自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

(有點兒長)樓上每晚都係11:30至12:00同隻狗玩掉波,跟住隻狗由走去執,佢隻狗跑的腳步聲同掉波聲,不停地傳到樓下我的單位,我已同房署講,我亦確認左佢的單住有養狗隻!本身我都唔想投訴,但你日間玩無所謂,我地全屋日間返晒工返晒學,但你可否自己收斂下,唔好在晚上11點後玩,房署主任淨係打電話問戶主是否有養狗?個戶主答話有,但暫養,根本就講大話,樓上發出的滋擾嘈音,困擾左我成年幾,點解房署唔即刻上佢個單位睇,個主任又話唔可以咁快去睇,要好多資料佢先可以,我亦同過呢個主人同一(emoji)搭到樓下,佢真係就咁好似抱BB咁抱去搭(emoji),根本就唔怕房署見到!我亦同過區議員講,佢亦問過主任我所住大厦無住戶可以拎豁免狗隻牌在公屋可養狗,咁我可以點做?
(利申:我都愛狗,但忍唔到佢咁既行為)

大宅

回覆樓主

狗狗無罪,如果佢俾人逼千,狗狗如果無家可歸,一係變流浪狗(無野外生活技巧死路一條)一係俾漁農處拎左去打針,都係死路一條。建議你上去或投放信件,同住戶講返情山,希望佢合作,如果可係再採取其他行動!請以狗狗生命作依歸

男爵府

nicole1981 發表於 18-3-4 00:25
(有點兒長)樓上每晚都係11:30至12:00同隻狗玩掉波,跟住隻狗由走去執,佢隻狗跑的腳步聲同掉波聲,不停地 ...

可能狗狗係影響左你,但佢換來的,係無左條命,你於心何忍~

慘慘~

珍珠宮

jj1984 發表於 18-3-4 00:38
狗狗無罪,如果佢俾人逼千,狗狗如果無家可歸,一係變流浪狗(無野外生活技巧死路一條)一係俾漁農處拎左去 ...

老實,呢招對有養狗既公屋户一定冇效
狗狗要放養
行出行入,肯定有隔離鄰舍投訴
如果冇人投訴,等到樓主呢啲樓下居民投訴
好有可能係足不出戶啦
狗狗係咁既環境生活,真係好咩?

加上公屋户有規定
佢地明知唔養得而照養
已經係極自私行為了

我知道有部分公屋户經申請係可養狗
但明顯唔係樓主講既個案
呢招動之以情,應該冇乜用

子爵府

龍山仔仔 發表於 18-3-4 00:48
可能狗狗係影響左你,但佢換來的,係無左條命,你於心何忍~

慘慘~

我都唔想,但你有無諗過係你一個晚上睡覺時間,仲要聽到佢係玩而產生嘈音而影響到人,你會點?

子爵府

yurijm 發表於 18-3-4 00:48
老實,呢招對有養狗既公屋户一定冇效
狗狗要放養
行出行入,肯定有隔離鄰舍投訴

無錯,但有人話我於心可忍,我真係無野好講,如果個個都係咁,咁就可以個個係公屋養狗啦,我都想養埋一份,但大前題,係我住緊公屋,我都遵守佢既條款!

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

如果根本唔比養狗,而樓上違規,到時隻狗要走都係樓上個養主做成喎。 一早唔養咪唔會害佐隻狗
大家好,我是子悠~~

子爵府

回覆樓主

公屋唔係有扣分制㗎咩?
個主任既然知樓上嗰戶有養狗,唔係可以做嘢喇咩?

噪音同未經申請養狗都已經可以扣分啦!

個主任擺明hea 你啦!下次問返主任,如果咁都唔駛扣分,麻煩請佢上司解答!
http://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/estate-management/marking-scheme-for-estate-management-enforcement/index.html

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我對面果隻又係極品,你養狗唔嘈到我,我話知你養恐龍,成日半夜2,3點吠唔停,整醒我,大佬你唔訓我就唔洗訓 真係火都黎埋,住左5年都冇事,今年就冇啦啦多隻狗,打去投訴話佢有醫生信可以養狗,又話會將隻狗放去露台位,總之唔近門口,好左一排,我頂又吠過,真係好黑人憎
感激遇上你~

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主

「唔可以咁快去睇,要好多資料佢先可以」
1)即係點「咁快」,慢又即係幾多月、幾多星期、幾多日?
2)「好多資料」又例如係乜呢?

