男女角色調轉左, 同你一樣都係仲愛對方, 亦好愛個家, 唔想放棄, 我好明白。看見對 ...
其實我情況同你地差唔多,一齊20年,有個囡。一句我唔想過尼種生活我想要自由我想要自已理想拋底我2母女!女人要做我都做曬到頭來都糸自己去搞手續離婚......, ,同樓主一樣除左返工所有時間比曬個屋企只求一家人齊齊整整... 冇冧到人變起來所有野都冇情⋯⋯結婚誓言所有的責任都忘記了嗎?錢同自己快樂比一個同你走過20年的人重要?每日反覆問自己到底錯左糸邊⋯⋯?
好好地一頭家就甘冇左⋯⋯傷害小朋友自己!

別墅

Lovely媽咪 發表於 18-6-20 10:10
講真,佢一日唔離開你既生活範圍你一日都走唔到出個圈,狠心啲叫佢走啦,唔係最終攪到你精神出問題,到時邊個照 ...

係啦,c兄你都睇左精神科。醫生都同你判左証。吾明點解你自己重係活在過去式中。不停的自己找問題來煩惱。你想同兒女活得精神。首要不可以俾你前妻再踏足你家門。要見小朋友吾該要 預約。咁先可以慢慢才會行出 困局的!!!!!!

別墅

回覆樓主:

你前妻已經擺到明已經不愛你了。 學識愛自己多啲,先會懂得怎樣去愛你的孩子。。

複式洋房

sammy76 發表於 18-6-22 23:44
因為工作關係, 每日都要見好多唔同嘅人。今晚一位80後媽媽, 因為頂唔順奶奶太唔講道理, 自己老公搵得唔多, ...
樓主,追哂你d post. 其實你ex絕情仲好,好過佢不停講大話,對你拖泥帶水。

一年前我第一次發現ex背叛時,果種心如刀割我都經歷過,你形容嘅果種虛空,唔真實嘅感覺我絕對明白。

佢當時亦應承呢樣果樣,為咗個家,兩個小朋友,我都俾一次機會。但係果段時間日日好似福爾摩斯咁,check呢樣check果樣,其實仲辛苦。

都最後,又俾我知道佢真係再犯,其實真係如釋重負,因為我知道佢唔再care我嘅感受,我亦都唔需要留戀。

大宅

回覆樓主

一人有一個故事
見到好多人互相加油,支持,希望你地可以有一個whatsapp group /wechat ,更緊貼你地既生活,支持對方

男爵府

樓主。
睇左你個post, 只想講希望你加油。希望你離左婚都唔好放棄愛情繼續尋找你既幸福。
呢個世界真係好唔公平, 日日見到夫妻版好多女人真心真意為頭家付出左好多, 但個男人就唔理屋企唔比家用唔做家務仲要包小三。
而你就剛好相反。遇著個水性揚花既老婆。
有啲女人好奇怪。十幾年了, 佢自已都為頭家付出左好多丫。點解可以話放棄就放棄。比著我就唔捨得。
有啲女人好天真, 正如你老婆。受到新戀情既衝擊。就覺得搵到真愛了。
真愛? 唔好笑死我了。當熱戀期過左。乜愛都會變親情啦。如果接受唔到細水長流, 係都要轟轟烈烈既愛情, 呢啲女人一世都唔會找到真正既幸福。

男爵府

sammy76 發表於 18-3-4 17:08
謝謝你的鼓勵。她是愛上一個有家庭有老婆的男人, 那個男的也有兩個小孩子, 比我的一對子女大幾歲, 男的說跟 ...

未到最後都唔知答案,但兩個家庭破碎係事實,唔好諗太多,首要照顧仔女,人地點做無得控制,只要做好自己本分問心無愧就好。

男爵府

過往是自己帶住對仔女,都如單親,仲要照顧埋他,换來原來同個死老公的大陸女人風花雪月,更計劃雙宿雙棲,回大陸做大陸女婿。仲話仔女一定睇,卻爭取時間見,即時日日見,放假都不可不見,仔女Hi一聲就叫一定睇仔女。

男爵府

加油

男爵府

sammy76 發表於 18-6-19 23:16
好多謝大家為我加油!
慢長的離婚過程, 真係好折磨人, 只有一路等, 法律上又未搞清楚, 情感上又不受控的起 ...

好明白你感受;

加油!

洋房

sammy76 發表於 18-3-4 17:08
謝謝你的鼓勵。她是愛上一個有家庭有老婆的男人, 那個男的也有兩個小孩子, 比我的一對子女大幾歲, 男的說跟 ...

四個小孩也真的太可憐了
我覺得他們太自私

公爵府

既然咁,就放佢走,祝你都早日揾到屬於你自己嘅幸福

首頁

尾頁

跳至