懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我懷孕飲糖水8 ,超少少
生完飲糖水血糖高企超好多, 生完血糖有冇機會下降, 需要再多幾多個月?

回覆 JoYeo 的帖子

Hello JoYeo媽媽~ 媽媽懷孕時血糖8.6係飽肚時測試嗎? 定係抽血結果? 生完血糖高企有咨詢過醫生嗎? 一般有妊娠糖尿嘅孕婦產後血糖都會回正常, 通常6星期左右,身體就會回復至懷孕前嘅狀況˳ 所以, 媽媽跟住醫人員指, 產後6番健康院檢查時再做一次飲糖水抽血嘅檢查, 評估身體狀況˳

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

Hi,
8懷孕時抽血結 .產後三個月血糖仍然高企 . 請問知唔知冇機會下降, 需要再多幾多個月

有冇人好似我咁情況?

大宅

JoYeo 發表於 18-3-5 18:17

Hi,

不如你去做多次耐糖測試(飲糖水)
我產後檢查時醫生轉介化驗所做耐糖測試,報告直接送去醫生度,姑娘打返電話話我知結果

我做既耐糖測試太概二百幾蚊

別墅

回覆 Schung1004 的帖子

請問你係咪6個星期飲糖水測試就pass咗?
我生咗後三個月仲有超好多. 我好擔心

大宅

JoYeo 發表於 18-3-5 20:32
回覆 Schung1004 的帖子

請問你係咪6個星期飲糖水測試就pass咗?

我飲糖水既既時候已經係8個星期,嗰排成日食薑醋,好彩啱啱合格
JoYeo 發表於 18-3-5 18:17

Hello JoYeo, 醫生有冇約下次覆診時間呀? 有冇再約抽血驗血糖? 而家媽媽要有均衡飲食,控制食物份量,少食多餐,少糖少鹽,加上適當運動, 例如每天30分鐘散步, 瑜珈,都有助控制血糖水平架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

3個月後
回覆 JoYeo 的帖子

媽媽產後血糖高有冇記錄低俾醫生睇呀? 通常生完BB之後,荷爾蒙分泌漸漸變番正常, 大部份媽媽血糖會降低番去正常水平, 但都有少部分媽媽嘅血糖會持續高, 需要繼續覆診跟進情況架~ 建議媽媽如果有需要, 可以向醫生詳細了解呀~

洋房

JoYeo 發表於 18-3-4 15:30
我懷孕飲糖水8 ,超少少
生完飲糖水血糖高企超好多, 生完血糖有冇機會下降, 需要再多幾多個月?
...

HI.請問依家血糖如何?我生完5個月都高,好擔心

大宅

MacyCheungmx 發表於 19-1-4 12:51
HI.請問依家血糖如何?我生完5個月都高,好擔心

我都係好高啊你超幾多啊

別墅

回覆 MacyCheungmx 的帖子

甘你地產後6星期糖水測試pass 5 pass?如果5pass又會點架?

洋房

regent9 發表於 19-1-5 01:13
我都係好高啊你超幾多啊

我空肚高 6.5-7

大宅

MacyCheungmx 發表於 19-1-7 14:04
我空肚高 6.5-7

咁你而家點啊?有無睇醫生?算糖尿定點啊?

洋房

Ourlittlehipo 發表於 19-1-5 19:04
回覆 MacyCheungmx 的帖子

甘你地產後6星期糖水測試pass 5 pass?如果5pass又會點架?

我產後6星期冇pass.之後1個月再去糖水又pass.但係我依家都有自己時不時測血糖,點知高左…

洋房

regent9 發表於 19-1-7 14:10
咁你而家點啊?有無睇醫生?算糖尿定點啊?

冇睇..私家醫生叫我控制飲食先..你呢?

大宅

MacyCheungmx 發表於 19-1-7 14:29
我產後6星期冇pass.之後1個月再去糖水又pass.但係我依家都有自己時不時測血糖,點知高左…
...

即係你六星期飲一次就空腹高左,再隔一星期去再飲就合格?期間你有控制飲食之類?你係一直去私家飲糖水?

大宅

MacyCheungmx 發表於 19-1-7 14:30
冇睇..私家醫生叫我控制飲食先..你呢?

我去排政府但未比到期我啊!都唔知點攪好!
你大肚時有無超好多啊?

洋房

regent9 發表於 19-1-7 14:33
我去排政府但未比到期我啊!都唔知點攪好!
你大肚時有無超好多啊?

大肚空腹5.1 糖後2小時8.2.
7個月之後空腹唔得.一直5.8-6 醫生開胰島素我打 我打左個半月直到生…

洋房

MacyCheungmx 發表於 19-1-7 14:55
大肚空腹5.1 糖後2小時8.2.
7個月之後空腹唔得.一直5.8-6 醫生開胰島素我打 我打左個半月直到生…
...

你排政府排糖尿科?

首頁

尾頁

跳至