有人投訴,但實際證據又需要提供什麼呢?
是否有多過一個住戶投訴已可出信警告信?
處理投訴,是否給予合理時間通知對方修正?
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

kiko_mami 發表於 18-3-4 01:01
我對面果隻又係極品,你養狗唔嘈到我,我話知你養恐龍,成日半夜2,3點吠唔停,整醒我,大佬你唔訓我就唔洗 ...

無錯!係凌晨時份比人嘈音滋擾我明白會好炆,但有人就話我於心可忍,我都實在無講,
針唔拮到肉唔知痛,學你話齋,你唔嘈到我,我話知你養恐龍呀!我只是想尋求方法,唔係話比人無良心!

子爵府

edithyy 發表於 18-3-4 00:59
公屋唔係有扣分制㗎咩?
個主任既然知樓上嗰戶有養狗,唔係可以做嘢喇咩?

我都覺佢hea 我!但我又唔知點做?因為佢話佢係我嗰座既區長!咁其實我可以揾邊個?

子爵府

nicole1981 發表於 18-3-4 01:07
我都覺佢hea 我!但我又唔知點做?因為佢話佢係我嗰座既區長!咁其實我可以揾邊個?
...

試吓打去熱線問吓

水晶宮

回覆樓主:

住公屋啲人超惡,搬入去租人地方唔比養狗一早知,到房署話實行扣分,收屋個個養狗人士走出來抗議,唔明政府點解要向佢地低頭

大宅

nicole1981 發表於 18-3-4 00:25
(有點兒長)樓上每晚都係11:30至12:00同隻狗玩掉波,跟住隻狗由走去執,佢隻狗跑的腳步聲同掉波聲,不停地 ...
我反而最想知一樣野就係...你話隻狗跑步聲都聽到? 但主人好似bb咁抱,咁隻狗係大定細架? 竟然跑步聲都聽到? 咁公屋樓層就超簿啦,咁人重過隻狗,行路聲會唔會更易聽到?

子爵府

藍月神 發表於 18-3-4 01:52
我反而最想知一樣野就係...你話隻狗跑步聲都聽到? 但主人好似bb咁抱,咁隻狗係大定細架? 竟然跑步聲都聽到? ...

我答你
狗仔無剪指甲,就算芝娃娃都會聽到,我外家樓上有隻,真係行去邊到知,最大鑊係隻狗半夜2點幾開始會掉鐵碗(應該係佢自己個碗)掉到5點幾先靜
利申:我愛狗,但都頂唔順

子爵府

藍月神 發表於 18-3-4 01:52
我反而最想知一樣野就係...你話隻狗跑步聲都聽到? 但主人好似bb咁抱,咁隻狗係大定細架? 竟然跑步聲都聽到? ...

佢係中型狗,我即係話佢抱住咁搭lift,亦見過佢用繩拖佢行,我係聽到佢啲狗爪聲跑去執個波,跟住又掉個波,又跑去執,不停重覆咁玩!但最大問題,我只是希望佢唔好係夜深時份玩,日間佢有玩我都無理佢,但佢咁夜玩,真係會滋擾到人!而家啲公屋啲料好薄咋,我成日都聽到隔離屋鬧仔女的聲!

大宅

nicole1981 發表於 18-3-4 01:57

暈!咁鬼簿,如果佢整厚少少,好多問題都解決,咁如果電視聲會唔會聽到?或者如果電視貼近公屋門旁邊,咁走廊會唔會聽到?

大宅

草莓熊本熊 發表於 18-3-4 01:56
我答你
狗仔無剪指甲,就算芝娃娃都會聽到,我外家樓上有隻,真係行去邊到知,最大鑊係隻狗半夜2點幾開始會掉 ...
即係主要聽到指甲聲?如果係咁既話...真係超簿
如果有人係上面屋企做下運動都難呀,跑下步都可能有聲

首頁
12345...6

尾頁

跳至